Ni Hao Omar Rziki (deel 2)

Ni Hao Omar Rziki (deel 2)

ROTTERDAM – Omar Rziki stapte na de B-jeugd van Sparta en de selectie van de Rotterdamse vierdeklasser HWD in het vliegtuig voor een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan als trainer. De jonge oefenmeester greep een kans om in China aan de slag te gaan bij een academie van Rene Meulensteen met beide handen aan. In land van miljarden inwoners met Chinese Muur, het Plein van de Hemels vrede, Verboden Stad, paraplu’s tegen de zon, veel proosten bij het eten, wit als schoonheidsideaal en voetbal als sport voor de toekomst meldt hij zich tweewekelijks met nieuwe verhalen. Deel een is uiteraard: h

“Your country, Gellan, is so small. But they are very succesfully. Cruyff, Van Basten, Neeskens, Gullit, Rijkaard, Seedorf, Sneider, Van Persie, Robben. Why?” Deze vraag, die ik overigens zo goed mogelijk moest proberen te beantwoorden, kreeg ik van mijn (Chinese) assistent. ‘Gellan’ is de Chinese benaming voor ‘Nederland.’ Overigens noemde hij naast de bovenstaande voetbalgrootheden nog tal van andere namen (spelers en coaches), die het Nederlandse voetbal heeft voortgebracht.

Eigenlijk wel een interessante casus, waar we eigenlijk wel even stil bij mogen staan. Zeker als je de landen Nederland (17 miljoen inwoners) en China (1,4 miljard inwoners) tegen elkaar weg zet. De afgelopen weken kreeg ik naast de vraag van mijn assistent ook veel positieve opmerkingen van anderen over Nederland als voetballand. Dat heeft mij aan het denken gezet. Ik ben Nederland gaan proberen te bekijken door de Chinese bril.

In Nederland zijn we namelijk erg kritisch, dat typeert onze voetbalcultuur. De ene week wordt een speler de hemel in geprezen vanwege die fantastische goal en een week later is daar niets meer van over. Vervolgens moet hij verkocht worden. De tijd dat een Nederlandse club een rol van betekenis speelde in Europa ligt ver achter ons. Met de “Mickey Mouse- competitie” zijn we ver achtergebleven op de rest van Europa. Als land hebben we een Europees kampioenschap binnen weten te halen in 1988, maar daar is alles dan ook mee gezegd op landenniveau. Het bereiken van WK- finales is leuk, maar je koopt er niets voor.

De bondscoaches doen het niet goed, de spelers kunnen er niets van. Als klap op de vuurpijl gaan we niet naar het Europees kampioenschap komende zomer. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoed van Memphis Depay, waar heel Nederland overheen is gevallen.Dit zijn allemaal zaken die het gesprek van de dag vormen in de voetbal talkshows op de Nederlandse televisie, in voetbalkantines en langs de velden. Iedereen heeft een mening en denkt te weten wat  de oplossing is. Wat dat betreft hebben we 17 miljoen (bonds)coaches in Nederland.

Voordat ik de vraag van mijn assistent zo goed mogelijk kon beantwoorden, moest ik er al vragend achter zien te komen wat hij bedoelde met het woordje ‘succesfully.’ Op die manier kon ik namelijk door ‘de Chinese bril’ kijken. Uiteindelijk doelde hij op het feit dat Nederlandse spelers en coaches goed vertegenwoordigd zijn (nu en in het verleden) in de grootste en sterkste competities van de wereld. Hij wilde weten hoe dat kon. In mijn ogen is het antwoord, vanuit mijn BVO achtergrond (Sparta & FC Dordrecht), op de bovenstaande vraag en daarmee de bedoeling van het woordje ‘succesfully’ simpel te beantwoorden. Wij zijn in Nederland in staat om talentvolle spelers succesvol op te leiden voor het vak betaald voetballer en alles wat daarbij komt kijken. Er wordt een platform gecreëerd waarbinnen het talent zich optimaal kan ontwikkelen.

Er is veel aandacht voor (sport)voeding, krachttraining, video- analyse, individuele training, mental coaching, medische begeleiding, schoolbegeleiding enzovoort. Het is continu een zoektocht naar het leveren van perfect maatwerk voor iedere speler, zodat het talent zich optimaal kan ontwikkelen. Uiteraard wordt dit proces in goede banen geleidt door vakbekwame en gediplomeerde trainers, coaches, psychologen, fysiotherapeuten, doktoren en vele andere stafleden. Ook wordt er continu geëvalueerd om te kijken hoe het beter kan in de toekomst. Trainers worden continu bijgeschoold en de koppen worden bij elkaar gestoken binnen de jeugdopleiding om de speelwijze optimaal verder te kunnen ontwikkelen. Daarmee is niet alles gezegd, maar dit vormt wel de basis voor een succesvolle jeugdopleiding die topvoetballers aflevert aan de grootste en sterkste competities van de wereld. Het heeft zeker zijn charme om door ‘de Chinese bril’ naar onszelf te kijken, maar ook valkuilen.

In China is de vakantieperiode aangebroken. Het Chinese nieuw jaar en de bijhehorende festiviteiten staan voor de deur. Een goed moment om 2015 te evalueren en persoonlijke doelen te stellen voor 2016!

來自中國,我向你致敬!(vertaling: Vanuit China groet ik u!)