Langs de lijn met Oscar – Pestgedrag vindt ADO bij de club passen

Langs de lijn met Oscar –  Pestgedrag vindt ADO bij de club passen

Wat heeft ADO Den Haag zich vorige week goed voor lul gezet zeg. Gaat de club de bekende situatie ontkennen wil ik wel eens weten waar Voetbal International het bericht vandaan heeft dat Garvane Kasteneer transfervrij mocht vertrekken nadat hij letterlijk en figuurlijk werd weggepest door zijn medespelers, trainers en staf. ‘Met pesten maken we duidelijk of je er wel of niet bij hoort’, wordt er eigenlijk gezegd door de club. Sterker nog: wat ADO heeft gedaan is Kasteneer treiteren om hem weg te krijgen. Alles forceren en manipuleren om hem zover te krijgen.

Meestal ben ik niet zo thuis in de ‘uithaalcolumns’ van m’n collega, maar ik denk dat toch elk intellectueel kan snappen dat dit gedrag niet thuis hoort op de werkvloer. Dus ook niet in het voetbal. Bij ADO zullen dan ook wel geen intellectuelen rondlopen. Een voorbeeld mag je je als club en spelers niet noemen, waar toch regelmatig over wordt gesproken. De hele selectie en staf heeft de club en supporters ter schande gezet met dit treitergedrag.

Die arme Kasteneer heeft heel wat misdaden van de club voor z’n kiezen gehad: Hij kreeg niet z’n verdiende driejarig contract van 200.000,- euro per jaar nadat een transfer naar het Duitse FC Mainz afketste, niemand uit de groep liet tijdens de oogoperatie iets van zich horen, wordt vervolgens uit de groepsapp gegooid, hij mag niet mee trainen, met als ‘eind goed al goed’ een transfervrij vertrek bij de pestclub van Nederland. En dat allemaal omdat een transfer naar Mainz op het laatste moment niet doorging omdat ADO hem een afscheidswedstrijd wilde laten spelen, maar daarin raakte Kasteneer geblesseerd aan z’n oog. En daar begon de ellende dus. Het was zeker allemaal onderdeel van het plan?

Het klinkt mij bekend in de oren dat de club veel meer problemen heeft: Wang die steeds meer uit beeld verdwijnt omdat hij te veel om geld gebedeld heeft bij investeerders en zelf geen geld heeft, de gemeente die dat zat is en z’n handen heeft afgetrokken van de club en dat daardoor ADO nu aan een (financieel) draadje hangt. Omdat Kasteneer een mooi contract moest krijgen bleek dat opnieuw een aanslag te zijn in de portemonnee van ADO. En dat was inderdaad zo met deze daad.

Ondertussen heeft de speler een transfer naar een andere Duitse club. Op de website van ADO staat een totaal ongeloofwaardig bericht: ‘ADO Den Haag bedankt Gervane Kastaneer voor zijn inzet en wenst hem veel succes bij Kaiserslautern!’ Daarmee dachten ze een probleem opgelost te hebben. Gelukkig hebben ze er nog meer en die mogen ze zelf oplossen met deze houding.

Dat te bedenken dat dat in dezelfde week Lex Immers terugkeerde, het kind van de club. Hij quoteerde tegenover FOX Sports: ‘Ik ben terug bij m’n familie. Dit voelt als thuiskomen.’ Ik hoop voor hem (en de rest) dat hij de nadruk vooral daarop heeft gelegd en niet op de club. Want je gaat me toch serieus niet vertellen dat, ook al Kasteneer nu weg is, de problemen bij de club en binnen de selectie zijn opgelost? Geef me dan eens een feitelijke indicatie van de sfeer binnen die groep. Laat staan of de club nog verder kan leven na de terugwerking van de gemeente. Hen geef ik geen ongelijk. Los het zelf op. Maar geen voortbestaan van de club gun je de inwoners van Den Haag en vooral de supporters van deze volksclub niet. Toch? Maar ik zie het zomaar gebeuren.