Laatste Fluitsignaal: Kenneth van Dijk

Laatste Fluitsignaal: Kenneth van Dijk

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week: Kenneth van Dijk.

Wedstrijd:  SJZ  – WVC

Klasse: Derde klasse

Plaats: Zoeterwoude

Scheidsrechterstenue: Nike 14/16

Fluit: Tornado

Voorbeeld: Björn Kuipers

Aantal toeschouwers: 250

Eindstand: 3-0

Kaarten: 4,  2-om-2

Algehele indruk: Sportief

De uit Vlaardingen afkomstige Kenneth van Dijk is een jonge en leergierige scheidsrechter. Het fluiten van standaardelftallen en reserves gaat hem goed af en hij straalt ook uit dat hij plezier in het fluiten heeft. Van Dijk is een arbiter die houdt van het voetbalspel en dat alles rondom de wedstrijd die hij moet fluiten goed verzorgd is.

De wedstrijd tussen de beide derdeklassers onder de rook van Leiden ving hij aan vol goede moed. “Ik vond dat ik conditioneel in hele goede vorm was. Daar werk ik elke week weer hard aan. Twee situaties waarbij de vraag wel/geen penalty was kon ik op optimale afstand beoordelen. Een minpunt was misschien het beoordelen van de banden om de kousen van de spelers. Ik had voor de wedstrijd iedereen gecontroleerd, maar halverwege de eerste helft kwam ik erachter dat er nog één voetballer met witte banden in het speelveld liep.”

Hij maakte ook wat opmerkelijks mee. “De spits van SJZ werd gewisseld vlak voor tijd en hij rende naar de kant, waarop de trainer snel riep ‘doe nou rustig!’. We moesten er allemaal wel een beetje om lachen.” Alles ging naar wens tijdens de wedstrijd, maar alleen omtrent de nieuwe regels wat betreft de verzorging is daar flink wat verwarring over bij trainers en spelers, aldus de Vlaardinger. “Dit kwam naar voren toen ik afspraken met de technische staf aan het maken was.” Hij spijkerde de betrokken personen wat bij. “De spelers waren sportief. Er kwam af en toe wel een reactie, maar verder dan dat ging het niet. De gele kaarten waren allemaal voor het onderbreken van een veel belovende aanval. Van de kant af heb ik niets gehoord.”

Ruimte voor humor tijdens de wedstrijd was er ook. “Een speler van SJZ liep mij bijna omver en vond dat het ‘obstructie’ was.” Dat wekte de nodige hilariteit op. Hij kon zich slechts één spelmoment herinneren waarbij er sprake was van enige twijfel. “Het was de vraag of de derde goal wel of geen buitenspel was. Iedereen zei van wel, maar ik stond er ongewild net met mijn rug naar toe op het moment dat de bal gespeeld werd.” En wat je niet ziet, daar kun je niet voor fluiten, toch? Tijdens en na de wedstrijd was de sfeer heel gemoedelijk, en daar was de jeugdige fluitist zeer blij mee. De ontvangst en de afhandeling bij de club uit Zoeterwoude was prima. Volgende week gaat de reis heel ergens anders naar toe.  “De eerstvolgende wedstrijd is in Delft, een derby nog wel: de eerste elftallen van SEP – Full Speed.” Hij heeft er nu al zin in.