Terugblik: Week 14

Terugblik: Week 14

ROTTERDAM – Vandaag draait het maar om één ding in De Terugblik: doelpunten. De Rotterdamse clubs Feyenoord, Sparta en XerxesDZB beleefden een doelpuntrijk weekend. De wedstrijden van deze drie clubs waren maar liefst goed voor een totaal aan vijftien goals.

Onder aanvoering van de goedspelende Lex Immers boekte Feyenoord een 5-0 overwinning op Go Ahead Eagles. Tot de rust was er nog sprake van een echte wedstrijd. De Stadionclub scoorde al vroeg door een goal van Haagse Lexie.  Hierna ontwaakte de club uit Deventer en schoot via een vrije trap nog op de paal en later miste Falkenburg nog van dichtbij een opgelegde kans. Pas na de rust werd Feyenoord heer en meester in De Kuip en liep het uit na een 5-0 overwinning. Een knappe kopbal van Vilhena zorgde voor de 2-0. Boëtius tikte de derde binnen na goed voorbereidend werk van Immers. Te Vrede pikte ook nog een goaltje mee en invaller Nelom schoot diagonaal de laatste erin.

door Hans Koole

Na deze pot vielen er twee dingen op: wederom het goede spel van Immers en dat Feyenoord ook resultaten behaald zonder Pellè. De nationale discussie kwam op gang of Immers in Oranje moet. Koeman maakte zich hiervoor sterk voor de camera van RTV Rijnmond. Waarom ook niet? Gezien zijn vorm doet hij het beter dan een Sneijder of Van der Vaart. Lexie doet er goed aan om nog geen vakantie te boeken in juni.

Feyenoord heeft tot nu toe alle critici de mond gesnoerd. Pellè  zou onmisbaar zijn. Het blijkt een fabeltje te zijn. Driemaal werd er nu op rij gewonnen zonder de Italiaan. Voelen de spelers zich meer bevrijd? Het oogt wel zo. Nu staat er geen dominerende Italiaanse magneet in de punt van de aanval die alle ballen naar zich toe trekt. Te Vrede heeft weliswaar minder kwaliteiten, maar vult het goed in als bliksemafleider. Lopende spelers van het middenveld en van de flanken duiken nu gevaarlijk op in de spits. Hierdoor zie je ook steeds verschillende doelpuntenmakers. Hoe luidt ook alweer een oud voetbalgezegde: Never change a winning team? Wordt vervolgd in De Kuip.

Grote nederlaag Sparta

Sparta zal nog lange tijd denken aan 3 februari 2014. Dit was de laatste dag waarop de Spartanen een overwinning wisten te boeken. Zaterdag was het voor de Sparta-fan wederom huilen met de pet op. Zeg maar gerust janken, want hun club verloor met 4-0 bij FC Eindhoven. Na een halfuur spelen was de wedstrijd al zo goed als over. Het stond toen al 3-0 voor de tweede club uit de lichtstad. Trainer Gert Kruys wisselde in de rust drie spelers. Als hij er elf had mogen wisselen, had hij dat vast ook gedaan. De wissels van Kruys haalden niets uit en FC Eindhoven liep nog zelfs uit naar 4-0. Het was een mooie opsteker voor de ploeg die de laatste vier duels had verloren.

Het meest opmerkelijke wapenfeit van Sparta kwam deze avond van hun supporters. De 150 meegereisde fans keerden letterlijk na de rust hun rug naar het veld toe. Met deze symbolische actie hadden de fans groot gelijk, want het spel was niet om aan te gluren. Al weken niet. Hoewel ze hun rug afkeerden van het veld, bleven de fans wel liederen zingen. Volgens het gerucht werd Always look on the bright side of life tot vervelens toe ingezet.

XerxesDZB wint met 6-0

De Rotterdammers lieten zaterdag geen spaan heel van FC ‘s-Gravenzande. Met overtuigend spel won XerxesDZB met een karrenvracht aan doelpunten in ‘s-Gravenzande. Met deze overwinning spelen de zebra’s van XerxesDZB zich zo goed als veilig in de Hoofdklasse B. De Rotterdamse club speelde met goed verzorgd aanvallend voetbal de club uit het Westland bij tijd en wijle van de mat. De rust werd bereikt met een 0-2 voorsprong. Donny Navajas en clubtopscorer Robert Pot zorgden voor deze tussenstand. Na de rust verschenen Felino Jardim, Mark Ernst, wederom Pot en Migui Lopes-Silva op het scorebord. De verdiende zege werd hartelijk verwelkomd, want XerxesDZB wist de laatste zes wedstrijden niet in winst om te zetten.