Langs de lijn met Oscar – Kleutergezeik onder volwassenen

Langs de lijn met Oscar – Kleutergezeik onder volwassenen

ROTTERDAM – ‘Helemaal niks in Amsterdam. Eindelijk een kunstgrasveld minder in de Eredivisie.  Of juist: kunstgras moet weg uit het betaald voetbal. Maar we doen er toch niks mee. Roda JC kan niet voetballen en doelpunten maken. Lege tribunes in de betaald voetbalcompetities. En nog steeds helemaal niks in Amsterdam.’ Voel je je al geïrriteerd? Of lach je juist? Geef toe: je hebt aan een of meerdere van deze uitspraken meegedaan. Je hebt er een mening over gevormd en die gedeeld met de rest van de wereld.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik het zelf ook een beetje heb gedaan. Natuurlijk. Want plagen hoort erbij in het voetbal. De leukste en de laatste grap die ik had gereetweet was op Twitter: “Helemaal niks in Amsterdam tegen @NSOnline.” Zij: “Wat is er helemaal niet in Amsterdam?” De ander weer tegen de NS: “Ja helemaal niks.” Geef toe. Je kan een lach (nog steeds) niet onderdrukken, als je niet voor Ajax bent. Als je voor de Amsterdammers bent gaat je hard weer een aantal slagen harder te keer van irritatie. Wedden? Maar langzamerhand verliezen die grappen toch hun kracht. Moet ik eerlijk bekennen. En dat te bedenken dat juist een volwassen iemand dit Twitter heeft opgegooid. Zijn z’n kind mag vervolgens bij zijn vriendje niet een zelfde soort grap uithalen en moet daarvoor van hem z’n excuses aanbieden. Je geeft zelf al het ‘goede’ voorbeeld.

Hetzelfde geldt voor de meerderheid van de betaaldvoetbalclubs. Iedereen zal het er toch over eens zijn dat het niveau van het Nederlands voetbal omhoog moet. Maar die zelfde clubs die deze mening delen hebben allemaal kunstgras. En in Engeland is het sinds de jaren 90 al verboden om in het betaald voetbal op kunstgras te voetballen. Van de hoogste tot het derde niveau zie je dat niet terug. Wat je wel terugziet zijn volle tribunes. Die twee zeer belangrijke aspecten zijn bij ons omgedraaid. Ja lekker dan. Roda JC scoort daardoor heel slecht, om over het vertoonde spel nog niet te praten. Daarnaast is NEC omgetoverd van deelnemer play-offs Europees voetbal naar opnieuw een deelnemer en degradant play-offs Jupiler League. Jammer dan dat NAC juist met NEC wisselt van plek in de competitie, aangezien het beide geen kunstgras hebben en Roda JC juist wel.

Al die trainers en spelers van die kleinere clubs vinden het zo vervelend dat lage niveau in Nederland. Ze beslissen zelf alleen een kampioenschap, omdat de grote topclubs gewend zijn om op echt gras te voetballen en niet op een kunstmatige groene betonnen vloer. Gelukkig lopen die clubs steeds verder weg van de rest. Ze weten er (steeds vaker) mee om te gaan. De rest blijft achter. En nog steeds klagen de kleintjes over het lage niveau. Nu nog een tikje harder. Je geeft zelf het ‘goede’ voorbeeld he. Vind je van niet? Hoe oud ben je? Volwassen? Het is gewoon kleutergezeik onder volwassenen als je dat nog steeds vindt, maar het zelf mede veroorzaakt door dat kut kunstgras van je.

Wat dacht je na het lezen van deze column? Leuk verhaal, lekker kort, maar we doen er verder toch niks mee? Je gaat niet het goede voorbeeld geven voor het voetbal in en van Nederland of je eigen kind die een Ajacied pest? Dan blijft het kleutergezeik onder volwassenen.