Olle’s column 1 op 1: Nouri’s lot is bepaald

Olle’s column 1 op 1: Nouri’s lot is bepaald

Vorige week gebeurde er iets verschrikkelijks. Iets waar je verstand even bij stilstaat. Ik heb het natuurlijk over Abdelhak Nouri die in een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen werd getroffen door hartritmestoornissen.

Door dit incident realiseer je jezelf gelukkig dat voetbal helemaal nergens over gaat. Dat het slechts de belangrijkste bijzaak van het leven is. Niets meer en niets minder.

Dat was goed te merken aan de houding van supporters van de verschillende voetbalclubs. De verstandhouding tussen de supporters van Feyenoord en Ajax is slecht. Het is altijd oorlog en de haat overheerst. In plaats van spreekkoren als “hamas, hamas, joden aan het gas”, “wie niet springt is een jood” en “laat maar liggen die is dood”, waren de reacties steunbetuigingen. Er verscheen zelfs een gedicht voor Nouri in de krant, geschreven door een Feyenoord-supporter. Voetbal verbroedert en is haat uiteindelijk de baas. Normaal gesproken verafschuw ik mensen die dit soort teksten uitslaan en nu hoor ik het mezelf zeggen, wat afschuwelijk.

Na het lezen van het verschrikkelijke nieuws doemde er bij mij slechts één vraag op: hoe kan dit op 20-jarige leeftijd gebeuren. Een jonge topsporter, met een sportlichaam en een topconditie. Het hoort niet, het kan niet. Er moet iets aan de hand zijn. Meer dan wij denken. Er is blijkbaar iets goed mis met zijn lichaam.

Nadat bekend werd dat Nouri buiten levensgevaar was, ben ik heel erg benieuwd wat Ajax nu gaat doen. Hij kan dan wel buiten levensgevaar zijn, maar zijn carrière heeft een flinke deuk opgelopen. Zijn dagen als profvoetballer lijken geteld. Zijn lot is bepaald. Het is namelijk totaal niet aantrekkelijk om te investeren in een speler die hartproblemen of afwijkingen heeft. Zeker niet voor een Nederlandse topclub die vorig seizoen in de finale van de Europa League stond.

Gaat Ajax extra investeren in haar jeugdspeler? Gaan ze ervoor zorgen dat hij volledig herstelt of laten de Amsterdammers hem vallen als een baksteen?

Het ongeluk heeft Ajax met een verscheurend dilemma opgezadeld. Ga je voor de topsportcultuur waar iemand met hartproblemen niet thuis hoort, of kiezen ze voor het menselijke aspect en zetten ze alles op alles om hem op te lappen en alsnog een topcarrière voor hem te verwezenlijken? Wat wordt het Ajax, wat wordt het?