Olle’s column: 1 op 1: Oorlog met Southampton

Olle’s column: 1 op 1: Oorlog met Southampton

Gisteren las ik een zeer verontrustend bericht. Het ging over Virgil van Dijk, één van onze beste verdedigers. Hij leek een gouden toekomst voor zich te hebben met een transfer naar Liverpool. Bij de club van Jürgen Klopp win je geen prijzen, maar je voetbalt wel op topniveau. Precies wat we nodig hebben bij het Nederlands elftal.

Als je bij een topclub in Europa speelt, zoals Manchester United, Chelsea, Manchester City, FC Barcelona, Real Madrid of Bayern München, dan staat er wat op het veld. Dan ben je een goede voetballer met status en aanzien. Dit is precies wat we momenteel bij het Nederlands elftal missen, terwijl we dat toch echt nodig hebben. Je ziet het: Het EK in Frankrijk liepen we mis en nu dreigt hetzelfde met het WK te gebeuren.

En nu laat Southampton Van Dijk niet vertrekken. Sterker nog, ze zien hem liever “wegrotten op de tribune” dan dat ze hem verkopen. Wie denken die lelijke Engelse havenarbeiders wel niet dat ze zijn? Denkt zo’n nietszeggend clubje dat ze een van onze beste verdedigers zo kunnen behandelen, terwijl ze hun wederopstanding vooral aan ons Nederlanders te danken hebben?

Van Dijk heeft perfect gepresteerd en daardoor een mooie transfer verdiend. Maar het begon natuurlijk allemaal bij Ronald Koeman. Die heeft Southampton weer een eigen identiteit gegeven en laten presteren. Ze zijn nu weer een middenmotor in de Premier League, maar ik hoop dat ze keihard zullen degraderen. Ga maar kopje onder en kom nooit meer boven drijven.

Het is tijd om een verbale oorlog te starten tegen Southampton. Laten we die club via social media bombarderen met Facebook-berichten en Tweets met #LetVirgilFree. Wij als Nederlanders moeten die amateurs duidelijk maken dat er met ons niet te spotten valt.

Natuurlijk realiseer ik mij dat ik vanaf deze plek slechts een bescheiden ondersteunende functie kan uitoefenen. Virgil van Dijk moet het zelf doen. Hij moet naar de lafaards van het bestuur rennen, de bestuurskamer bestormen en met de vuist op tafel slaan om te krijgen wat hij wil. Virgil, laat desnoods je contract ontbinden. Zoals je werkgever je nu behandelt kan je niet pikken.

Laten we met z’n allen ons verzetten tegen Southampton. Het is in zijn eigen belang en in het verlengde daarvan voor het Nederlandse voetbal. Laten we ons de beste verdediger sinds Jaap Stam door de neus boren of komen we in opstand en zeggen we wat we vinden? Zij houden één van ons gevangen. We are ready for war. #LetVirgilFree