Olle’s column: 1 op 1: Schalke 04 is mof-onwaardig

Olle’s column: 1 op 1: Schalke 04 is mof-onwaardig

ROTTERDAM – Laat ik voorop stellen dat ik enorm heb genoten van de wedstrijd tussen Ajax en Schalke 04. Het spel van de Amsterdammers was zeer indrukwekkend. Echt dat ouderwetse Hollandse voetbal. Het team van Peter Bosz speelde met agressie, druk op de bal en was zeer dominant. Holland promotion op Europees niveau. Het is alleen jammer dat ze hopeloos faalden in de afronding, waardoor het slechts 2-0 bleef.

Daarmee hebben de Amsterdammers de deur voor Schalke op een kier gezet voor de return in Gelsenkirchen. Natuurlijk, de keeper van de Duitsers speelde een geweldige wedstrijd, maar de helft van de ballen werden door de Ajacieden tegen hem aangeschoten. Het was meer geluk dan wijsheid. Dat mogen de spelers zichzelf aanrekenen. Als de tegenstander knock-out op de grond ligt, dan moet je door schoppen. Het liefst zo hard mogelijk. Zeker in de kwartfinale van een groot Europees toernooi. Kijk, dat is pas over lijken gaan. Precies wat ik mis bij die makke schaapjes uit Amsterdam.

Daarnaast was het grappig om te zien hoeveel sfeer er in de Arena heerst als Ajax succes heeft. Het geeft meteen aan hoeveel succes Ajax de afgelopen jaren heeft gehad. De Amsterdammers beschikken over verwende supporters die geilen op succes. Ze laten zich pas horen als er successen dreigen te vieren. Doodzonde, want een club met de status van Ajax hoort over een top legioen beschikken. Tja, niet alles kan top zijn zullen we maar zeggen.

Die eeuwenoude Ajax-arrogantie rijkt weer als vanouds tot aan de hemel, maar vergeet niet dat Schalke ongelofelijk slecht presteerde en momenteel de beschikking heeft over een armoedig elftal. Niveautje De Graafschap, al ligt dat ietwat gevoelig in onze hoofdstad. Hoe zij überhaupt de kwartfinale van de Europa League hebben bereikt, is mij een raadsel. Het was een schande om naar te kijken. Mof-onwaardig, zou ik zeggen. De blauwe defensie werd stukje voor stukje vernietigd. Het afbreken van de Berlijnse muur was er niets bij, maar de Duitsers lieten de jonkies uit Nederland gewoon hun gang gaan.

Maar het hoogtepunt van de wedstrijd was David Neres. De talentloze Braziliaan, die voor twaalf miljoen euro is overgenomen van Sao Paulo, mocht in de tweede helft invallen en maakte een legendarische schwalbe in het strafschopgebied van Schalke. Tegen een Duitse club notabene! Ik dacht toch altijd dat onze oosterburen het spelletje verziekten met die verwijfde ballerina duikelingen.

Ondanks de vele blunders, verwacht ik dat Ajax de halve finale van de Europa League bereikt. Het zou geweldig zijn voor het Nederlandse voetbal, maar nu blijkt dat die weg naar de halve finale al die tijd wagenwijd open lag.