Uitgelicht: Fedja Mettes (VVKethelSpaland)

Uitgelicht: Fedja Mettes (VVKethelSpaland)

SCHIEDAM – Hij heeft meer dan 35 jaar voetbalervaring, generaties zijn aan hem voorbij gegaan en zijn leeftijdgenoten spelen veelal in de 35+ competities of zijn gestopt.

Fedja Mettes (rechts op foto), voetbaldier van het eerste uur, ondanks zijn relatieve hoge leeftijd nog het toonbeeld van onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen. Maar belangrijker nog: van onschatbare waarde voor de schiedamse zondag derde klasser Kethel-Spaland. Aankomende zondag zal hij in het degradatie duel met Transvalia ZW wederom een belangrijke rol vertolken. De gedrevenheid die verdedigende middenvelder Mettes ten toon spreidt is er een die je nog maar zelden ziet. De 43-jarige vader van 5 kinderen en aannemer in de bouw begon zijn carrière bij Hermes DVS. Na 15 jaar Hermes DVS volgde Abbenbroek en Papendrecht (zo) om vervolgens afgelopen seizoen weer thuis te komen in Schiedam, dit keer bij Ketel- Spaland (zo) Mettes speelde in totaal 2 periodes voor de blauw-hemden uit Schiedam. De eerste periode duurde maar liefs 15 jaar en vervolgens verkaste  de  stofzuiger op het middenveld  in het kielzog van goede vriend Francis Jansen naar Abbenbroek, waar hij een vaste waarde werd in de zondag derde klasse.

De intentie om na drie jaar Abbenbroek weer terug te keren bij de club waar hij groot werd liep uit op een deceptie: “Na in totaal achttien jaar Hermes DVS werd me verteld dat ik te oud zou zijn en dat ze wilden verjongen, ik was toen 38 maar superfit”. Op het punt van stoppen was het weer Francis Jansen die ervoor zorgde dat Mettes werd behouden voor het amateurvoetbal. “Francis was inmiddels trainer geworden van Papendrecht 2 dat in de zondag reserve hoofdklasse acteerde. Hij werd daar trainer van het tweede elftal en kon nog een middenvelder gebruiken”. De absolute waardering moest toen nog komen: In de loop van het seizoen meldde de hoofdtrainer van  de zondag hoofdklasser zich: “ Ik trainde geregeld mee met het eerste wanneer deze personele  problemen hadden.” Of de 38-jarige Mettes zich zondag wilde melden bij het eerste, tot een invalbeurt in de hoofdklasse kwam het net niet maar sportieve revanche was gehaald.

Verleden jaar streek de inmiddels 42-jarige krullenbol weer neer in Schiedam, waar hij met Sc Spaland in het laatste jaar als zelfstandige vereniging promoveerde naar de derde klasse . Mettes: ”trainer Ronald Scholte belde mij op met de vraag of ik nog zin had in een jaartje Spaland.  Ik had het bij Papendrecht enorm naar mijn zin maar voetballen in Schiedam was logistiek gezien toch een stuk makkelijker.” “Ik voelde mij bij Sc Spaland, nu VV Kethel-Spaland, direct op mijn plaats, zowel op het voetbalveld  als daar buiten is het een geweldige vereniging. ” Afgelopen maandag maakte Mettes bijvoorbeeld nog zijn TV debuut bij Voetbal international. De kantineheld van Kethel-Spaland, Henk van Leeuwen, werd door de mannen van VI in het zonnetje gezet.  Ik ben bijna 90 minuten lang  constant  in beeld geweest, “ lacht Mettes zijn tanden bloot.

Na het geweldige seizoen van verleden jaar, met als kers op de taart de promotie naar de derde klasse, loopt het dit seizoen wat stroever bij de Schiedammers. Uit de eerste 7 wedstrijden werden maar drie punten behaald. ”We wisten dat het moeilijk zou worden, elke wedstrijd is nu een finale, we hebben drie keer gelijkgespeeld en we zijn nog geen 1 keer weggespeeld dus dat biedt perspectief “. Aanstaande zondag is één van die finales tegen de nummer laatst uit de derde klasse D Transvalia ZW. ”Zondag  is inderdaad wel een hele belangrijke pot, als je wint kruip je weer  naar de onderkant van de  middenmoot. We hebben in ieder geval genoeg kwaliteit om ons te handhaven.”

Mettes is dus nog ambitieus genoeg: ”Na dit seizoen kijken we gewoon weer verder, alles hangt af van verschillende  factoren: fitheid, wie blijven er wie gaan er weg. We zullen het wel zien. Of VV Kethel-Spaland de laatste club is van Mertens is hij stellig:  “als speler hoogstwaarschijnlijk wel mits zich een BVO meldt, haha.” Ook geeft Mettes aan dat hij na zijn actieve loopbaan als speler, zich in ieder geval wil blijven inzetten voor de nieuwbakken fusieclub. “Het lijkt me geweldig om mijn ervaring  door te geven aan de volgende generatie als (assistent) trainer.”