Olle’s column 1 op 1: Kappen met het politiek correcte gelul

Olle’s column 1 op 1: Kappen met het politiek correcte gelul

Ajax behaalde dit seizoen de finale van de Europa League. De Amsterdammers namen het op tegen Manchester United, de club van José Mourinho. Die man is in Nederland compleet afgemaakt. Het zal hem een zorg zijn, maar ik verbaas mij daarover. Hij heeft nu gekregen wat hij wilde, namelijk iedereen op z’n achterste poten laten staan.

Dat doet hij om de aandacht bij zijn team weg te houden. We kennen dit soort methodes dankzij Louis van Gaal, die dat aspect als geen ander beheerste. Sommigen zijn er met open ogen ingetuind en hebben gereageerd op zijn uitspraken. Dat is dom, want het zou om het voetbal moeten gaan. Over het spelletje en dat is wat Mourinho ten alle tijden wil vermijden. Dat is namelijk het enige waarmee hij door de mand kan vallen. En nu is hij er ook in Nederland, het o zo nuchtere Nederland, waar mensen leven die niet gek te krijgen zijn, in geslaagd om iedereen op z’n pik te trappen.

Iedereen valt nu over hem heen vanwege zijn uitspraken. Valentijn Driessen noemde hem hypocriet, laf en zielig. Ik vond het een goed stukje van hem. Schreef hij maar wat vaker van dit soort stukjes, want het grote publiek kent Valentijn natuurlijk als de laffe schoothond van Johan Derksen die zijn egotrip mag bevredigen bij Voetbal Inside. Dit soort stukjes zijn uitermate geschikt om dat imago te doen verdwijnen.

Maar zelfs Valentijn, die ik als journalist hoog heb zitten, is in de opgezette val van het Portugese enfant terrible getrapt. We kennen José en zijn werkmethodes al jaren. Een aspect daarvan is het ontregelen van de tegenstander, zowel binnen als buiten de lijnen. Hij maakt gebruik van de zogenaamde “mind games”, maar wat is daar op tegen? Het is juist verdomde slim.

Wij hebben in dit kneuterige landje te weinig van dit soort trainers rondlopen. Trainers die tijdens een persconferentie elkaar eens flink de waarheid vertellen en elkaar stevig durven aan te pakken. Wat mis ik die confrontaties buiten de lijnen in Nederland. Door elkaar tegen beter weten in te pleasen, schrikken we allemaal van het taalgebruik van Mourinho. Maar wat de Portugese oefenmeester doet is volkomen normaal. Door elkaar steeds maar weer hypocriete schouderklopjes te geven zijn we niks meer gewend en lopen onze (toekomstige) trainers achter op internationaal niveau.

Hou eens op met dat politiek correcte gelul en val eens een keer aan. Lok iemand uit de tent. Breng hem uit evenwicht. Het is een methode om de wedstrijd op voorhand naar je toe te trekken. Brand Mourinho niet af, maar leer van die man. Durf eens te leren van een echte trainer.