Laatste Fluitsignaal: Willem Schuitemaker

Laatste Fluitsignaal: Willem Schuitemaker

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week: Willem Schuitemaker.

Wedstrijd:  SVS – SC Botlek

Klasse: KNVB beker amateur 1/8 finale

Plaats:  Capelle aan den IJssel

Naam sportaccommodatie: Sportpark Schenkel

Scheidsrechterstenue: Nike 2015-2016 geel

Fluit: Tornado 2000

Voorbeeld(en): Pieter Vink en Serdar Güzübüyük, 2 scheidsrechters die veel communiceren in het veld en waar ik veel van heb mogen leren.

Aantal toeschouwers: 150

Eindstand: 3-2

Kaarten: 1 (bal wegschoppen)

Algehele indruk: Over geheel tevreden, eerste helft wat minder en tweede helft lekker gefloten.

Willem Schuitemaker is geen onbekende in het scheidsrechterswereldje. Een bloemlezing van z’n carrière tot nu toe staat op de website van refereefactory.nl, waar hij de oprichter en drijvende kracht van is.  “In 2003 ben ik begonnen als KNVB scheidsrechter en dat heb ik gedurende 5 jaar met veel plezier gedaan. Tot ik voor mezelf tot de conclusie kwam, dat ik meer wilde bereiken en wilde kijken waar mijn top ligt. In mijn rol als assistent-scheidsrechter sta ik optimaal in mijn kracht en na een jaar ervaring opgedaan te hebben bij Quick Boys 2 ben ik in het seizoen 2007-2008 doorgestroomd naar groep 1 zaterdag. Ondertussen maakte ik reeds deel uit van het talententraject betaald voetbal. Het absolute hoogtepunt kwam voor mij op 9 oktober 2009, mijn debuut in het betaald voetbal bij de wedstrijd FC Omniworld (nu Almere City FC) – FC Zwolle. Promotie naar het betaald voetbal volgde in januari 2010 en uiteindelijk heb ik tot en met het seizoen 2012-2013 op masterclass gestaan. Dit seizoen ben ik weer terug naar het amateurvoetbal en actief op de landelijke lijst.”

Een topper dus, die met veel plezier naar Capelle aan den IJssel toog en daar allereerst prima werd verzorgd door de ontvangende club. “Absoluut. Ik zorg altijd dat ik ruim op tijd aanwezig ben om ook in de bestuurskamer nog even de tijd te hebben voor een kop koffie en een leuk gesprek. Dat was hier prima in orde.” Hij durft ook kritisch te zijn naar zichzelf toe. Na een stroeve opstart, waardoor hij nog niet lekker in de wedstrijd zat en er volgens hem ‘wat te weinig consistentie in zijn leiding zat’ volgde een sterker optreden na de pauze. “De tweede helft heb ik dit losgelaten en ben ‘mijn eigen’ wedstrijd gaan fluiten en daardoor liep de tweede helft gewoon goed. Ook hier dus weer veel van geleerd,” aldus de arbiter uit Katwijk aan Zee, die regelmatig te vinden is in de regio Rijnmond.

Als het goed gaat, dan betaalt zich dat ook uit. Dat blijkt wel uit een gebeurtenis die leuk is om te vertellen en te delen met alle voetballiefhebbers.”In het veld werd steeds heel snel ‘hé, scheids’ geroepen door beide teams bij duels. Bij de 2-2 gebeurde dit ook bij een overtreding net buiten strafschopgebied. Echter kon ik hier mooi met woord en gebaar de voordeelregel toepassen, waaruit de gelijkmaker werd gescoord. Meerdere spelers van de thuisploeg kwamen mij vervolgens complimenteren (waaronder de keeper die naar me toerende over een afstand van 75 meter) met de toegepaste voordeelregel. Mooi om te horen.”

Een bijzondere spelregel heeft bij Willem Schuitemaker altijd een net zo bijzondere aandacht. “Het betreft de blessurebehandeling op het veld. Dit blijft een lastig deel van de spelregels. Ik ben me bewust dat ik geen dokter ben en laat dan ook altijd (en dus ook in deze wedstrijd) in ieder geval de verzorger eerst even kijken of de speler ‘stabiel’ is en naar de kant kan en sta daarmee een kleine behandeling op het veld toe. Ik vind dit aan de andere kant wel een mooie regel, want zodra ik spelers erop wijs dat ze bij een langere blessurebehandeling buiten de lijnen moeten dan willen ze vaak wel weer snel gaan staan.” De wedstrijd blonk ook uit in positiviteit. “De spelers waren over het algemeen sportief en de acceptatie naar elkaar en mij werd steeds beter gedurende de wedstrijd. Alleen werd wel vaak om een vrije trap gevraagd bij elk duel. Met het gedrag van begeleiders en toeschouwers heb ik me niet bezig gehouden, er werd weleens wat geroepen vanaf de kant maar heb ik geen aandacht aan besteed.”

Van humor houdt de oorspronkelijk uit Leiden afkomstige coach van een arbiter die momenteel actief is in het betaald voetbal ook. “Ik vind humor en communicatie met spelers altijd erg belangrijk en zoek dat ook bewust op. Dan wordt er vanzelf gelachen op het veld. Na de 1-2, waarbij de aanvaller na de actie ongelukkig terecht kwam op het been van de tegenstander, was dat hetgeen waar deze speler zich eerst om bekommerde voordat hij zijn doelpunt ging vieren. Erg sportief en een voorbeeld hoe het ook kan. Er was tevens een prima sfeer na afloop en ik kreeg van beide teams de nodige handen en complimenten.” Als hij iets anders had kunnen of willen doen voor, tijdens of na de gespeelde wedstrijd, dan had hij zich wellicht wat minder gefocust aan de slag moeten gaan met zijn eigen leerpunten. “En dan had ik meer mijn eigen stijl moeten blijven volgen. Dat is zoals ik ben en het heeft mij gebracht waar ik nu sta. Heb ook goed het verschil kunnen ervaren in de eerste en tweede helft.”

Voor Willem Schuitemaker is de volgende wedstrijd pas weer na de winterstop. “Vooralsnog is de eerste op 21 januari 2017 met Valken ’68 – Voorschoten ’97 vriendschappelijk. Ik wens iedereen dan ook vanaf deze plaats fijne feestdagen en een gezond en sportief 2017.” Meer over Willem’s sportieve carrière en bezigheden in en rond het voetbal tot nu toe is te lezen via de link http://www.refereefactory.nl/waar-sta-ik-voor/