Ni Hao Omar Rziki (deel 5)

Ni Hao Omar Rziki (deel 5)

ROTTERDAM – Omar Rziki stapte na de B-jeugd van Sparta en de selectie van de Rotterdamse vierdeklasser HWD in het vliegtuig voor een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan als trainer. De jonge oefenmeester greep een kans om in China aan de slag te gaan bij een academie van Rene Meulensteen met beide handen aan. In land van miljarden inwoners met Chinese Muur, het Plein van de Hemels vrede, Verboden Stad, paraplu’s tegen de zon, veel proosten bij het eten, wit als schoonheidsideaal en voetbal als sport voor de toekomst meldt hij zich tweewekelijks met nieuwe verhalen. Deel vier gaat over de tijdmachine.

Men zegt wel eens dat een goed begin het halve werk is. Tegen het einde van mijn vakantie in Nederland heb ik mij goed kunnen voorbereiden op een belangrijke presentatie, met als doel mijn visie op voetballen en het opleiden van (jeugd)voetballers aan het licht te brengen. Deze presentatie heb ik gegeven aan Chinese coaches en mensen van de overheid. Na deze presentatie stond er een gezamenlijk diner op het programma. Ik heb mezelf inmiddels een aantal Chinese (tafel)gewoontes eigen kunnen maken die ik heb kunnen toepassen. Zo wordt er gezamenlijk gedronken tijdens een maaltijd. Er wordt met iedere slok een toast uitgebracht en geproost. Ik heb mezelf inmiddels aangeleerd, als je toast met een hooggeplaatst persoon, dat je zijn glas dan laag aan moet tikken. Met hooggeplaatst bedoel ik iemand om respect voor te hebben, wellicht een persoon die jou ooit nog eens kan helpen. Vaak is het zo dat de betreffende hooggeplaatste persoon ook veel respect voor jou heeft, waardoor het een strijd is wie elkaar het laagst aantikt. Je kunt je voorstellen dat tijdens een diner heel vaak wordt geproost, drinken is iets wat je gezamenlijk doet in China. Iets waar ik ook erg aan heb moeten wennen is dat ik als ‘ hoofdgast’ als eerste zit, als eerste eet en en als eerste opstaat aan het einde van het diner. Dit komt er grofweg op neer dat ik bepaal hoe lang de avond duurt. Als ik opsta, dan is het diner afgelopen. Aan de ene kant respectvol naar de hoofdgast, aan de andere kant heel onwerkelijk (voor Nederlandse begrippen). Om succesvol werkzaam te kunnen zijn in een ander land met andere normen en waarden, is het belangrijk je enigzins aan te passen. Daarnaast is het in mijn optiek belangrijk om kennis op te doen van de geschiedenis, taal en cultuur van China.

 

Een belangrijke vraag die ik mezelf tijdens mijn vakantie heb gesteld is: Hoe staat het met de ambitie van Chinese voetballers? Uiteraard houden ze van het spelletje en willen ze graag winnen. Als er wedstrijden worden gespeeld, dan zie je een bepaalde wil om te winnen. Tijdens trainingen kan het werken met dezelfde Chinese voetballers een hele andere wereld zijn. Tijdens bepaalde spelvormen danwel partijvormen lijkt het alsof winnen of verliezen ze niets uitmaakt. Bij de onder 17 (B1) van Sparta Rotterdam was ik gewend dat spelers tijdens trainingen tot ‘alles’ in staat waren om te winnen. Het was een echte strijd, ‘een gevecht op z’n Rotterdams.’ Dat zorgde er ook voor dat je een bepaald niveau op de training kon behalen. Bij Sparta gaven de spelers elkaar maximale weerstand, wat een voorwaarde is om beter te kunnen worden.

Hoe krijg ik ze in China tijdens trainingen wel in ‘the winning modus?’ Het antwoord is simpel: Door ze meer of minder arbeid te laten verrichten. De winnaars ruimen de spullen op, terwijl de verliezers nog een extra kracht- programma afwerken. Dit is één van de vele voorbeelden die je kunt toepassen. Daar waar het bij Sparta Rotterdam B1 van nature niet nodig was, is het hier in China een middel om spelers tijdens trainingen maximaal te laten gaan. Even voor de goede orde; ik wil absoluut niet zeggen dat Chinese voetballers lui zijn. Het feit dat ze zich gedragen zoals ze zich gedragen heeft te maken met een aantal factoren zoals cultuur, opvoeding, historie etc. Daardoor staan ze op een bepaalde manier in het leven. Aan mij als trainer-coach om daar creatief mee om te gaan, om zodoende het gewenste resultaat te behalen.

Lees meer over de spelers: