Langs de lijn met Oscar – Weg met die belachelijke supporterswet

Langs de lijn met Oscar – Weg met die belachelijke supporterswet

ROTTERDAM – Ik ben in Den Haag geboren, opgegroeid in Berkel en Rodenrijs. Voordat ik terug verhuisde naar Rotterdam, woonde ik negen jaar in Groningen. Ik heb daar ook een leven doorgebracht. Nee dat wist je nog niet hé? En ik heb ook een seizoenkaart gehad van FC Groningen. Ook nieuw voor je zeker? Dat verwachtte je zeker niet van iemand die meer met Feyenoord heeft. Ja dat clubgevoel blijft altijd, maar ondanks dat kwam ik toch een aantal jaren over de vloer in de Euroborg en de supportershome. Vandaar dat ik maar eens een columnpje hieraan wijt. Er is namelijk iets wat me al enige tijd opvalt. 

Elke wedstrijd ging ik met een gezellig clubje supporters naar de Euroborg toe. Voor en na de wedstrijd werd het bier en de cola achterover gegoten en veel gekloot over voetbal. Het was er altijd een drukke en gezellige boel. Daar wel. Naast die supportershome zat, als ik het me goed herinner, het home voor de harde kern van de Z-Side. Die home zal vast al tijden een heel stuk leger zijn sinds het spandoek is gestolen. Het blijkt een gouden supporterswet te zijn dat je jezelf moet opheffen als Supportersvereniging als je spandoek weg is. Welke persoon heeft dit bedacht? Welke kneus vond dat deze regel in het boekje moest?

Op 28 januari dit jaar werd er op de eigen website van de ‘Groningen Fanatics’ het volgende geciteerd: “Een gevoel van trots over bijna 14 jaar Groningen Fanatics is wat bij ons overheerst.” Waar haal je de trots vandaan als je je als groep in één keer opheft? Waar haal je het woord ‘Fanatics’ vandaan? Vinden jullie jezelf zo fanatiek dat je vanaf het moment dat je spandoek weg is tot aan de dag van vandaag dat je je niet meer meldt op het groene stukje rechts in de hoek van de tribune? Voelen jullie je niet beschermt omdat het spandoek weggetoverd is? Dat hebben de buren uit Heerenveen jullie zeker aangedaan. Of niet? Die belachelijke supportersregel moet gelijk opgeheven worden. Je benadeelt jezelf, je groep en je club. Je mag jezelf geen supporter meer noemen als je aan deze wet houdt

En dat armoedige FC Groningen heeft juist nu jullie support nodig. Eigenlijk niet alleen nu pas, maar al vanaf het moment dat jullie verdwenen op de tribune. Dat geldt trouwens voor alle supporters, want het aantal seizoenkaarten liep de afgelopen jaren aardig terug. Dat zal aankomend seizoen niet veel beter zijn. De ploeg heeft het al een heel jaar lang moeilijk onder trainer Ernest Faber. Het spel is niet aantrekkelijk genoeg en het elftal staat maar negen punten boven de streep voor nacompetitie. Nog even en Groningen zal straks moeten strijden voor lijfsbehoud.

Het blijkt dat het resultaat wel degelijk afhangt van de fanatisme van het publiek. Kijk maar naar Feyenoord. Nou moet ik eerlijk zeggen dat de sfeer al nooit echt groots was in de Euroborg, maar goed genoeg om het elftal toch minimaal naar de play-offs voor Europees voetbal te schreeuwen. De fans die ik wekelijks tegen kwam in de supportershome kunnen dat heel goed. Laat hen het gat opvullen en weer lawaai gaan maken. Dan zal er vast een andere nacompetitie gespeeld worden, die recht geeft op een betere prijs.