Laatste Fluitsignaal: Vito van Drunen

Laatste Fluitsignaal: Vito van Drunen

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week: Vito van Drunen (foto pr: Peter van Soest).

Wedstrijd:  SHO 2 – Capelle 2

Klasse: 1e klasse reserve

Plaats: Oud-Beijerland

Naam sportaccommodatie: sportpark Kikkershoek

Scheidsrechterstenue: Nike bordeaux/paars 2016-2017

Fluit: Fox 40

Voorbeeld(en):  Ik heb geen specifiek voorbeeld. Vind van elke scheidsrechter wel iets goed, bij de ene de uitstraling, bij de ander weer het positie kiezen en lopen en het managen van een wedstrijd.

Aantal toeschouwers: Heb ze niet allemaal geteld (maar het waren er best veel, ook uit Capelle).

Eindstand: 0-2

Kaarten: 8 (waarvan 3 rood)

Algehele indruk: Een wedstrijd waarin veel vechtvoetbal werd gespeeld, waarbij spelers vaak de grens opzochten. Met vlagen werd er goed en op hoog tempo gespeeld. Dat het erom ging bij de door Vito van Drunen gefloten wedstrijd tussen SHO 2 en Capelle 2 was van tevoren te verwachten. Er gebeurde heel erg veel tijdens deze wedstrijd, waar de 21-jarige arbiter na het laatste fluitsignaal tot volle tevredenheid van zichzelf en diens begeleider op terugkijkt.

“Ik werd prima ontvangen door de thuis club. Er stond netjes iemand op mij te wachten bij de ingang van het sportcomplex, die mij naar de bestuurskamer heeft begeleid, waar een lekkere kop koffie voor mij klaarstond.” Zoals al in de inleiding beschreven gebeurde er van alles tijdens deze pot voetbal, volgens Vito van Drunen. “In deze wedstrijd had ik heel veel te doen, ik probeer altijd lekker door te laten voetballen maar helaas was dat in deze wedstrijd niet mogelijk om dat er veel overtredingen werden gemaakt. In de 21ste minuut viel de eerste direct rode kaart voor een speler van SHO die met een gestrekt been in kwam op een tegenstander. ik twijfelde geen seconde over de kleur van de kaart. Dat gold ook voor de tweede direct rode kaart voor een speler van Capelle, die vliegend met een gestrekt been in kwam 64-ste minuut.”

Helaas tekende dit wel de wedstrijd, aldus de jeugdige scheidsrechter. “Wat ik aan mezelf kon verbeteren in deze wedstrijd was dat ik bij de eerste rode kaart die ik gaf wat meer afstand had moeten nemen van de spelers toen ik de kaart toonde. Want ik stond in de drukte en dat is nooit handig in zo situatie. Ik zat lekker in de wedstrijd en stond overal wel kort op. Bij beide cruciale momenten waarbij er rode kaarten vielen was ik daar heel zeker van. De eerste rode kaart bepaalde wel voor een deel de sfeer van de wedstrijd. Het publiek van de thuisploeg heeft daarna alleen maar gefloten en gescholden. Men was het duidelijk niet met de rode kaart eens en liet dat ook goed blijken. Helaas sloeg dit op een moment ook over op de trainer.”

Deze bleek volgens Van Drunen gemakkelijk beïnvloedbaar daarvoor. Eén curieus moment pareerde de arbiter op de juiste wijze. “Er was in de eerste helft een wel-of-niet strafschopmoment. De bal werd tegen de arm van een speler aangeschoten, maar op zo’n korte afstand dat ik dit geen strafschop vond.” Daar was men het wel snel mee eens. Er was tijdens de wedstrijd ook wel ruimte voor humor in het veld. Niet bij iedereen was de elastiek van de sportbroek gespannen. “Ook de sfeer na de wedstrijd was heel gemoedelijk”, aldus Vito van Drunen, die toen nog wel de nodige administratie had af te wikkelen.

Als hij iets anders had kunnen of willen doen voor, tijdens of na de gespeelde wedstrijd, dan zou dit vooral betrekking hebben op de explosiviteit van het bewegen door hem in het veld. “Ik had op sommige countermomenten mijn sprints een seconde of twee eerder moeten starten om toch dicht op het spel te blijven; dit lukte niet altijd helaas.” Maar ondanks de vele kaarten had de jonge scheidsrechter toch een goed gevoel na afloop. En daar gaat het uiteindelijk toch om “Mijn volgende wedstrijd is volgende week in Klaaswaal voor de competitie: SSS 1 – De Jonge Spartaan 1 . Aftrap om 14.30 uur.

Lees meer over de spelers: