Olle’s column: 1 op 1: Dordrecht vermoordt sportclubs

Olle’s column: 1 op 1: Dordrecht vermoordt sportclubs

De komkommertijd is eindelijk aangebroken. Alle competities zijn afgelopen en er valt geen ruk meer te beleven. Er is slechts één kwestie die ik niet kan loslaten: de hetze die Dubbeldam voert tegen de gemeente Dordrecht.

Hoewel ik van mening ben dat leidinggevende instanties, zoals een gemeente of de KNVB, vooral dienend moeten zijn, heb ik mijzelf toch in deze zaak verdiept. Op Twitter vliegen de berichten van Dubbeldam mij om de oren. Het lijkt wel een hetze tegen de gemeente en ik zie het met een brede glimlach voorbijkomen. Ik ben blij dat de club, met klare taal, eens met de vuist op tafel slaat omdat ze iets willen realiseren, ondanks de gemeente die niet thuis geeft en laf afhaakt.

Zij vinden namelijk dat een verplaatsing van Dubbeldam niet reëel is zonder woningbouwontwikkeling. Ook vinden ze dat het onnodige kosten met zich meebrengt, afgezien van het feit dat een verhuizing van een club met meer dan duizend leden kostbaar is, zo is te lezen op hun website. Er valt enige vorm van gierigheid te bespeuren bij de gemeente.

Ik vraag mij dan ook oprecht af waarom die andere twee sportverenigingen – tafeltennisvereniging TTV en korfbalvereniging Movado – hun sportcomplexen moeten verlaten. In een interview dat ik in december had met Arie in ’t Veld, voorzitter van Dubbeldam, legde hij uit dat de gemeente het gebied wil sluiten. De clubs zouden weg moeten omdat er sprake van overlast zou zijn.

Het geeft aan dat de gemeente Dordrecht totaal geen visie heeft. De twee sportverenigingen moesten noodgedwongen, op gezag van de gemeente, vertrekken, maar nu vindt diezelfde gemeente dat een verhuizing te veel geld kost. Toen de twee verenigingen werd bevolen om de deuren te sluiten zochten zij steun bij Dubbeldam, die ze in de armen sloot. Samen werkten ze een plan uit voor een gezamenlijke accommodatie. Het is een ultiem bewijs van roekeloos besturen zonder over de situatie na te denken. Wel twee clubs van hun terrein verbannen, omdat een lokale bewoner overlast ervaart, maar aan de oplossing meewerken ho maar.

Daarnaast neem ik het de gemeente erg kwalijk dat ze nu afhaken. De verenigingen hebben al ruim zeven ton gereserveerd en willen dit uit eigen zak betalen. De gemeente laat na om dit bedrag aan te vullen, waardoor er minstens een miljoen euro te kort is. Daarnaast zit de voetbalvereniging nu met een hele slechte accommodatie. Als er ooit asbest wordt aangetroffen, weet ik wel wie verantwoordelijk is.

De gemeente moet nu ingrijpen. Op deze manier vermoorden ze drie sportverenigingen. Het is een slechte zaak voor de sport en volksgezondheid. Sporten bevordert de gezondheid toch? Dan snap ik niet dat ze drie sportverenigingen langzaam de keel dicht knijpen. Maar ja, dit soort taferelen krijg je ook als je een of andere BVD-coryfee aan de macht hebt.

Dat is sportwethouder Rinette Reynvaan. Zelfs de PvdA vindt dat ze haar toezeggingen niet nakomt. Als uitgerekend de PvdA dat zegt, dan weet je dat het menens is. Zij zegt nog steeds in gesprek te zijn met Dubbeldam over een nieuwe gezamenlijke accommodatie, maar Dubbeldam beweert het tegenovergestelde.

Zoals vanouds “achterkamertjes-politiek” waar iedereen van kotst. Ik zou dit mevrouwtje meteen ontslaan, want aan dementerende bazinnetjes heeft niemand wat. Ze weet totaal niet waar ze mee bezig is en overziet de gevolgen niet. Daar hebben we er al genoeg van in de voetballerij.