Olle’s column: 1 op 1: Lulletje rozenwater wint van boerenpummel

Olle’s column: 1 op 1: Lulletje rozenwater wint van boerenpummel

De kogel is door de kerk: Ajax heeft een nieuwe trainer en die luistert naar de naam van Marcel Keizer. Het technisch hart, de tumor van Ajax, heeft weer eens toegeslagen. Ik heb in m’n vorige column nog gewaarschuwd voor de gevolgen. Het zou de club belemmeren in haar functioneren en zie nu: nog geen week later is die voorspelling al uitgekomen.

De opvolger van Peter Bosz, de kroonprins van het Nederlandse trainersgilde, stond al klaar bij FC Utrecht: Erik ten Hag. Ik snap echt niet waarom de Amsterdammers hem niet hebben genomen. Ik hoor eigenlijk maar één argument: hij heeft niet de uitstraling om bij Ajax te werken. Het is de ultieme drogreden om iemand met kwaliteiten niet aan te stellen. Ja, Ten Hag is een boerenpummel met een stem alsof hij vanaf zijn zesde levensjaar Van Nelle zware shag heeft gerookt, maar gaat het daar om? Volgens mij hoort het over voetbal te gaan en niet over hoe je jezelf presenteert in de media. Dat is puur voor de bühne, terwijl het om voetbal moet gaan. Zeker bij een club als Ajax, die altijd heeft gepretendeerd het voetbal uitgevonden te hebben. Nu blinkt de club louter uit in het maken van verkeerde keuzes.

Egotripper Bergkamp en al die andere lapzwansen van de technische staf hebben geen zin in een goede trainer. Een trainer die precies weet wat hij wil en daarvoor iedereen op de juiste plek neerzet. Bergkamp heeft geen zin als een kale boerenpummel uit de provincie tegen hem zegt: “Ga jij maar op de tribune zitten. Wedstrijden analyseren.” Al die egotrippers interesseert het geen reet wat er met de club gebeurt, maar alleen wat er met zichzelf gebeurt. Het zijn baantjeszieke mensen die zo snel mogelijk uit de club gewipt moeten worden. Anders blijft Amsterdam een baken van politieke spelletjes, machtsstrijdjes, roddel en achterklap.

Het lijkt erop dat de club een lulletje rozenwater aanstelt om voor de komende tijd de indruk aan het grote publiek te geven dat alles rustig is in Amsterdam. Marcel Keizer is de ultieme pop die vanuit de tumor van Ajax als een marionet wordt bestuurd.

Maar goed, ik ken meneer Keizer niet goed dus ik ben geneigd om hem het voordeel van de twijfel te geven. Vergeef mij dat ik de wedstrijden in de bierbuikleague van FC Emmen en Telstar oversla. Ik ben reuze benieuwd naar zijn visie en hoe hij Ajax laat voetballen. Ik hoop alleen niet, dat alles wat Bosz nu heeft neergezet niet voor niets is geweest. De Amsterdammers spelen sinds tijden weer geweldig voetbal en hebben in Europa waanzinnig gepresteerd. Laat dat niet verloren gaan, Marcel.