Langs de lijn met Oscar – Dat wordt weer janken

Langs de lijn met Oscar – Dat wordt weer janken

ROTTERDAM – De eerste beelden van huilende supporters, achterbakse supporters die hun stad overhoop gooien of de uitlatingen van media richting Feyenoord sla ik maar al te graag over. Ik had gehoopt dat dat na gisteren allemaal achter de rug zou zijn. Maar tevergeefs. Dat moet ik tenminste nog een week uitstellen. Het wordt weer zo’n week namelijk na de wanprestatie van Feyenoord tegen Excelsior. 

Mij werd na de wedstrijd gevraagd of ik al aan het huilen was. Nou nog net niet. Maar de wedstrijd was wel om te janken. In heel Rotterdam leefde de stad al op met sfeeracties, zingende supporters en beeldschermen om voetbal te kijken. Allemaal in de hoop dat dat kampioenschap eindelijk binnengehaald werd. Maar nee hoor. Het gebeurde opnieuw niet! De spelers bevroren onder de titelstress en waren niet instaat maar iets van weerstand te bieden tegen Excelsior. De wedstrijd moest me een beetje denken aan het scenario Go Ahead Eagles en Sparta. Ook daar verloor Feyenoord kansloos. Op kunstgras. Feyenoord en uitwedstrijden is vaak al geen combinatie, maar Feyenoord en kunstgras is al helemaal geen combinatie.

Het is aan de ploeg van ‘Gio’ om volgende week alsnog de laatste slag te slaan. Gelukkig is er na Excelsior-uit nog een tweede kans. Die kreeg AZ niet tien jaar geleden. Weet je nog wel? Het kampioenschap ging toen naar Eindhoven. Maar Feyenoord krijgt die tweede kans wel. En het speelt thuis. Dan moet een overwinning toch wel lukken. Zou je zeggen. De ploeg heeft vaker bewezen dit seizoen na een zure nederlaag er weer te kunnen staan. En dat moet zondag ook!

Maar stel dat dat niet gebeurt. De titel gaat naar Amsterdam. Dan zal de stad al helemaal (terecht) op z’n kop gaan. En ik denk dat niemand dat graag wil mee maken. Wie moet Feyenoord dan kampioen maken? Van Geel heeft z’n uiterste best gedaan. Aan hem ligt het zeker niet. Geloof me. Die heeft er juist voor gezorgd dat de club acht jaar na veertig miljoen schuld nu weer staan waar ze staan. Noem maar een betere technisch directeur die dit kan nabootsen. Nee, dan is het echt een mentaliteitsprobleem en is Feyenoord bezweken onder de druk. Als team moet je je dan kapot schamen! Dan heb je terecht geen huldiging en gaat de stad (terecht) op z’n kop. Laat Feyenoord de schade zelf maar betalen. Die spelers verdienen toch zoveel geld? Dat kan best wel.

Pas als het team die gouden schaal omhoog mag houden volgende week mag de rekening doorgeschoven worden naar anderen. Want dan zal de stad alsnog op z’n kop gaan. En ik hoop wat positiever. Ik ben dan 22 jaar, maar dit zou voor mij toch de eerste en de laatste keer zijn dat ik dit mee maak. Denk ik. Als ik dan in De Kuip zit en Feyenoord zie scoren tegen Heracles Almelo zou ik janken van geluk. Ik denk dat alle supporters mee janken. Dan wil ik wel graag de beelden terugzien. Die blijven dan eeuwig op m’n netvlies staan.