Taart: Siebren Hoekstra (Rijsoord)

Taart: Siebren Hoekstra (Rijsoord)

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website www.banketbakkerrijdekker.nl

De bakker der bakkers stond even buiten de bakkerij en wreef over zijn armen. De kou buiten was een groot verschil met de warmte in de bakkerij in Pernis. “De pepernoten liggen al volop in de schappen en de eerste tuinencentra openen hun Kerstafdeling. Ikea volgt nu ook al. Maar het weer wordt nu ook winters. Nog negen weken en dan is het Kerst. Het jaar vliegt weer om. Opa geworden, dochter maakt zich op voor een reis voor een paar maanden naar het buitenland en de ander is bezig met de verbouwing van het huis dat ze met haar man heeft gekocht. Er gebeurt veel en voor je het weet zitten we in 2017. Het gaat hard. Maar dat is geen reden om af en toe bij klein leed stil te staan. Neem Siebren Hoekstra. Gekomen van FC Dordrecht, maar bij Rijsoord nog geen wedstrijd gespeeld. Eerst een gebroken kaak, dan een enkelblessure en vervolgens problemen met zijn verstandkiezen. Zes speelronden en nog geen minuut in actie voor trainer Gijs Zwaan. Jammer voor de oefenmeester, maar nog veel meer voor die speler. Dus met de Taart naar Ridderkerk in de hoop dat Hoekstra zelf ook een stuk kan eten met die verstandskiezen van hem.”

Het slachtoffer lacht op het sportpark van de eersteklasser lacht zijn tanden die niet zeer doen bloot en zegt na de training het gebaar van bakker Dekker en www.regiorijnmondvoetbal.nl meer dan goed te kunnen waarderen. “Wat aardig dat Bakker Dekker aan mij heeft gedacht. Ik heb voor de club nog niet veel kunnen betekenen dus ik deel hem graag met de selectie.” In de kantine wordt gretig het mes in de Taart der Taarten gezet en komt de 21-jarige Ridderkerker op verhaal. “Ja, door een gebroken kaak het begin van het seizoen gemist. Ik kon gelukkig wel trainen met die blessure, maar mocht uit voorzorg geen duel aan. Juist op het moment dat ik weer kon spelen via een halve wedstrijd in een oefenduel ritme moest opdoen, raakte ik geblesseerd aan mijn enkel. De laatste minuut voor rust schoot ik een bal die door een verdediger, waardoor mijn enkel dubbel klapte. Dik, blauw en bovendien enkelband ingescheurd, dus weer niet spelen. En ik wilde zo graag een meerwaarde zijn voor Rijsoord. Terug uit betaalde voetbal en als nummer tien wordt er toch naar je gekeken, maar tot op heden heb ik nog geen officiële minuut voor de club gespeeld.”

Hoekstra, vernoemd naar zijn Friese opa, studeert aan de Erasmus universiteit in Rotterdam zowel rechten als economie. “Ja ging op school altijd goed en ik vond deze combinatie interessant. Ik ben met economie iets verder, heb mijn bachelor gehaald en nu bezig met mijn Master. Bij rechten moet ik nog twee vakken, voordat ik daar aan de Master kan beginnen. Mijn droom was altijd om profvoetballer te worden, maar als je op je twintigste nog bij FC Dordrecht speelt, is het verstandiger om voor je school te kiezen. Natuurlijk zou ik graag als voetballer willen slagen en kon bij de beloften bij FC Dordrecht blijven spelen. Maar voor een appel en eitje zes keer in de week trainen heeft geen toekomst. Ik ben bij de F-jes van RVVH begonnen en in de D-jeugd naar FC Drodrecht gegaan. Die konden mij ophalen, waardoor mijn ouders door hun baan van een taak werden verlost. En ja het lieft was ik tussen de krijtlijnen geslaagd, maar in de schoolbanken ging het op het VWO al goed, dus ik heb voor mijn studie gekozen. Als ik mij Masters haal kan ik altijd nog slagen in het voetbal, want ik wil graag hogerop. Maar dat is een beetje vreemde opmerking als je nog geen officiële minuut voor Rijsoord hebt gespeeld. Zaterdag tegen LRC wordt het weer toekijken en volgende week voor de beker is nog maar de vraag. Ik houd pijn aan de enkel en dat hoort niet bij een ingescheurde enkelband, dus ik laat voor de zekerheid maar een scan maken van het gewricht.”

Hoekstra traint wel gewoon mee met de selectie van Gijs Zwaan, waar hij in het restant van het seizoen nog een meerwaarde als centrale middenvelder wil hebben. In de kantine wordt bij het eten van de Taart zelfs de grap gemaakt dat Siebren Hoekstra de enige speler is die in oktober nog terug kan naar zijn oude club. “Nog geen officiële wedstrijd gespeeld, maar het moet nu wel snel gaan gebeuren. Ik ben niet voor niets naar Rijsoord gekomen. Hopelijk gaat men ook zonder aandacht voor blessures en Taart nog van mij horen.”

Lees meer over club: Rijsoord