Taart: Arian van Herk (Lekkerkerk)

Taart: Arian van Herk (Lekkerkerk)

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website www.banketbakkerrijdekker.nl

Alles ligt weer in de winkel wat bij de herfst en de weken tot aan Sint en Piet hoort. Peper- en kruidnoten plus marsepein in alle varianten. De bakker had juist een kunstwerkje afgeleverd, een boomstam met eikels en blaadjes. “Het zijn drukke weken geweest. We gaan even een week de batterij weer opladen en dan al met de Kerst beginnen. Dan wordt het weer spitsuur en topdagen, maar ik zou het voor geen goud willen missen. Deze maanden zijn voor een bakker net als Pasen de leukste tijd. Dan kan je je creatief uitleven. Natuurlijk is het ook hard werken, maar dat moet iedereen, dus daar zie ik niet tegenop. Met Sint Nicolaas, Kerst en Oud en Nieuw lijkt het wel of de mensen milder zijn en iedereen net iets meer gunt dan normaal. We geven elkaar cadeaus en lijken meer bewust van contacten, verbondenheid en vriendschap. Dat geeft een bijzonder gevoel en dan is het prettig om daar met je producten iets aan toe te kunnen voegen. Ja, dus even een stap terug samen met mijn vrouw, want die mag ook wel eens genoemd worden, en dan stropen we mouwen weer op. Het gaat alleen zo hard. Ik ben voor mij gevoel net uit de paaseieren. Maar goed dat zal bij de leeftijd horen. Net als het gevoel voor nieuw leven. Ik las op www.regiorijnmondvoetbal.nl dat Arian van Herk vader was geworden van een dochter. Dit op de dag dat hij met Lekkerkerk de eerste periodekampioen van de regio werd. Knap gedaan voor een trainer die in zijn eerste jaar is bij de senioren. Vooral ook omdat hij met de bestaande spelersgroep daar in de Krimpenerwaard aan de slag is gegaan. Leuke vent, dus doe de Taart ook maar als voorschot op de babyshower naar Van Herk, zijn vrouw en zijn zoon Mees. Dat komt vast goed.”

Va Herk heeft in zijn woonplaats Krimpen aan den IJssel samen met zijn vrouw even bijgeslapen. Zoon Mees is even uitgeleend, waardoor hij net wakker is als de Taart der Taarten wordt bezorgd voor de periodetitel van de trainer en Lekkerkerk. “Ja, maar ik was er zaterdag niet bij, Hans den Besten zat op de bank,” sputtert de oefenmeester nog even tegen. Maar tegelijkertijd onderkent hij dat de zege op buurman Dilettant en de winst van de eerste periode in de vierde klasse een kroon op een start met maar liefst 21 punten uit zeven duels is. Van Herk als de nieuwe kroonprins van het trainersgilde. De docent lichamelijke opvoeding van het Schoonhovens College, wuift de constatering makkelijk weg. “Ik heb ook tegen de groep gezegd dat we vooral van Dilettant moesten winnen en niet de periodetitel moesten willen veroveren. Het een is het gevolg van het ander. En gelukkig hoef je Lekkerkerk niet te motiveren voor een potje tegen Dilettant. Dat heeft bovendien nog veel duidelijkere aspiraties dan wij. En ook breed uitgesproken. Dus wij, met Hans den Besten als mijn vervanger tijdens de geboorte van onze dochter, hebben het gewoon goed gedaan. Leuk en boven verwachting en dan ook de Taart van bakker Dekker als een beloning. Ja, natuurlijk lees ik de verhalen wel, maar ik had nooit gedacht in aanmerking te komen voor deze prijs en nu ik hem vast heb, merk ik dat hij groter en zwaarder is dan op de foto. Lekker hoor.”

De prestatiecurve van Lekkerkerk in de vierde klasse is met de aanstelling van Van Herk opmerkelijk. De oefenmeester uit Krimpen aan den IJssel werd aangesteld als opvolger van Fred van Zon, waarmee de club een dertien in een dozijnclub was geworden. Een middenmoter zonder ambities en uitstraling. Zijn opvolger houdt zich op de vlakte over zijn voorganger, zoals een keurig trainer betaamt, maar opmerkelijk is het wel dat de voormalige trainer van de A-jeugd van Spirit in Lekkerkerk plotseling de ranglijst van de vierde klasse aanvoert, terwijl er in de selectie nauwelijks mutaties zijn geweest. Desondanks weigert Van Herk om de titel van wondertrainer te accepteren. “Het gaat goed, maar we hebben nog niet alle tegenstanders gehad, dus elke conclusie is voorbarig. Maar een periodetitel op zak is wel prettig, dat geef ik zonder meer toe, maar verder moeten we maar zien waar we eindigen. 21 punten uit zeven duels is in ieder geval een prettige start en de winst op Dilettant wel zo aardig voor iedereen die elkaar hier in de Krimpenerwaard tegen komt. Maar we moeten hier geen grote conclusies aan verbinden. Dat is wat mij betreft veel te voorbarig,” probeert de kersverse vader het optimisme te temperen. Zoon Mees komt ondertussen binnen en vergaapt zich aan de Taart van bakker Dekker.

Van Herk belooft zijn zoon een stukje en legt uit dat het leuk is dat hij met Lekkerkerk bovenaan staat, maar dat hij gewoon doet wat hij bij de A-jeugd van Spirit ook deed. “Ik heb aan het begin van het seizoen aan de groep gevraagd wat ze wilden. Ik ben geen trainer voor afwerken op het doel en dan een partijtje. En als de groep iets wil, dan moeten ze daar ook wel voor gaan. Maar het heeft geen zin om als trainer een selectie iets op te leggen, die dat niet kan of wil. En dat het goed uitpakt is leuk, maar we hebben ook een beetje de mazzel dat de andere clubs in de Krimpenerwaard minder presteren dan Lekkerkerk. We komen maar in de krant op website en de Taart zet ook weer de schijnwerpers op de club. Dat is leuk, maar het is pas echt feest aan het einde van het seizoen. Grote voordeel is dat we al zeker zijn van nacompetitie. Maar een echte prijs hebben we nog niet gewonnen, dus we moeten gewoon hard blijven werken en onze stinkende best blijven doen. En dan maar eens zien waar we eindigen, maar ik geef toe dat dit hartstikke leuk is om mee te maken. Inclusief de Taart van bakker Dekker. Erg attent.”

 

Lees meer over club: Lekkerkerk