Laatste Fluitsignaal: Mark Kuil

Laatste Fluitsignaal: Mark Kuil

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week: Mark Kuil.

Wedstrijd:  Bernardus – Delfia

Klasse: Vierde klassse zondag

Plaats:  Hazerswoude-Rijndijk

Naam sportaccommodatie: Sportpark Sweelincklaan

Scheidsrechterstenue: Zwart Nike 2014-2016

Fluit: Fox 40

Voorbeeld(en): Dick Jol, Pierluigi Collina.

Aantal toeschouwers: 200

Eindstand: 6-1

Kaarten: 3

Algehele indruk: Een sportieve pot. Er werd redelijk gevoetbald. Bernardus was wel iet wat sterker maar de 6-1 uitslag is wel erg geflatteerd. Had ook een rapporteur, dus er zat wat meer spanning op. Gouwenaar Mark Kuil is een begin-twintiger, die vorig jaar zijn propedeuse heeft gehaald. Hij is leergierig als student, én als arbiter. Zo vond hij namelijk na afloop van de door hem gefloten wedstrijd aan de noordelijke kant van de Oude Rijn, dat hij  ‘mogelijk wat strenger had kunnen zijn tegen leiders en verzorgers’. “Nu liep een verzorger een paar keer zonder toestemming het veld in, waardoor het spel onnodig vertraagd werd.”

Zijn voorbereiding was zoals altijd goed verzorgd. Hij werd prima ontvangen en begeleid door de ontvangende club. “Er stond een aardige mevrouw, die me een bakkie koffie gaf. Moest wel paar keer zelf achter de passen aan, maar dat ben ik nog gewend van de jeugd.” De wedstrijd ging hem goed af. “Wat vooral goed ging was het lopen. Ik merkte dat mijn conditie weer sterk verbeterd is. Ik zat erg kort op het spel en merkte hieraan dat ik het heel goed kon volgen. Mijn rapporteur gaf mij hier ook een compliment voor. Wat beter kon was vooral het hand omhoog houden bij een buitenspel situatie. Ik was daarin wat lui en deed dat niet vaak, haha. Ik kreeg tijdens en na afloop van de thuis spelende en van de bezoekende ploeg reacties, dat ik een scheidsrechter ben die tenminste lekker laat ballen. Ik loop niet te janken over sliding broekjes en over enkelbandjes. Of over de passencontroleprocedure.” Dat hoort er gewoon bij volgens de jongeling. “Ik wil gewoon ouderwets laten voetballen en dat waardeerden vooral de beide trainers.”

In het veld hadden spelers en scheidsrechter ook oog en oor voor elkaar. “Ik had een situatie waarbij ik zelf dacht dat het een achterbal was. De spelers van Delfia maakten zich echter al op voor een corner en zeiden dat ook tegen elkaar. Hierdoor paste ik snel mijn beslissing aan.” Mark Kuil kwam daar uitstekend mee weg. De wedstrijd verliep ondanks de oplopende score voor de thuisploeg sportief. Commentaar van supporters of spelers kreeg hij niet. “De spelers lachten af en toe met mij mee bij grappige spelmomenten of zorgden zelf voor een geintje. Het weer werkte ook wat dit betreft prima mee. Op een bepaald moment begon het weer keihard te regenen. Ik zei toen dat het een perfecte ‘Rainy day at stoke’ was. Hier konden de jongens wel om lachen, die dit vaak op social media hebben gezien.”

De sfeer na afloop was rustig, aldus Kuil. “Twee spelers van verliezende partij Delfia zeurden nog wat na over hun matige prestaties, en zochten de redenen daarvoor niet direct bij zichzelf, maar voor de rest heb ik eigenlijk geen enkele wanklank gehoord. Aankomend weekend is de fluitist uit Gouda nog vrij. “Ik ben benieuwd wat het kan gaan worden. ‘k Zal de weekenddienst wel even bellen, haha.”

Lees meer over de spelers: