Taart: Crew RET-tramlijn 25

Taart: Crew RET-tramlijn 25

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website www.banketbakkerrijdekker.nl

“Weet je wat,” zei bakker Dekker in de bakkerij in Pernis. “Ik behon de Taart gewoon te missen. Ik zit zo in het ritme dat ik deze week nog tegen mijn vrouw zei dat ik blij was dat het voetballen weer in alle hevigheid was begonnen. De Taart is voor ons een gebaar naar mensen die het verdienen of nodig hebben. Die een steuntje in de rug kunnen gebruiken of een blijk van waardering mogen ontvangen. Dat is het hele principe van De Taart. Gewoon iets aardigs doen voor andere mensen. Klein gebaar, grote Taart. Of het grote waarde heeft, bepaalt de ontvanger zelf. Daar is het eens niet eens zo zeer om te doen. Je geeft niet op basis van een te verwachten reactie. De basis is dat je zelf overtuigd bent dat je iets goeds doet. Leuke reacties zijn natuurlijk altijd leuk, maar het is geen voorwaarde om een Taart van banketbakkerij Dekker te schenken. Natuurlijk is het leuk dat een club als Steeds Hooger bij de viering van het jubileum voor twee grote taarten naar Pernis komen rijden. Heel leuk, maar wij hebben er nooit een verplichting aan gekoppeld. Dit is leuk om te doen en geeft een goed gevoel. Dat mensen via www.regiorijnmondvoetbal.nl banketbakkerij Dekker beter zijn gaan kennen is een prettige bijkomstigheid en dat er zelfs bestellingen uit voortvloeien is nog leuker. Maar de basis blijft dat wij het leuk vinden om iemand of een club te eren op basis van goed gevoel. Precies waarom Pim Blokland de Klupp-held van de Week eert. Iets terug doen voor mensen waarvan iedereen het in de loop er jaren volslagen normaal is gaan vinden dat hij of zij hun tijd belangeloos in dienst stellen van een vereniging. Daar mag wel eens bij stil gestaan worden. Wij vinden met z’n alle iets al heel snel normaal.”

Bakker Dekker, die met veel plezier de nieuwe televisieserie Brood volgt, liet op zijn telefoon een foto op Twitter zien. “Niet van mij, maar van mijn schoonzoon. Ik ben niet zo fanatiek in die dingen. Bakker Dekker zit op Facebook, dat vind ik al heel wat. “Maar ik zag het bericht dat een trambestuurder plus zijn conducteur van tramlijn 25 van de RET bij Leonidas waren gestopt om een bal uit de sloot te halen toen ze langs reden. Dat gaf mij direct een nostalgisch gevoel. Vraag mij niet waarom, maar ik vond het ouderwets aandoenlijk. Een trambestuurder die even stopt om de bal te redden. Natuurlijk verdient zo’n bestuurder plus de conducteur van tramlijn 25 dan de eerste Taart van 2017. Zo’n simpel, maar mooi gebaar. Net als de Taart. Het gaat niet om de waarde, maar om het gebaar.” Dat gebaar van de mannen van tramlijn 25 van de RET bespaarde Leonidas-manager Donny Scharloo vijftig euro, want dat kost een wedstrijdbal, waarmee de koploper van de eerste klasse B in het zondagvoetbal speelt. “We raken wel meer ballen kwijt als ze over de ballenvanger in de sloot verdwijnen. Net als de bestuurder van tramlijn 25 stoppen er dan wel eens mensen. Maar die stappen uit hun auto, gooien de bal achterin en rijden weg. Schade vijftig euro. Deze man was zo zondag vriendelijk om de bal terug naar de andere kant van de sloot te gooien. Dus de conclusie van de wedstrijddag van afgelopen zondag. 3-0 gewonnen in de topper tegen de nummer drie VELO en vijftg euro op de kosten voor ballen bespaard. Dus de mannen van lijn 25 waren onze helden samen met de selectie van Gilbert de Wildt. Die hebben al een Taart gekregen bij het winnen van de eerste periodetitel. Dus was het logisch dat we de bestuurder en conducteur van tramlijn 25 hebben genomineerd bij Bakker Dekker en die was zo goed om dat verzoek direct te honnoreren.”

In de RET-remise in de Beverwaard aan de rand van Rotterdam spoorde groepschef Willem Knoops op verzoek van Bakker Dekker Jansen en Ramkhelawan op. Het tweetal reageerde enigszins verbaasd op de Taart van Bakker Dekker. De mannen werden er geflankeerd door collega’s bijna verlegen van. “Ja,” zegt bestuur Jansen. “Ik vind het niet zo bijzonder wat ik heb gedaan. Ik zag die bal aan de rand van de sloot in de rietkraag liggen. Ik heb tramlijn 25 even gestopt en met conducteur ‘Jack’ even besloten om die bal voor Leonidas te redden. Weet ik veel dat die dingen honderd euro kosten. Ik heb vroeger bij Frans van Helden bij Zuiderster gespeeld en toen betaalden we nog met guldens. Ballen waren toen nog niet zo duur. Maar goed, sommige dingen doe je nu eenmaal, omdat het bij je opkomt. Ik heb ook eens een zwaan van rails op nieuwe brug geholpen. Dat zijn dingen, waar je niet over nadenkt, maar vanuit je gevoel doet. Er zaten een man of twintig op dat moment in de tram. Niemand heeft geklaagd, sterker nog, de mensen konden het wel waarderen. En iedereen is gewoon op tijd gekomen, iedereen tevreden. Maar ik heb mij nooit gerealiseerd dat zo’n actie De Taart van Bakker Dekker op zou leveren. Jack en ik snijden hem lekker in stukken en verdelen hem hier in de remise. Goede publiciteit voor de RET. Ik zit zelf niet zo op die aandacht te wachten.”

“Ik heb gewoon mijn werk gedaan, maar net als iedereen vind ook ik het leuk als dat gewaardeerd wordt. Door Leonidas, door www.regiorijnmondvoetbal.nl en door Bakker Dekker. En zo te horen vinden mijn collega’s het ook wel prima, maar die vinden de Taart vooral belangrijk,” lacht Jansen. Zijn conducteur Ramkhelawan helpt bij het snijden van de twintig persoons-Taart van Bakker Dekker. “Dit is een echte Taart,” zegt Jansen die al 32 jaar bij de RET werkt. “Ik ben een van de fossielen, maar ga nog steeds met plezier naar mijn werk. En dit soort dingen, dragen daar absoluut aan bij. En Bakker Dekker heeft er een klant bij. Ik ga naar de slager in Rozenburg, dus onderweg rijd ik even naar Pernis. Die man kan er iets van. Heel lekker. En heel attent.”

Lees meer over club: Leonidas