Olle’s column 1 op 1: Feyenoord bang voor ultieme victorie

Olle’s column 1 op 1: Feyenoord bang voor ultieme victorie

Tja, alles is al gezegd en geschreven over Feyenoord dat met 3-0 klop kreeg van Excelsior. En wat kan zo’n vervelende blaaskaak als ik daar nog aan toevoegen. Helemaal niets, maar met je mening geven is toch niets mis?

Ik heb mensen tijdens de wedstrijd zien huilen. Ik snapte daar niets van. Ikzelf ben ook in tranen uitgebarsten, maar van het lachen. Wat ik op m’n tv-schermpje zag was echt lachwekkend. De formatie van hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst oogde als pasgeboren lammetjes die constant door hun trillende beentjes zakten. Ze werden als makke schapen naar de slachtbank geleid door Excelsior.

Ook het idee dat supporters duizenden euro’s voor een kaartje op Woudestein hebben gekocht of helemaal uit Australië kwamen, werkte op mijn lachspieren. Je zit meer dan twintig uur in een vliegtuig of betaalt meer dan 2000 euro voor een kaartje, en dan krijgt uw cluppie op de kloten van een ternauwernood gehandhaafde degradatiekandidaat. Triest.

Of Aboutaleb dan. Er is enorm veel geld in deze dag gepompt en wat gebeurt er: Feyenoord wordt geen kampioen. De gedachten dat deze PvdA-coryfee zijn haren uit z’n hoofd trekt, streelt mijn gedachten.

De angst en titelstress overheersten op Woudestein. Dat zag je aan alles. Die eeuwenoude mentaliteit stak de kop op bij Feyenoord. “Oh God, dadelijk winnen we ook nog en zijn we kampioen.” Feyenoord was bang om te winnen, bang voor een historische titel, bang voor de ultieme victorie.

Wat bijna iedereen vergat is dat Excelsior ook een finale speelde. Ze hadden slechts één punt nodig om ook volgend voetbalseizoen actief te blijven op het hoogste niveau. Dit werd echter ondergesneeuwd en over het hoofd gezien door alles wat Feyenoord is. De Kralingers zijn in ieder geval veilig, chapeau daarvoor. Nu alleen Sparta nog.

Maar wat mij echt verbaasde kwam een dag later. Elvis Manu werd ontslagen door Go Ahead Eagles, omdat hij Feyenoord succes wenste voor de kampioenswedstrijd. Wat ben ik blij dat deze schijtclub is gedegradeerd. In Deventer hebben blijkbaar mensen de leiding die er geen pepernoot van begrijpen. Als de club waarbij je bent opgegroeid, in de jeugdopleiding hebt gezeten, in het eerste elftal hebt gespeeld, de club die in je hart, bloed en DNA zit niet meer succes mag wensen voor een kampioenswedstrijd, dan is het einde zoek. En dat blijkt ook, want de Eagles degraderen uit de Eredivisie. Ik hoop op een FC Dordrecht scenario. Van Eredivisie naar de kelder van de Jupiler League. Laat ze maar degraderen naar het amateurvoetbal, terwijl Feyenoord zondag kampioen van Nederland wordt. Elvis lacht al in z’n vuistje.