Laatste Fluitsignaal: Jester Francisca

Laatste Fluitsignaal: Jester Francisca

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week: Jester Francisca.

Wedstrijd:  Vivoo – Rimboe

Klasse: Vijfde klasse (standaard)

Plaats: Huijbergen

Naam sportaccommodatie: Sportpark aan de Veenbes

Scheidsrechterstenue: Nike 2016/2018 Zwart

Fluit: Molten Valkeen

Voorbeeld(en): Dennis Higler en Danny Makkelie

Aantal toeschouwers: 100

Eindstand: 9-2

Kaarten: 8

Algehele indruk: Een wedstrijd met van-alles-d’r-op-en-d’r-an.

Jester Francisca is in de regio Rijnmond en daarbuiten een jonge, opvallende verschijning. Zijn kleding en voorkomen is altijd tot in de puntjes verzorgd. Omdat hij in Dordrecht woonachtig is reist hij net zo gemakkelijk naar het westen als naar het zuiden. Een fluitist die helemaal naar het bijna in België liggende Huijbergen toog voor het fluiten van een potje voetbal in de vijfde klasse.  “Ik werd op een correcte manier ontvangen door de thuisclub. Werd netjes voorgesteld, kreeg een heerlijke bakkie koffie en een broodje. Daarna werd ik naar mijn kleedkamer gebracht en na de wedstrijd werd ik ook keurig opgevangen,” zo begint de fysiek sterke en snelle scheidsrechter. “Er stond een derby op het programma tussen twee voetballende ploegen. Het ging er lekker fel aan toe, totdat er spelers en trainers hevig begonnen te reageren op door mij genomen beslissingen. Gaandeweg de wedstrijd liepen frustraties onderling hoog op, waardoor spelers allemaal ‘ABC-overtredingen’ gingen maken waar ik niet onderuit kwam om voor te fluiten.”

Jester Francisca schroomde ook niet om overtredingen te bestraffen die volgens het boekje bepaalde consequenties opleverden voor de spelers in het veld. “Er werd in de zevende minuut een veelbelovende aanval onderbroken, toen een speler van Rimboe uit Wouwse Plantage op een onbesuisde wijze inkwam op een speler van Vivoo in het beruchte 16-meter gebied. Daarop gaf ik de eerste strafschop en een gele kaart. Hij had veel commentaar. Acht minuten voor het einde maakte zijn collega ook een onbesuisde overtreding. Hij was inmiddels vergeten dat hij al geel op zak had en vond het nodig om de bal na mijn fluitsignaal een keiharde poeier te geven richting Antwerpen en vervolgens te klappen, waardoor hij met ‘twee keer geel, dus rood’ in kon rukken.”

Francisca is over de mate van bestraffen ook duidelijk. “Spelers beseffen soms niet, dat als er een contactovertreding wordt gemaakt op een onbesuisde wijze, dat daar een gele kaart tegenover staat. Uit onkunde reageren zij heftig en beseffen zij niet wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.” Niet iedereen reageerde even sportief op wat er in het veld zoal gebeurde. “In de 61-ste minuut veroorzaakte een speler van Vivoo bij een stand van 5-1 voorsprong een strafschop door een tegenstander op een onbesuisde manier ten val te brengen in het strafschopgebied. Ook daar gaf ik een strafschop en een gele kaart voor. Ook hierbij was het de tweede gele kaart voor de overtreder en ook hij kon inrukken. Zijn assistent-trainer vond het ook nog ‘leuk’ om de sfeer rond de situatie te voeden door hardop te zeggen “Klasse scheids”, opgevolgd met een handjeklap-gebaar. Die mocht van mij ook inrukken en achter de boarding plaatsnemen. Hij was daarover wel gefrustreerd, maar daar had ik geen boodschap aan.”

Er was tijdens deze wedstrijd volgens Francisca geen humor te beleven. “Omdat spelers niet het knopje om konden zetten om normaal te reageren. Daarom moest ik soms ‘meedogenloos’ zijn om niet bijdehand over te komen.” De sfeer na afloop was grimmig. “Het publiek was not amused, omdat hun derby naar de klote ging, maar ook dat liet mij ijskoud.” Soms lopen dingen nu eenmaal zoals ze lopen. Voor zichzelf had Jester Francisca nog wel een punt van verbetering. “Ik had iets meer afstand moeten nemen met betrekking tot het volgen van het spel. Liep soms te kort op de spelsituatie, waardoor ik de bal twee keer tegen mij aankreeg.” Er zit voorlopig nog geen wedstrijd in de Merwestad en omstreken in voor de FunXtion en Fitness trainer bij Fit For Free Dordrecht. “Volgende week ben ik vrij. Over twee weken gaat mijn reis naar Oosterhout voor de wedstrijd tussen TSC 2 – SC ‘t Zand 2. Weer zo’n streekderby. Altijd spannend.”