Laatste Fluitsignaal: Wesley Thomas

Laatste Fluitsignaal: Wesley Thomas

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er voortaan op maandag bij de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Deze week: Wesley Thomas.

 Wedstrijd: VOC 2 – VFC 2.

 Klasse: Mannen Zondag reserve Hoofdklasse.

Plaats: Rotterdam.

Scheidsrechterstenue: Nike 14/15 KNVB grijs.

 Fluit: Tornado 2000.

 Voorbeeld: Pierluigi Collina. 

 Toeschouwers: Ongeveer 50.

 Eindstand: 6-3

 Kaarten: Tweemaal geel.

 Algehele indruk: Leuke sportieve wedstrijd met twee voetballende teams en veel doelpunten.

 Wesley Thomas is een aanstormend talent, die zijn wedstrijden serieus voorbereidt, maar ook wel van een grapje en grolletje houdt. Hij is – zo jong als hij is – volgens enkele clubs die hij al op zijn lijst van gefloten wedstrijden heeft staan goed benaderbaar, consequent en vriendelijk, maar als hij kaarten moet trekken om spelers of anderen tot de orde te roepen dan doet hij dat ook zonder blikken of blozen. Zo floot hij vorig jaar bij VV VEP (zie foto) en liet hij blijken grenzen prima te kunnen trekken als het spel wat vinniger en de spelers wat té fysiek werden. Maar daarmee voorkwam hij erger.    

Wesley Thomas: “Er was sprake van een prettige ontvangst bij V.O.C. Een keurige club met nette begeleiding. Van tevoren was alles goed geregeld. Na afloop was dat iets minder. Als het eerste speelt, is iedereen vertrokken. Dat is jammer. Zoals gezegd was VOC 2 – VFC 2 een sportieve wedstrijd met twee verzorgd spelende teams. Je merkt dat in de reserve hoofdklasse teams willen voetballen. Het ambitieniveau is hoog. Het tweede is een opleidingsteam. De focus ligt op het beter maken van individuen. spelers willen zich bewijzen om in aanmerking te komen voor het eerste. Dat gebeurde vandaag op een positieve manier,” aldus Wesley Thomas. “Waar spelers zich wekelijks ontwikkelen, wil ik mijzelf als scheidsrechter ook wekelijks ontwikkelen. Dat kan op verschillende terreinen. Iedereen kan werken aan zijn spelregelkennis en conditie. Het echte verschil maak je in wedstrijdmanagement. Een goede scheidsrechter is een goede peoplemanager. Ik vond Collina een uitstekende peoplemanager: hij had precies door wanneer hij ontspannen met een speler moest communiceren, en wanneer hij een strakke publieke vermaning moest geven. Situaties en personen juist kunnen inschatten is een kwestie van ervaring. Ervaring als scheidsrechter en als mens.”

Tijdens de wedstrijd nam de jonge scheidsrechter iets bijzonders waar. “In de eerste helft raakte de keeper van VOC licht geblesseerd. De goalie kon gelukkig verder. Tegelijkertijd was VOC druk bezig een vervanger klaar te stomen. Aan de zijkant liep Geert den Ouden warm in keeperstenue. Den Ouden hoefde niet in te vallen. Dat Den Ouden zich – met zijn staat van dienst – warm liep om het tweede te helpen, vind ik veelzeggend.” Het was echter wel nodig om twee kaarten te trekken. “In de 50ste minuut moest ik geel geven aan een middenvelder van VFC. Een terechte gele kaart. De speler kwam op onbesuisde wijze in. Dat dit gebeurde nadat ik voordeel gaf, was jammer. Als ik eerder had gefloten had ik de gele kaart kunnen voorkomen. Daar baal ik van. Natuurlijk: de speler in kwestie had de overtreding niet hoeven maken. Maar het is als scheidsrechter nooit verkeerd om in de spiegel te kijken. De spelers, begeleiders en toeschouwers waren bijzonder sportief. Een eerste emotie afreageren moet kunnen. Als scheidsrechter moet je dat toestaan. Als speler kun je een paar seconde reageren, en daarna moet je de beslissing van de scheidsrechter accepteren. Zo houden we het met elkaar gezellig. Aanvoerders kunnen helpen het acceptatieniveau van te verhogen. Uiteindelijk maken we allemaal fouten. Als scheidsrechter doe je het nooit goed. Echter, door met elkaar te praten, kun je wel meer begrip creëren voor elkaars handelen. Met de aanvoerders en de spelers moet ik ervoor zorgen dat de wedstrijd tot een goed einde komt. Vandaag is dat gelukt.”

De sfeer na afloop was prima, aldus Wesley Thomas. “Prima. Onder een heerlijk schijnende zon heb ik kort na kunnen praten met de begeleiding van beide teams.” De arbiter is van meer markten thuis als het gaat om het voetbalspelletje. “Naast het fluiten in het weekend organiseer ik voetbaltoernooien. Voetbaltoernooien op de PlayStation wel te verstaan. Met mijn bedrijf FIFA Tournament (www.fifatournament.com) organiseer ik jaarlijks zo’n honderd FIFA toernooien door heel Nederland en België. Met een team van tien enthousiaste jongens organiseren wij onvergetelijke game-avonden en middagen voor jong en oud, voornamelijk bij voetbalclubs. Op ons kantoor in Gouda staat een aantal PlayStations en tv’s waarmee wij evenementen op locatie organiseren. Samen met mijn maatje en compagnon Luc hoop ik het bedrijf FIFA Tournament te laten groeien. Wat dat betreft is mijn ambitie voor FIFA Tournament en het fluiten gelijk: streven naar het maximaal haalbare met plezier als uitgangspunt.”Tot besluit. “Aanstaande zondag fluit ik niet. Het is dan inhaalweekend. Volgende week zondag hanteer ik de fluit bij ESTO  – Hillegersberg.”

 

Lees meer over de spelers: