Laatste fluitsignaal: Jester Francisca

Laatste fluitsignaal: Jester Francisca

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er voortaan op maandag bij de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man in het zwart. Hoe heeft hij of zij hun wedstrijd in het weekeinde  beleefd? Was hij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? Deze week in samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat: Jester Francisca.

Wedstrijd: BSC 3 – Alliance 2

Klasse: Reserve derde klasse Zuid 1

Uitslag: 3-1

Sportpark: Vierhoeven in Roosendaal

Tenue: Nike zwart

Fluit: Fox 40

Voorbeeld: Dennis Higler

Toeschouwers: Rond de dertig

Kaarten: Negen gele

Algehele indruk: “Het was vanaf eerste seconden al aan de wat grimmige kant. Daarom moest ik het bij deze derby voor mijn gevoel kort houden. Jammer, je wilt het een wedstrijd laten worden, maar de spelers gaven mij niet de ruimte om het anders te laten verlopen. Dus heb ik vaak handelend moeten optreden. Met negen gele kaarten ben ik zelfs nog coulant geweest. Een of twee spelers hebben kaarten gekregen omdat ze in woord en of gebaar een beslissing niet accepteerden. De andere zeven waren voor overtredingen,” aldus de 24-jarige Dordtse arbiter die voor het tweede seizoen fluit.

Daarvoor keepte hij bij EBOH in A-jeugd in derde divisie, waarna nog een jaar in de defensie van het tweede elftal speelde. Na twee jaar Dubbeldam, besloot hij te gaan fluite. “Ik had de cursus gedaan en besloot toen om echt te gaan fluiten. Zaterdag jeugd en op zondag senioren.  Voordat ik floot, had ik vaak commentaar op scheidsrechter die er niet kort op zaten. Uiteindelijk dacht ik, dat kan ik beter en ben zo wedstrijden gaan leiden. Dat klinkt misschien wat arrogant, maar dat was wel mijn drijfveer. Als oud-speler kan ik een wedstrijd naar mijn mening goed lezen en loop daardoor zelden in de weg. Ik voel ook aan waar een bal gaat komen en dat helpt in de beoordeling van situaties op het veld,” aldus de derdejaars student aan het CIOS in Goes en instructeur bij Fit for Free. “Maar wat ik niet had kunnen vermoeden, was dat ik het zo leuk zou vinden. Ik blaas op zaterdag nu bij de jeugd en op zondag bij de senioren. Nooit van mijzelf gedacht.”

Lees meer over club: Dubbeldam
Lees meer over club: EBOH
Lees meer over de spelers: