Olle’s column: 1 op 1: Hollandse boer in De Kuip

Olle’s column: 1 op 1: Hollandse boer in De Kuip

Ja, ja. De komkommertijd zit er zo goed als op. Ajax probeert te vergeefs de groepsfase van de Champions League te bereiken, PSV faalt weer eens om de Europa League te bestormen en Feyenoord heeft met Berghuis de laatste gewenste versterking binnen.

Iedere Feyenoorder is zo opgewonden dat Berghuis voor de Rotterdammers tekent, dat ze bijna orgastische trekken vertonen. Ik snap dat positieve gedoe omtrent Berghuis niet. Ik hoor nu zelfs dat Feyenoord weer voor de titel meestrijdt dit jaar. Heel dom en naïef om dat te denken. Nul voetbalverstand.

We hebben afgelopen seizoen allemaal kunnen zien dat Berghuis aardig meevoetbalt. Niets meer, niets minder. Hij komt aardig mee op het niveau, maar zou u een seizoenskaart kopen voor een overschat talent? Nee hé, ik ook niet. En dat allemaal voor een transferbedrag van 6,5 miljoen euro.

En dit alles hebben we aan één man te danken: Martin van Geel. Het is een vakman eerste klas. Iemand die Feyenoord uit de put heeft getrokken en kampioen van Nederland heeft gemaakt. Het is een compliment waard.

Hij is een meester in de verkoop van spelers, want ja, handel hé. Martin weet als geen ander dat voetbal handel is. Moderne slavernij. Legale mensenhandel. Alleen in het aantrekken van spelers, slaat hij vaak de plank mis. Hij geeft te veel geld uit aan spelers. Soms presteren deze spelers niet eens. Denk maar aan slapzakken zoals Marko Vejinović en Bilal Başaçıkoğlu.

In 2015 werd Berghuis voor 6,5 miljoen euro overgenomen door het Engelse Watford. De Premier League was duidelijk te hoog gegrepen. Hij belandde op de bank en de trainer kreeg al snel door dat hij met deze Hollandse boer niks kon.

Berghuis is nu net zo goed als toen hij vertrok bij AZ. Hoe haal je het dan in je hoofd om exact hetzelfde bedrag neer te leggen, 6,5 miljoen, voor een speler die geen ontwikkeling heeft doorgemaakt en bij zijn huidige club geen perspectief meer had? Drie á vier miljoen maximaal voor een dartelende nitwit op de flank.

Zelfs Van Geel, ja zelfs Martin van Geel, met al z’n ervaring en bagage, heeft nog veel te leren. Maar hé, de gewenste versterking is weer voor te veel geld binnen gehengeld. Welkom bij Feyenoord.