Laatste Fluitsignaal: Marcello Ewaldo Stewart

Laatste Fluitsignaal: Marcello Ewaldo Stewart

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week: Marcello Ewaldo Stewart.

Wedstrijd:  Quick 019 – Schipluiden O19

Klasse:  Eerste klasse

Plaats:   ‘s-Gravenhage

Naam sportaccommodatie:  Sportpark Nieuw Hanenburg

Scheidsrechterstenue: Helemaal zwart

Fluit: Fox 40

Aantal toeschouwers: 200

Eindstand: 4 – 1

Kaarten: drie gele kaarten

Algehele indruk: Werd uitstekend verzorgd door de ontvangende club. De mensen van Quick zijn zulke lieve mensen. Ze hebben me goed ontvangen.

Marcello Ewaldo Stewart is een opvallende verschijning in de wijde voetbalregio. En dat niet alleen vanwege zijn prettige manier van fluiten, maar zeker ook vanwege zijn opvallende haardos. De Schiedammer is helemaal lijp van voetbal, en speelt bovendien ook nog eens wekelijks zelf zijn wedstrijdjes bij het roemruchte zesde elftal van Feyenoord. Een reisje naar het Haagse Quick is iets waar hij z’n handen niet voor omdraait. 22 A-junioren hield hij knap onder de duim.

“Het was een sportieve wedstrijd waar af en toe pittige duels waren.” Desondanks liet de goedlachse arbiter lekker voetballen. Er gebeurde van alles, maar wel met een sportieve inslag. Een typische jeugdwedstrijd waarbij een lekker potje voetbal voorop stond in plaats van oeverloos getrap naar elkaar toe. Alles ging naar wens. Altijd weer apart de discussies die spelers met je willen hebben over de spelregels terwijl ze nog nooit een spelregelboek hebben gezien. En als ze dan zeggen ‘Ik heb wel het spelregelboek gelezen’ dan vraag ik ze wie er dan op de voorkant van dat spelregelboek staat? Geen speler, noch trainer kan mij hier tot nu toe antwoord op geven.”

Er was ook ruimte voor humor. Zo kreeg hij een keer tijdens de wedstrijd iets te horen, waar hartelijk om gelachen kon worden. “Hé,scheidsrechter! Zat je haar voor je ogen?”. Hij heeft het wel vaker gehoord, dat wel. “Alleen mijn voorkomen al zorgt voor ontspanning en humor in de wedstrijd en bij het publiek.” Marcello Ewaldo Stewart vindt wel dat hij zich op bepaalde punten altijd nog wel wat kan verbeteren. “De communicatie kan wij mij betreft altijd nog wat beter met de verschillende leeftijdsgroepen binnen de jeugd omdat elke leeftijdsgroep zijn eigen emoties kent.”

Desondanks heerst bij hem meestal vooral tevredenheid over zijn optreden op de velden, en dat is bij de teams en begeleiders ook zo. Ook bij Quick – Schipluiden. “De sfeer was goed. Zowel in het veld als na afloop van de wedstrijd.” Normaal voetbalt de kwieke scheids uit Schiedam dus ook. Maar niet op zondag 11 december. “De eerste wedstrijd die ik moest fluiten na de jeugdwedstrijd bij Quick van afgelopen zaterdag was de wedstrijd van Feyenoord 6. Dat zijn oud-profs waar ik zelf mee mag voetballen. Onze vaste scheidsrechter was helaas ziek en dus werd ik gevraagd om te fluiten. Het was ontzettend gezellig. Aankomend weekend ben ik assistent scheidsrechter voor de achtste finale bekerwedstrijd tussen MVV ’27 tegen SVV zondag.” Van alle markten thuis, die Marcello Ewaldo….

 

 

 

Lees meer over de spelers: