Uitgelicht: Kevin Liefhebber (Heinenoord)

Uitgelicht: Kevin Liefhebber (Heinenoord)

Door: Mischa Keemink

HEINENOORD – Wie Kevin Liefhebber zegt, zegt goals veel goals. De blonde aanvaller heeft met zijn 28 jaar al een heel voetballeven achter de rug. Achtereenvolgens konden Zwaluwen Vl, Excelsior Maassluis, RKWIK, PPSC, Xerxes DZB en natuurlijk huidige club Heinenoord rekenen op zijn (vele) doelpunten. De bij de Koninklijke Marechaussee werkzame Vlaardinger streek voor zijn werkgever ruim 6 maanden neer in Zuid-Soedan. Voetbal kwam even op het tweede plan maar nu is hij terug, een ervaring rijker en gretiger dan ooit.

Zuid-Soedan, het buurland van Uganda en Ethiopië in centraal Afrika. Liefhebber had er wel eens van gehoord maar had nooit gedacht hier een half jaar te verblijven. “Tijdens mijn werk bij de marechaussee weet je dat de kans dat je naar het buitenland wordt uitgezonden er in zit, ik ben blij dat ik deze missie heb mogen mee maken, ik ben hierdoor gegroeid als mens.”
De missie bestond uit het opleiden van plaatselijke politie beambten, dit alles vond plaats onder de vlag van de VN. “Als je daar rondloopt besef je dat je als Nederlander een bevoorrecht mens bent. Wij lopen hier te klagen als we op een hypermodern kunstgrasveld moeten aantreden terwijl je daar blij moet zijn dat er op het veld geen mijn verstopt ligt!!”

De zaterdagmiddagen in Zuid-Soedan werden wederom gevuld met voetbal. Dankzij de uitzendingen van regio omroep Hoeksche Waard bleef Liefhebber op de hoogte over het wel en wee van zijn club. “Via internet kon ik Radio Hoeksche Waard ontvangen.”Dat hij het voetbal miste was duidelijk: “Voetballen op Zaterdag zit al 20 jaar in mijn systeem, rond een uur of 14.00 uur gaat het toch kriebelen, ook in Zuid-Soedan”.

De gretige aanvaller moest verleden jaar bij Heijenoord de beslissende fase van het seizoen aan zich voorbij laten gaan evenals de eerste 6 wedstrijden van de huidige competitie. Ook viel het dienen van zijn land jammerlijk genoeg samen met het WK voetbal voor militairen in Azerbeidzjan.
“De aanloop naar het WK heb ik nog wel meegemaakt. De kwalificatie driekamp tegen Ierland en Duitsland werd met een tweede plaats afgesloten. Waarna een beslissingswedstrijd tegen Cyprus kwalificatie voor het WK betekende. We wonnen het duel na een gelijkspel met strafschoppen, ik scoorde de beslissende”, beschrijft de doelpuntenmachine een van zijn hoogtepunten uit zijn carrière.

Over hoogtepunten overigens niet te klagen: ”In mijn periode bij Zwaluwen waren de derby’s tegen HVO legendarisch met als hoogtepunt de beslissingswedstrijd om promotie naar de 1ste klasse.” Het jaar bij PPSC zit ook nog vers in het geheugen van Liefhebber. “Mijn jaar bij PPSC was er een om nooit te vergeten, we verloren de beslissingswedstrijd tegen VV Monster maar net met 2-1 maar de sfeer in dat team was geweldig.”

Na PPSC volgde de logische overstap naar (alweer) de top van het amateurvoetbal: ”Ik scoorde het seizoen bij PPSC 30 keer waarna Xerxes/DZB(za) interesse toonde. Ook werd er dat jaar nog geflirt met Sparta en Heerenveen maar deze clubs werden nooit concreet.” Het jaar bij de zebra’s liep niet uit op wat hij gehoopt had.”In het eerste jaar scoorde ik als diepe spits zeventien maal waarna we promoveerde naar de hoofdklasse.Het jaar erop koos trainer Willem den Beste voor een ander type spits en belande ik op de bank”

Over zijn huidige club Heijenoord is Liefhebber niets anders dan lovend. “Deze club heeft ervoor gezorgd dat ik weer het optimale rendement uit mijn spel weet te halen.” Buiten eerste elftallid bekleedt Liefhebber de functie van trainer van de D-pupillen. “Ik moet een goed gevoel hebben bij een club dit gaat verder gaat dan voetbal alleen. Bij Heijenoord voel ik mij zowel binnen als buiten het veld zeer gewaardeerd. Ik voel mij belangrijk voor het team en dan ben ik op mijn best, een bijrol past mij minder.”Voorzitter en suikeroom Arie van der berg schatte dit goed in,hij was het immers die Liefhebber overtuigde om de overstap naar de groen-witten te maken.

Dat Liefhebber gretig is bewees hij door zich afgelopen zaterdag direct beschikbaar te stellen voor de thuiswedstrijd tegen SteDeCo (2-2). “Afgelopen donderdag landde ik in Nederland, ik heb mijzelf behoorlijk fit gehouden maar na 70 minuten was de pijp leeg .” Aankomende zaterdag wacht het duel met oud broodheer Xerxes/DZB (za): “tegen een oude club spelen is altijd een leuk gegeven, ik ken nog redelijk wat mensen daar en het is leuk om die weer te spreken”. Op de vraag met welke ambities Liefhebber de rest van het seizoen in gaat is hij duidelijk: “Bij Heijenoord wil ik weer belangrijk worden voor de ploeg. Met deze selectie moeten we gewoon in de hoofdklasse kunnen blijven, het liefst zonder promotie/degradatie wedstrijden.” Persoonlijke ambitie is er ook. “Ik heb het zoals gezegd enorm naar mijn zin bij Heijenoord dus ik hoef absoluut niet weg maar je weet nooit hoe het loopt in het voetbal” sluit hij af met een knipoog.