Laatste Fluitsignaal: Jacques van Schooneveld

Laatste Fluitsignaal: Jacques van Schooneveld

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er voortaan op maandag bij de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Deze week: Jacques van Schooneveld.

Wedstrijd:  Sparta C1 – PSV C1

Klasse: Landelijke eredivisie -15 jeugd

Plaats: Rotterdam

Sportpark Nieuw Terbregge

Scheidsrechterstenue:  Nike (niet gratis) geel, met schaduwstrepen in lengterichting

Fluit: Fox 40 Mini, maar gebruik ook de Molten en de Fox 40 classic

Voorbeeld: Iedere BVO-arbiter (knap als je op dat niveau fluit) maar vanwege mijn coupe ook Pierluigi Collina

Toeschouwers:  75, waaronder scouts van diverse BVO’s

 

Eindstand: 4-0

 

Kaarten:  geen

 

Algehele indruk: Zeer sportieve wedstrijd waarin Sparta verreweg de sterkste was. Vooral op fysiek gebied kwam PSV tekort, mede omdat zij met een aantal zeer jonge spelers moesten aantreden. Er waren weinig overtredingen en het tempo lag lekker hoog.

 

 

 

Jacques van Schooneveld is een opvallende persoonlijkheid op het veld, en dan niet alleen vanwege zijn lengte en ‘kale kop’. Hij straalt altijd plezier in het fluiten uit en is de vriendelijkheid zelve. Een natuurlijk leider.

De ontvangst bij Sparta was volgens Jacques van Schooneveld prima en gastvrij. “Tijdens de wedstrijd heb ik weinig weerstand ten opzichte van de arbitrage ondervonden. Doordat we in de groep J1 ook regelmatig met neutrale assistenten werken (in ere- en eerste divisie van de A en B jeugd), is het wel weer even ‘schakelen’ zodra er clubassistenten zijn. Overigens is men op dit niveau gelukkig over het algemeen niet van het ‘punten pikken….’  Ook deze assistenten deden het prima, waarbij het vooraf maken van goede afspraken altijd wel helpt.”

Een opmerkelijke wedstrijdsituatie, die vaker voorkomt bij de jeugd, bleef hem bij. “Wat mij ook deze wedstrijd weer opviel, dat is dat spelers over het algemeen heel onbekend zijn met hoe een aftrap te nemen. Als je tegen ze zegt op eigen helft te gaan staan dan wordt er vreemd gekeken en als dan ook de bal nog voorwaarts gespeeld moet worden zijn sommigen voor de wedstrijd het spoor al bijster…” Het was volgens de ervaren arbiter een zeer sportieve wedstrijd, wat bijvoorbeeld te merken was aan een ook wel hilarische situatie in het veld. “Toen de doelman van Sparta de bal opzettelijk buiten de lijnen speelde voor een blessurebehandeling, liep ik naar een PSV-er toe en vroeg hem: ‘Hoe ga je hervatten?’ Hij antwoordde: ‘Zeg het maar, u bent de scheids’. Ik zei hierop: ‘Ik ga niet over jouw sportiviteit’ , waarop toeschouwers begonnen te lachen. Vanuit het PSV-publiek werd hem gesouffleerd de bal maar terug te geven aan Sparta, wat hij lachend deed…..”

Omdat het spel ook zonder problemen verliep was het niet nodig om kaarten te geven “Nee, deze waren niet nodig en volgens de beide ‘banken’, kwam dat mede door duidelijke communicatie en het verschil in fluitsignalen.” De toon van de wedstrijd was misschien al van tevoren gezet door Jacques van Schooneveld, door een beetje humor toe te passen. “Vooraf probeer ik altijd op een zeer relaxte manier de kaartcontrole te doen en ik merk dat dit meestal een positief effect heeft op de manier waarop je met elkaar kan omgaan tijdens de wedstrijd. Daarbij helpt een grap, een toegestoken hand bij opstaan ook wel….. Er zijn echter ook wedstrijden waar je dat laatste niet moet doen, omdat je dan beter wat afstand kunt bewaren omdat je meer je ‘macht’ moet gebruiken. De sfeer na afloop was zeer gemoedelijk en men was van beide zijden positief over de arbitrage.”

Waar meer arbiters soms last van hebben is de toegankelijkheid van het digitale wedstrijdformulier. Jacques van Schooneveld maakte daar al terugblikkend met betrekking tot deze wedstrijd ook een opmerking over. “Vooraf werkte Sportlink even niet, dus dat was jammer. De teambegeleiders moesten even een spelerslijst met de hand opstellen. Gelukkig was het later weer helemaal in orde.” Maar het verstoort de voorbereiding van zowel de teams als de arbitrage als dit soort problemen regelmatig voorkomen.

 

Aankomend weekend heeft de Rotterdammer een wedstrijd op een klein halfuurtje van huis. “Ik mag naar de Krommedijk voor de wedstrijd FC Dordrecht C1 – ADO Den Haag C1 . ADO is al kampioen in de eerste divisie van de -15 competitie. Deze divisie behoorde vorig seizoen niet tot ons pakket, maar heeft me dit jaar al twee leuke wedstrijden opgeleverd.  Mijn voorkeur ligt echter wel bij de A en B junioren, omdat daar voor de arbitrage ‘meer avontuur’ inzit…. Dat is ook de reden waarom ik ook veel wedstrijden voor de diverse senioren cups fluit, waarbij Scheidsrechters Op Maat van onder andere Egbert Hadders en Remco van der Hul de aanstellingen doet.”

Lees meer over de spelers: