Laatste Fluitsignaal: Mitch Vonk

Laatste Fluitsignaal: Mitch Vonk

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week een assistent scheidsrechter, die voor zijn hobby het gehele land doorreist om te vlaggen: Mitch Vonk.

Wedstrijd: Vitesse O15 – Ajax O15

Klasse: Eredivisie

Plaats: Arnhem

Naam sportaccommodatie: Papendal

(Assistent-)Scheidsrechterstenue: Adidas

Aantal toeschouwers: Paar honderd

Eindstand: 1 – 3

Algehele indruk: Vitesse kwam 1 – 0 voor daarna gaf titelkandidaat Ajax gas en won het de wedstrijd met 1 – 3.

Deze week een KNVB scheidsrechter, die reuzeblij is met het feit dat hij zijn hobby nog steeds kan beoefenen, terwijl het door een een zware blessure zomaar heel anders had kunnen lopen. Hij heeft wel een keuze moeten maken. Mitch Vonk: “Voorafgaand aan een door mij te fluiten KNVB wedstrijd raakte ik ernstig geblesseerd aan een been. Knieschijf uit de kom tijdens een warming up. Vreselijk! Het was nodig om een ambulance te laten komen. Voor het transport naar het VU ziekenhuis moest men een infuus aanbrengen. Na een zeer indringende periode van herstel werd duidelijk dat ik voor een lange duur aan fysiotherapie verbonden moest blijven om te kunnen sporten en bewegen. Het is heel fijn dat ik nu nog actief kan zijn op de voetbalvelden.”

Vonk begon zijn scheidsrechters carrière bij VVZ in Zaandam. “Daar startte ik met het fluiten van F en E pupillen op half veld. Ik volgde via VVZ Zaandam de BOS opleiding scheidsrechter bij de KNVB en ging als club scheidsrechter door. Ik vond op dat moment dat ik de grote stap nog niet kon zetten omdat  ik er nog niet klaar voor was. Toen VVZ Zaandam ging fuseren met PSCK Zaandam maakte ik de overstap als club scheidsrechter naar OFC in Oostzaan. Ik floot daar een paar seizoenen en zag aan me zelf dat het steeds beter ging en waagde ik de stap om voor de KNVB te gaan fluiten. Het ging best goed en toen zag ik op internet dat Ajax een internationale toernooi organiseerde op 11 mei 2013. Ik nam contact op met Ajax en ik mocht als scheidsrechter op dat toernooi gaan fluiten. Een paar weken later kreeg ik via de KNVB een aanstelling voor de halve finale van de KNVB beker wat mijn scheidsrechterscarrière een boost gaf. Het ging om de wedstrijd Ajax O13 – Buitenboys O13. Ik floot deze wedstrijd erg sterk en loste veel problemen in deze wedstrijd goed op.”

Toch gebeurde er nog meer tijdens en na deze match waardoor de jeugdige arbiter moest laten zien wat hij écht waard was. “Zo moest ik de coach van Buitenboys met een rode kaart achter het hek sturen en een speler van Buitenboys wegsturen. Ajax kreeg een penalty die men benutte. Op dat moment kwam de trainer van Buitenboys het veld in en ik dacht nog van ‘ik spreek hem rustig aan en stuur hem terug naar zijn plaats’. Maar dit liep heel anders want hij schold me helemaal verrot en kon niet anders dan hem de rode kaart geven. Het publiek reageerde hierop en riep vervolgens ‘sla de spelers van Ajax neer’ waarna er ook een speler een beuk uitdeelde en ook van mij de rode kaart kreeg.”

Maar alle ellende was nog niet voorbij. “Ik floot voor het einde van de wedstrijd en liep van het veld af. Supporters/ouders van Buitenboys stonden mij op te wachten bij het hek en de beveiliger moest er zelfs bij komen om mij veilig naar binnen te brengen. Vervolgens wilde ik naar huis gaan en de supporters/ouders bleken ineens bij de uitgang op mij te wachten. Ajax besloot toen om via een achterdeur een auto te parkeren en mij naar huis te brengen. Ik moest dit wel verwerken maar dacht ook van ‘kom op Mitch laat je hobby niet afpakken door een paar supporters’. Later werd ik gebeld door Ajax en wilde men dat ik even op gesprek kwam. De scheidsrechterscoördinator van Ajax had een hele mooie verrassing voor me. Hij vroeg aan mij of ik voor vast op de zaterdagen bij Ajax de jeugdwedstrijden wilde gaan fluiten en kon ik dit natuurlijk niet afslaan. Ik besloot om zaterdag bij Ajax te fluiten en op zondag voor de KNVB te leiden. Na jaren stroomde ik in binnen de club en kreeg ik ook de functie als assistent scheidsrechter van een vast elftal. Op dit moment gaat het erg goed en zit ik bij Ajax O15.”

Het leidde ertoe dat hij ook zijn assistent scheidsrechtersdiploma ging halen. “Toen ik gediplomeerd scheidsrechter was geworden bij de KNVB vond ik het erg belangrijk om ook gediplomeerd assistent scheidsrechter te worden van de KNVB omdat ik naast het zelf leiden van wedstrijden bij de jeugd zelf ook actief wilden zijn als assistent scheidsrechter voor de KNVB. Het is mijn hobby en dat is in de afgelopen jaren alleen maar gegroeid: ik ben erg tevreden hoe het nu gaat.” Met stip op nummer een van de lijst met door hem gevlagde wedstrijden staat de finale van de Aegon Copa Amsterdam 2015. “Ik werd gevraagd of ik actief wilde zijn als assistentscheidsrechter voor dit evenement en daar ging ik vol vertrouwen heen. Ik zat vol spanning omdat ik dit nog nooit had mee gemaakt. Ook werkte de assistentscheidsrechters samen met een masterclass scheidsrechter die fluit in de Jupiler League. Voor het eerst mocht ik met piepvlaggen en headset werken en dat was echt fantastisch. We deden het erg goed in het toernooi als trio en kregen op de voorlaatste avond te horen dat wij de finale mochten leiden. In de finale stonden Ajax O19 tegen Anderlecht O19. Een toernooi om nooit te vergeten.”

Begin april vlagde Mitch Vonk nog bij Feyenoord O15 – Ajax O15 op Varkenoord. Dat ging hem goed af en hij viel er positief op. Vandaar dat deze Amsterdammer een keer in deze ‘Rotterdamse’ fluitisten rubriek belandde. Over de dit weekend gevlagde wedstrijd tussen de Arnhemmers en de 020-jeugd tenslotte was Mitch Vonk eveneens zeer tevreden. “Leuk om te doen en het ging ook fysiek prima. Hopelijk gaat dit de volgende keer nét zo.”