Laatste Fluitsignaal: Ruben Kooy

Laatste Fluitsignaal: Ruben Kooy

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week: Ruben Kooy.

Wedstrijd:  CKC B1 – DCV B1

Klasse: 1/2 klasse

Plaats:  Kralingseveer

Naam sportaccommodatie: Sportpark ‘t Veer

Scheidsrechterstenue: Nieuwe lijn Nike Groen

Fluit: Molten Valkeen

Voorbeeld(en): Bjorn Kuipers

Aantal toeschouwers: 50

Eindstand: 3-1

Kaarten: 0

Algehele indruk: Het was een leuk potje met veel duels om de bal. Soms was het aardig stevig maar het was niet onsportief. Het was erg koud, maar door veel te bewegen viel het uiteindelijk toch nog mee.

Ruben Kooy is met zijn pas 16 jaar één van de vele beginnende KNVB arbiters in het jeugdvoetbal. Maar uit van alles blijkt dat hij een talent is en dat hij met de juiste begeleiding een glanzende carrière tegemoet zal kunnen gaan. De in Krimpen aan den IJssel opgroeiende jongeling reist stad en platteland af en neemt zijn hobby heel serieus.  Kritisch én zelfkritisch durft hij nu al te zijn. Ook als het gaat om hoe hij benaderd wordt als scheids.

“Het ontvangst was niet optimaal, maar ik kreeg wat te drinken en de kleedkamer sleutel voordat ik aan de wedstrijd kon gaan beginnen.” De wedstrijd op zich verliep prima. “Het ging erg goed! Ik was erg duidelijk en kon mijn beslissingen goed verkopen. Op de momenten dat ik moest optreden stond ik al dichtbij de situatie, dus dat was ideaal. Ik liep soms teveel in het midden en daardoor liep ik het gevaar om in de weg te gaan lopen. Dus bij de volgende wedstrijd ga ik goed opletten waar en hoe ik loop. Als ik verder dus nog iets zou kunnen verbeteren, dan is het dit.”

Bij een opmerkelijke wedstrijdsituatie was hij heel attent. “Het penalty-moment, De speler van CKC tikte met zijn arm de bal weg in zijn eigen strafschopgebied. Gelukkig stond ik dicht op de situatie en kon ik de beslissing met overtuiging nemen.” Alles ging ook helemaal naar wens volgens de van oorsprong Rotterdammer. “Er was een moment dat de keeper hands maakte door een te kort aangespeelde terugspeelbal. De tegenstander kreeg dus een directe vrije trap.”

Ruben Kooy vond dat zowel de spelers als de begeleiders en toeschouwers sportief waren in zijn richting. “Jazeker, ik hoorde een aantal keren ‘goed gezien, scheids!’. Ook na de wedstrijd waren ze erg tevreden en dat lieten ze merken. De sfeer was erg goed. Ik werd door iedereen bedankt voor het fluiten. De sfeer was erg leuk en gezellig zoals eigenlijk elke wedstrijd hoort te gaan.” Wat hem vooral bij is gebleven, dat is dat sommige spelers van beide teams heel respectvol met elkaar omgingen. “Zeker. Een aantal spelers kreeg kramp en tegenstanders hielpen elkaar. Mooi om mee te maken. ” De reis gaat volgende keer in een geheel andere richting. “Zaterdag ga ik naar Spijkenisse B1 – CWO B1.” Allemaal leeftijdsgenoten tijdens het voetbalspel leiden. Dat is knap, heel knap.