Olle’s column: 1 op 1: Mannen, de vrouwen zijn in aantocht

Olle’s column: 1 op 1: Mannen, de vrouwen zijn in aantocht

Slecht spel, lege tribunes en lage kijkcijfers. Dat is wat ik zie als ik het woord “vrouwenvoetbal” voorbij hoor komen. Het tegendeel is waar. De eerste wedstrijd die onze oranjeleeuwinnen speelden, was nagenoeg perfect. Ze waren in staat om mijn netvlies te strelen met oogverblindend voetbal.

Het is een compliment waard, zeker van zo’n criticaster en cynist als ik. Omdat ik nooit naar vrouwenvoetbal kijk, heb ik mijzelf altijd afzijdig gehouden als er naar mijn mening werd gevraagd. En zoals u inmiddels al weet, sta ik altijd te dringen om mijn mening te geven over allerlei zaken.

Wat ik wel wist is dat het tempo bij de vrouwen per definitie lager ligt dan bij de mannen. Dat komt omdat vrouwen een heel andere lichaamsbouw hebben. Mannen hebben de bouw voor een atletisch lichaam. Vrouwen hebben dat niet. Maar op het hoogste niveau, zoals op dit EK, is daar niets van te zien.

Het is alleen jammer dat verschillende bobo’s ons min of meer hebben verplicht om dit evenement te bezoeken of te bekijken. De oranjeleeuwinnen deden ertoe. Ze verschenen op de televisie, radio, social media en kranten om ons te vertellen dat het voetbal perfect was. Dat de dames onze steun nodig hebben en dat we ze moeten aanmoedigen. Normaal gesproken is dat een goede reden om in ieder geval niet te kijken, maar ja, komkommertijd hé. Er is toch geen ruk op tv te beleven in deze zomerse periode.

Helaas moet ik deze bobo’s gelijk geven. Het voetbal is van een hoog niveau, is leuk om naar te kijken en de stadions zitten vol.

Het goede spel van de oranjeleeuwinnen is leuk en aardig, maar ze moeten het EK in eigen land winnen. Als dit niet gebeurt, zal het vrouwenvoetbal weer een stapje terug doen. Richting de schaduw en de luwte. Pas als ze kampioen worden, kunnen ze beginnen aan een inhaalslag.

We staan aan de vooravond van een nieuw voetbaltijdperk. De mannen maken in deze machowereld niet langer meer de dienst uit. De mannen voelen de hete adem van de dames in hun nek. Gelukkig zijn de mannen daar dol op. Mannen, de vrouwen zijn in aantocht!