Olle’s column: 1 op 1: De tumor van Ajax

Olle’s column: 1 op 1: De tumor van Ajax

Tja, je kon er ook gewoon niet omheen: Peter Bosz is de nieuwe trainer van Borussia Dortmund en vertrekt bij Ajax. Geef die meneer eens ongelijk, wie zou dat nu niet doen? Maar wat we nog niet wisten is dat een hevige ruzie ten grondslag ligt aan het vertrek van Bosz. En weer is die verdomde Dennis Bergkamp één van de hoofdrolspelers.

Hoe kan het in godsnaam zo zijn dat de derde assistent-trainer die bijna geen verantwoordelijkheden heeft, zoveel macht heeft. Is dat alleen maar omdat hij vroeger een waanzinnig goede voetballer is geweest? Dat zou een enorm zwaktebod zijn, want naast zo’n succesvolle carrière moet iemand uiteraard ook kwaliteiten voor een specifieke functie hebben. En zeker binnen een organisatie als Ajax.

Eerst knikkerde hij Wim Jonk uit de organisatie, iets waar Johan Cruijff niet zo blij mee was in die tijd. Daarna was de nieuwe assistent van Frank de Boer, Orlando Trustfull, aan de beurt. En nu heeft hij een trainer die het Cruijffiaanse gedachtegoed als visie heeft, iets waar Ajax juist trots op zou moeten zijn, een prachtig excuus gegeven om de Amsterdammers na slechts één seizoen te verlaten. Nog nooit was een Feyenoorder zonder prijs in het Ajax-stadion zo succesvol.

Ik las een verdomd goed stukje van collega-columnist Sjoerd Mossou, die opperde om het technisch hart waar Ajax mee werkt, voorgoed vaarwel te zeggen. Ik kan het niet met hem oneens zijn. En laten we alsjeblieft met egotripper Dennis Bergkamp beginnen. Het maakt niet uit hoe goed je bent of hoe goed je bent geweest, maar dat geeft je nog niet het recht om alles naar de verdommenis te helpen.

Mossou schreef het volgende over het technisch hart: “Het slechtste idee aller tijden, de bron van eeuwige onenigheid en schimmig leiderschap. Een vaag stuk niemandsland.” Een zeer goede analyse, maar ik zou daar nog wel een schepje bovenop willen doen. Het technisch hart is een tumor die vakkundig verwijdert dient te worden. Als dit niet gebeurt, dan belemmert het de club in haar functioneren.

Als je een voetbalclub wil runnen zoals Bayern München, dan is kwaliteit een must. Iets dat Dennis Bergkamp blijkbaar ontbeert. Heb je deze kwaliteiten niet in huis, dan heeft de club behoefte aan een dictatoriale aanpak. Kijk maar naar hoe Sir Alex Ferguson zijn Manchester United 27 jaar lang heeft geleid en tot de nummer één club van de wereld heeft gemaakt. Dat deed hij met een ijzeren vuist. De club is daar niet slechter van geworden.

De voetballerij gedijt bij een dictatoriale aanpak. Zo’n technisch hart is te democratisch ingesteld. Kap eens met dat eindeloze geouwehoer en durf eens knopen door te hakken, maar het lijkt erop dat de Tweede Kamer van de voetballerij is gehuisvest in Amsterdam. Ik snap dat Bosz daar niet gezien wilde worden.