Olle’s column: 1 op 1: FC Asiel & FC Vreemdelingenlegioen

Olle’s column: 1 op 1: FC Asiel & FC Vreemdelingenlegioen

Er is deze week veel gebeurt. Er is duidelijk geworden wie er zijn gepromoveerd, gedegradeerd en wie er Europa in gaat. Ik ga al deze zaken belichten in deze column.

Laten we met het goede nieuws beginnen: FC Utrecht. Deze club heeft dit seizoen op de toppen van haar kunnen gepresteerd. Dat zij Europa in gaan is de kers op de taart.

Vanaf zijn eerste seizoen heb ik al veel bewondering voor trainer Eric ten Hag. Hij is een tactisch zeer onderlegde trainer en heeft bij Bayern München samengewerkt met Pep Guardiola. Ervaring genoeg, kwaliteit gegarandeerd. Als Peter Bosz Ajax verlaat, staat bij FC Utrecht zijn opvolger al klaar.

Dan over naar het gedegradeerde NEC. Het is een gevalletje boontje komt om zijn lootje. Begrijp mij niet verkeerd, ik heb in principe niks tegen NEC. Maar hoe die club bestuurd word is stuitend. Door de wijze van besturen zijn de Nijmegenaren het lachertje van Nederland. Zij zetten het profvoetbal voor lul, waardoor deze sector in onze maatschappij niet serieus wordt genomen. Dat FC Asiel is gedegradeerd, is niet meer dan terecht.

Ik neem al die gelukzoekers niet eens kwalijk dat ze bij deze club voetballen. Ze hebben weer een baan en het brengt ook nog eens geld in het laatje. Het is volledig op het conto van de clubleiding te schrijven dat ze nu in Nijmegen voetballen. En als klap op de vuurpijl dreigt NEC-supporter en miljonair Marcel Boekhoorn de club definitief de rug toe te keren. De club is dan definitief overgeleverd aan lichtgewichten waarbij het woord “kwaliteit” niet in het woordenboek voorkomt. Take care voor de toekomst.

Nog een club die ik graag in de Jupiler League zou willen zien, is Roda JC. Deze club handhaaft zich keer op keer met een hevige dosis geluk, maar ook geluk kent z’n einde. De eigenaar van de club is een slap aftreksel van “The Godfather”, die al een tijdje in de gevangenis zit. Je zal je club maar uit handen geven aan een eersteklas crimineel. En waarom, omdat hij met een flinke zak geld Kerkrade is binnengewandeld. Ik hoop voor Roda niet dat het bloedgeld is, maar ik vrees het ergste.

Door de hebzucht die heerst in de voetballerij, gaan clubs ten onder. Durf eens een keer je verlies te pakken en verkoop je ziel niet aan de duivel, want je bent overgeleverd aan de goden. Ook FC Vreemdelingenlegioen zal afgestraft worden. Ik verheug me er nu al op.

Nee, ik had graag MVV in de Eredivisie gezien. Een club die onze competitie een nieuwe impuls kan geven. We hebben tijdens de derby tegen Roda JC gezien hoe het voetbal leeft bij de club uit Maastricht.

Wat besturen betreft ben ik fan van de Bayern München-constructie. Oud-voetballers die de club besturen. Je ziet bij Ajax dat het zijn vruchten heeft afgeworpen. Ja het kost tijd, maar dan heb je ook wat. En iedere club kan dit bewerkstelligen. Iedere club heeft namelijk wel een topper/cultheld gehad die verstand van zaken heeft. Deze oud-voetballers kunnen de Nederlandse clubs redden en weren van vreemde buitenlandse onderwereldfiguren die Nederlandse clubs de nek omdraaien.