Laatste Fluitsignaal: Marco de Lange

Laatste Fluitsignaal: Marco de Lange

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week: Marco de Lange.

Wedstrijd: Alphense Boys 017-2 – Velo 017-1

Klasse: Derde Divisie B

Plaats: Alphen aan den Rijn

Naam sportaccommodatie: Sportpark De Bijlen

Scheidsrechterstenue: Nike zwart 2014/2016

Fluit: Molten Valkeen

Voorbeeld(en): Bas Nijhuis. Hij laat lekker doorspelen en daar houd ik wel van.

Aantal toeschouwers: 100/150

Eindstand: 0-2

Kaarten: 2

Algehele indruk: was een wedstrijd tussen de nummers twee en drie van de competitie er stond voor beide niet veel meer op het spel het bleef daardoor ook een vrij rustige wedstrijd van beide kanten

Marco de Lange is net als veel andere arbiters begonnen met fluiten omdat een familielid hen voorging. In dit geval was het zijn vader op de vereniging af en toe een wedstrijdje floot. “En dat vond ik zo leuk dat ik dat ook wilde gaan proberen. Zo is het scheidsrechtersvirus in mijn bloed gaan zitten. Ik ben begonnen met fluiten bij de F-jes.” Voor De Lange, woonachtig in Rotterdam, is het leiden van wedstrijden inmiddels een belangrijke sportactiviteit geworden. “Je zorgt er toch voor dat de spelers kunnen voetballen op een goede en leuke manier. Dat doe je vooral door leiding en aansturing te geven aan de spelers. Mijn doel is het hoogst haalbare uit mezelf te halen. Ja, ik heb best wel ambities op dit vlak.”

Tot afgelopen weekend stond een wedstrijd met stip op nummer een van de lijst met door hem gefloten wedstrijden. “Dat was 21 januari van dit jaar, ik floot toen ADO Den Haag 016 – Ajax 016. Het was een beladen wedstrijd, dat merkte ik al vanaf minuut een. De duels waren hard, maar bleven wel binnen de grenzen waardoor het tempo lekker hoog bleef tijdens de wedstrijd. Dat kwam de wedstrijd zeker ten goede.”In Alphen aan den Rijn daarentegen was zaterdag sprake van een veel eenvoudiger te leiden wedstrijd. Eraan voorafgaand was er volgens De Lange sprake van een ‘hartelijke ontvangst door twee heel vriendelijke mensen’.

“En alles was goed verzorgd: je kon zoveel drinken krijgen als je wilde. De match tussen de B-reserves van Alphense Boys en Velo JO17-1 was een rustige en normale wedstrijd, waarin veel respect voor elkaar was maar ook richting mij. Ik kon daardoor lekker veel door laten spelen. Voor mezelf zou ik nog wel iets kunnen verbeteren, mijn looplijnen.” Tijdens deze wedstrijd vond er geen opmerkelijke wedstrijdsituatie plaats die hem bij is gebleven. Daarover valt dus weinig te vertellen. Wél kan hij iets aanhalen dat indruk op hem maakte, een positieve manier. Een bijzonder moment tijdens een strafschoppenreeks voor een finale plek van de KNVB-beker eerder tijdens zijn prille carrière als voetbalarbiter. “In die betreffende wedstrijd was er een speler best wel bijdehand. Hij had volmondig tegen zijn trainer gezegd ‘ik weet het zeker, ik ga de strafschop maken! Mag ik hem alstublieft nemen?’. De speler mocht toen de laatste strafschop nemen van de strafschoppenreeks en hij scoorde de strafschop ook, waardoor zijn team door was naar de finale.” Een bijzonder moment waar je als scheidsrechter toch ook wel iets van meekrijgt, want het is prettig om te zien dat spelers er ook in slagen te doen waartoe zij zichzelf weten aan te sporen.

In Alphen aan den Rijn ging het Marco de Lange prima af. “Alles ging naar wens. Na de wedstrijd was iedereen positief en diverse betrokkenen lieten dit ook merken naar mij toe. Tijdens de wedstrijd was er zeker ook ruimte voor humor (wat ook heeft bijgedragen tot de goede sfeer). Er was een speler bij met een heel goed schot alleen op één specifiek moment raakte hij de bal helemaal verkeerd. Op het moment van langslopen riep hij naar zijn leiders ‘Ja, mijn schoenen zijn nieuw’, waarop zijn trainer riep ‘misschien moet je even terug naar de winkel en vragen of ze de doos er voor je af willen halen.”Het was een wedstrijd uit het boekje, en Marco de Lange tekent graag voor nog meer van dit soort voetbalontmoetingen. Voor aankomend week staat hij nog niet op het wedstrijdschema vermeld. “Nog geen idee of ik moet fluiten en waar ik dan heen moet als ik wel aan de bak mag. Aankomend weekend is het een vrij weekend en ik heb ook nog geen wedstrijd gekregen voor de week er op volgend.” Afwachten dus. Tijd om de fluit op te poetsen.