Olle’s column: 1 op 1: Ik ben wie ik ben

Olle’s column: 1 op 1: Ik ben wie ik ben

Het is mij ter oren gekomen dat er door bepaalde mensen over mijn columns gesproken wordt. Kijk, dat is nu eens vooruitgang, ware het niet dat mijn stukjes niet zo goed zijn gevallen bij deze mensen. Maar slechte publiciteit is ook publiciteit, niet waar?

De mensen lachen vaak om mijn columns en dat mag ook. Sterker nog, dat is ook één van de bedoelingen van een column. Het is een vorm van humor en ik probeer altijd een stukje satire in mijn columns te verwerken. Maar vergis je niet, ik sta altijd volledig achter de inhoud van elk stukje. Als je als columnist je eigen stukje niet eens kan verdedigen, ben je een waardeloze columnist.

Denk maar aan Hanina Ajarai van het Algemeen Dagblad die schreef dat de MH17-ramp niks met haar deed. Bij RTL Late Night slikte ze gelijk haar woorden in en betuigde spijt, maar haar eigen gedachten die ze op papier had gezet verdedigen, ho maar.

Wat mij wel tegen de borst stuitte is dat ze me gek vinden. Op zich niet erg, maar wel als je het argument erbij hoort. Ze schijnen mij raar te vinden omdat ik zeg wat ik denk. Kunt u zich dat voorstellen? Je zegt wat je denkt, je bent jezelf en verbergt je identiteit niet. En dan ben je raar of je spoort niet. En als je in de politiek zit ben je een racist of een nazi.

Nu mijn antwoord. Als je je eigen mening inslikt omdat dat beter is voor jezelf of om je eigen hachje te redden, dan ben je hypocriet. Dan heb je geen ballen. Dan ben je een glibberige slang zonder ruggengraat die mensen van achter aanvalt en de discussie liever uit de weg gaat. Waren er maar meer mensen die zeggen wat ze denken en minder hypocriete deugmensen die zichzelf verbergen vanwege hun eigen ego!

Ik ben trots op mijzelf. Ik ben trots op het feit dat ik lang geleden voor mijzelf de beslissing heb genomen dat ik gewoon zeg wat ik wil zeggen. Dat ik denk wat ik wil denken. Dat ik ben wie ik ben en mijzelf niet langer verschuil. En dat kunnen heel veel andere mensen niet van zichzelf zeggen!