Laatste Fluitsignaal: Sam van de Graaf

Laatste Fluitsignaal: Sam van de Graaf

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. De databasa voor arbiters is er al acht jaar, de stichting bestond gisteren precies één jaar. Deze week: Sam van de Graaf.

Wedstrijd: Katwijk O19-1 – Oliveo O19-1

Klasse: Hoofdklasse D

Plaats: Katwijk

Scheidsrechterstenue: Nike 2014-2016 zwart

Fluit: Valkeen

Voorbeeld: Björn Kuipers

Aantal toeschouwers: 60

Eindstand: 1-3

Kaarten: Geen

Algehele indruk:

Voor mijn gevoel een prima wedstrijd, waarbij er gematigd weerstand was. Natuurlijk zijn er dingen die ik achteraf anders had gedaan. Ondanks dat had ik de wedstrijd volledig onder controle.

De pas 17-jarige Sam van de Graaf kan beschouwd worden als een talent. Hij werd goed verzorgd door de ontvangende club Katwijk.
“Absoluut! Bij binnenkomst kreeg ik direct wat te drinken aangeboden en ben daarna ook nog naar mijn kleedkamer begeleid. De mensen waren heel vriendelijk en stonden open voor een praatje. Na de wedstrijd kon ik qua consumpties alles krijgen wat ik maar wilde. Ben erg gecharmeerd van de ontvangst.”

De wedstrijd tussen de ploegen uit Katwijk ging lekker. “Hetgeen dat ik nog kan verbeteren is het leren omgaan met weerstand. Ik heb de kaarten op zak gehouden en dat was bij deze wedstrijd niet al te slim.
Achteraf gezien had ik 2 gele kaarten moeten geven aan Katwijk. 1 gele kaart wegens herhaaldelijk mekkeren. En 1 gele kaart wegens het op de grond smijten van de bal na een gegeven vrije trap. Dat heb ik helaas nagelaten. Ook moet ik proberen om vaker het strafschopgebied te betreden. In vele gevallen blijf ik hangen op de 16 meter, terwijl de bal op de achterlijn is. In die gevallen moet ik het strafschopgebied vaker binnen lopen. In tegenstelling tot de verbeterpunten bezit ik ook sterke punten. Mijn loopvermogen is erg goed en zit altijd kort op het spel. Ook ben ik sterk in mijn communicatie. Het welbekende “voordeel” maak ik verbaal en non-verbaal heel kenbaar duidelijk.”

Tijdens deze wedstrijd waren er volgens de ROC student nauwelijks opmerkelijke wedstrijdsituaties. Een andere tijdens het vorige seizoen gefloten wedstrijd staat hem echter nog steeds bij.
“Toen vond er een nare situatie plaats met een verzorger van SV Honselersdijk. Ik floot voor een overtreding. Waarbij de verzorger duidelijk liet merken het er niet mee eens te zijn. Ik reageerde op zijn commentaar. Nadat ik reageerde kwam hij op mij afgelopen. Ik schrok en zette een stapje naar achter en trok, nadat hij gekalmeerd was, de rode kaart. Hij zei tijdens het weglopen ‘krijg de vetk…..!’. Dat viel natuurlijk best wel verkeerd bij mij.”

Toch vond er een bijzonder voorval plaats op spelregelgebied tijdens de wedstrijd tussen de Kattekers en de Pijnackernaren. Een beetje in de hand gewerkt door Sam van de Graaf zelf, dat wel.
“Voor aanvang van de wedstrijd informeerde ik de trainers met betrekking tot het dragen van tape in dezelfde kleur als de kousen. Ik heb daar in de wedstrijd helemaal niet meer op gelet. Het bleek dus na afloop dat drie spelers daar niet aan voldeden…..” Kan gebeuren, zoiets, aldus Sam van de Graaf.

De sportiviteit spatte volgens de jonge arbiter van de spelers af. “Bij elke overtreding gaven de spelers elkaar een hand om zijn excuses aan te bieden. Ook gaven alle spelers elkaar na de wedstrijd netjes een hand en wenste elkaar succes voor volgend weekend.”


Ruimte voor humor tijdens de wedstrijd was er ook. “Bij een situatie, waarbij ik voor buitenspel floot zei een speler: “kijk zelf, joh!”. Ik zei toen tegen hem: ‘vriend, ik ben geen tank, hè’. Daar werd door de speler om gelachen en hij accepteerde uiteindelijk ook mijn beslissing. Ook was er een grappig moment bij een vrije trap. De speler, die de vrije trap nam zei: ‘scheids, da’ is geen 9 meter, hè’. Ik zei: ‘dat heb je goed gezien. Het is 9,15 meter’. Daar werd ook om geglimlacht.” De sfeer na afloop was uiterst sportief. “‘k Heb van bijna alle spelers een hand mogen ontvangen en kon zonder poespas richting kleedkamer.” Morgen al gaat de reis naar die bekende club uit Den Haag. “Dinsdag 13 september mag ik de oefenwedstrijd ADO O14-Forum Sport O15 onder mijn hoede nemen. Ik fluit al 1,5 seizoen oefenwedstrijden bij de jeugdopleiding van ADO en doe dat met enorm veel plezier.”

Lees meer over de spelers: