Taart: Feyenoord (CMMC)

Taart: Feyenoord (CMMC)

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website www.banketbakkerrijdekker.nl

Bakker Dekker is druk. Erg druk zelfs. Een dochter is moeder geworden en de ander heeft op een steenworp van de winkel in Pernis een huis gekocht. “Man, ik heb het zo druk als een klein baasje. Ik moet eigenlijk overal tegelijk zijn en we zijn in de bakkerij ook al met Sint Nicolaas en andere lekkernijen bezig. Maar gelukkig heb ik een goed stel mensen om mij heen, het is net een voetbalelftal. Je moet elkaar aanvullen en elkaars sterke punten benutten om tot de beste prestaties te komen. Je ziet wat er bij Feyenoord gebeurt. Daar lijken alle poppetjes op de juiste plaats te staan. En zie het rendement. 24 punten uit acht wedstrijden. PSV en Ajax al op achterstand en het Coolsingel-gevoel borrelt al weer op. Dat is misschien nog wat te vroeg, maar duidelijk is wel er dingen kloppen. Of de basis breed en sterk genoeg is voor de titel, is nog veel te vroeg, maar er zijn mensen die ik het enorm gun dat de Coolsingel in 2017 weer eens vol staat met Feyenoord-supporters. Maar nog voordat we dan een Taart naar de Kuip gaan brengen vanwege de titel, stel ik voor om de club deze week met de Taart der Taarten te verrassen.”

Dekker haalt de ambachtelijk gebakken broden uit de oven en veegt het zweet van zijn voorhoofd. “De Taart is voor het feit dat de club de Coen Moulijn Memorial Cup op voorspraak van Pim Blokland volledig heeft omarmd. Voor Coen Moulijn ging ik vroeger naar het stadion. Niet naar Feyenoord, natuurlijk wel voor Feyenoord, maar voor Coen Moulijn. Coentje was een fenomeen. De koning van de dribbel. De linksbuiten van Rotterdam. Coentje was van ons en hoefde weinig te doen om het Legioen in een staat van opwinding te brengen. Binnendoor dreigen en toch buitenom passeren. Zo simpel, maar toch zo effectief. Prachtig, snel en elegant. En alle verdediger trapten er in. In eigen land en ver daar buiten. Coentje was een fenomeen en wordt terecht geëerd. Natuurlijk had zijn standbeeld nooit aan de verkeerde kant geplaatst moeten worden, maar ik ga er vanuit dat Feyenoord haar icoon in het nieuwe stadion de plaats geeft die hij verdient. Want Coen Moulijn is Feyenoord en Feyenoord is Coen Moulijn. Hij is niet voor niets mister Feyenoord en heeft om die reden ook volkomen terecht een toernooi met zijn naam. Het grootste F-toernooi van ons land dat door bemiddeling van de stichting Rotterdamse Sporticonen met ingang van 2017 permanent op Varkenoord zal worden verspeeld. Het toernooi gaat daar op 20 mei naar maar liefst 128 deelnemende teams, waardoor er die dag 1300 kleine voetballertjes in de geest van Coen Moulijn gaan spelen om dat prachtige beeld van Coentje gezeten op een stoeltje in de Kuip. Iconische foto.”

“Maar,” zo schrapt bakker Dekker de keel, “De Taart moet naar Feyenoord, want die hebben de Coen Moulijn Memorial Cup na vijf omarmd op een manier dat het toernooi verdient. Via Pim Blokland en directielid Mark Koevermans heeft de marketing-afdeling van Michel van Ooyen inmiddels alles in werking gesteld om het toernooi een extra Feyenoord-lading te geven. Alle partnerclubs van Feyenoord door heel Nederland hebben een officiële uitnodiging ontvangen om aan het toernooi deel te nemen. Zo hoort het. Een nieuwe generatie voetballertjes die met Ronaldo en Messi opgroeien bewust maken van het feit dat Coen Moulijn in een voor hun ver verleden mister Feyenoord was. Ze hebben Coen Moulijn nooit gekend, niet zien spelen, maar zullen hem na de Coen Moulijn Memorial Cup nooit meer vergeten. Dus met De Taart naar Michel van Ooyen in de Kuip.” De man van de marketing-afdeling van Feyenoord reageert bij de receptie aangenaam verrast op de traktatie. “De Taart van www.regiorijnmondvoetbal.nl voor ons? Veel over gezien en gelezen maar nog nooit geproefd. Hij schijnt beroemd te zijn voor smaak en kwaliteit en wij ontvangen hem voor de Coen Moulijn Memorial Cup. Ja, geweldig natuurlijk. Ik stel voor om hem eerst even langs een nog levende Feyenoord-held langs te brengen voor een stukje, voordat de marketingafdeling er het mes in mag zetten. Gerard Meijer is vor een deel generatiegenoot van Coen Moulijn, die moet het eerste stukje van de Taart van bakker Dekker krijgen. Zo hoort het.”

‘Ome Gerard’ is in zijn kleine Feyenoord-museum aangenaam verrast. Aanvankelijk weigert hij beleefd een eerste stuk, want hij moet op zijn gewicht passen. Maar als lid van de Ouwe Helden van de stichting Rotterdamse Sporticonen vindt hij het ook een uur om de Taart van Bakker Dekker aan te kunnen snijden. “Het is fijn dat Feyenoord de Coen Moulijn Memorial Cup nog groter gaat maken dan het toernooi al was. Van 64 naar 128 clubs op tien velden op Varkenoord. Jongens wat een klus is dat. Ik moet Pim Blokland met de stichting Rotterdamse Sporticonen een compliment maken dat ze dit met scholen en bedrijven voor elkaar gaan krijgen. Echt geweldig. Het is jammer dat ik voor het toernooi altijd al naar Spanje vertrek, maar ik volg het samen met mijn vrouw daar via internet. Echt geweldig 1300 F-jes, het grootste eendaagse jeugdtoernooi van ons land. De grootste F-scoutingdag van ons land. Zo laat Feyenoord zien hoe je met het verleden om gaat. Geweldige Taart trouwens van Bakker Dekker. Die man kan er wat van, je proef dat dit ouderwetse kwaliteit is.” Michel van Ooyen glundert bij het zien van de smullende Gerard Meijer. “Mark Koevermans heeft samen met Pim Blokland de aanzet gegeven voor een hechtere samenwerking met de organisatie van de Coen Moulijn Memorial Cup. We gaan er samen met de stichting Rotterdamse Sporticonen en producent Fast Forward iets prachtigs van maken. Het toernooi verdient dat, Coen Moulijn verdient dat. En als ik heel eerlijk ben verdienen de partnerclubs van Feyenoord het. Zo willen we de band met deze verenigingen door het hele land weer versterken. En met de Coen Moulijn Memorial Cup gaat dat zeker lukken. We gaan er met z’n allen een geweldige happening van maken. Leuk dat bakker Dekker dat gezien heeft. En als het toernooi zo goed wordt als zijn Taart, dan is het een topdag.”