Laatste Fluitsignaal: Ivar Gieles

Laatste Fluitsignaal: Ivar Gieles

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week: Ivar Gieles.

Wedstrijd:  FC ’s Gravenzande 2 – Rijnvogels 2

Klasse: Reserve Hoofdklasse A

Plaats:  ‘s Gravenzande

Naam sportaccommodatie: Juliana Sportpark

Scheidsrechterstenue: Adidas Scheidsrechtershirt blauw

Fluit: Fox Classic

Voorbeeld(en): Dick Jol. Hij had een doortastende manier van fluiten. Ik kon genieten van manier waarop hij een wedstrijd kon leiden

Aantal toeschouwers: 75

Eindstand: 5-3

Kaarten: Een keer geel ‘s Gravenzande

Algehele indruk: een felle, sportieve wedstrijd, beide teams waren aan elkaar gewaagd.

Ivar Gieles viel vorige week in bij een wedstrijd van een scheidsrechtersmaatje. Hij was er niet toevallig aanwezig, maar het was wel een verrassing dat hij de fluit over moest nemen. De 27-jarige arbiter uit de Hofstad heeft wel vaker voor bijzondere uitdagingen gestaan. Ook afgelopen weekend. “Tuurlijk is het niet gemakkelijk om een wedstrijd van een ander over te nemen. Toch heb je na een paar minuten al wel door met wat voor spelers je te maken hebt. Uiteindelijk heb ik 3 gele en 2 rode kaarten moeten geven. Het was dan ook een onrustige wedstrijd. Dit werd zeker ook veroorzaakt door de begeleiding aan zijlijn.”

Hij was 14 jaar toen ‘ie voor het eerst het voetbalveld opstapte om een wedstrijd te fluiten. “Dit was eerst bij GDA en later bij Hsv Duno. Het begon uiteraard met F-wedstrijden en ik bouwde dit in de loop van de tijd op. Mijn interesse voor het scheidsrechter zijn was er altijd al. Ik voetbalde toen ook nog op een leuk niveau en wilde daarmee doorgaan. Totdat een ernstige knieblessure roet in het eten gooide. Op hoog niveau voetballen was er niet meer bij. Toen heb ik besloten mij volledig op het fluiten te richten. Scheidsrechter zijn, het leiden van een voetbalwedstrijd, is echt leuk. Ik voel mij dan ook thuis op het veld. Het is ook altijd fijn om na een drukke werkweek de fluit weer ter hand te nemen.”

Ivar Gieles wil er ook wat mee bereiken. “Ambities hebben als scheidsrechter. Iedere scheidsrechter heeft dat, maar er zijn maar enkelen die hun wens in vervulling ziet gaan. Ik stap elke wedstrijd met volle inzet het veld op en leid de wedstrijd met veel plezier.” Een echte uitschieter tot nog toe qua gefloten wedstrijden heeft hij niet. “Ik kan zo 1, 2, 3 geen wedstrijd noemen. De ene wedstrijd is goed omdat je deze goed hebt gefloten en een andere keer geniet je van de spelers op het veld.”

In ‘s Gravenzande werd hij goed ontvangen en verzorgd door de ontvangende club. “Absoluut, mijn complimenten voor deze club. De wedstrijd zelf was fel en sportief, maar de spelers neigden ernaar om het zogeheten randje op te zoeken. Ik liet de spelers wel lekker doorvoetballen en dat komt altijd de wedstrijd ten goede. Ik heb slechts 1 kaart getrokken, maar misschien had ik op sommige momenten niet moeten vermanen, maar toch een kaart moeten trekken. Op spelregelgebied ging alles naar wens.” Een opmerkelijke wedstrijdsituatie deed zich niet voor, maar een moment uit een andere wedstrijd wil Ivar Giels wel even aanhalen. “Het eerste wat namelijk in mij opkomt is de wedstrijd Spartaan’20 – Leonidas, die ik afgelopen weekend mocht fluiten. Een leider bleek mij als scheidsrechter niet te mogen en liet dit duidelijk verbaal blijken. Helaas had zijn gedrag een negatieve uitwerking op zijn team.” Daar kan hij als arbiter verder ook niet viel mee, zo liet hij ook blijken.

“De spelers, begeleiders en toeschouwers waren tijdens de wedstrijd tussen de beide reserveteams sportief. “Uiteraard hoor je wel eens iemand iets minder leuks zeggen of roepen, maar dat was onder de spanning van de wedstrijd. Ik had te maken met leuke, sportieve, maar zeker fel spelende voetballers, die zich volledig inzetten om de wedstrijd te winnen. De sfeer was gewoon goed.” Of hij ook iets achteraf anders had kunnen doen? “Er is altijd wel iets wat je anders had of kunnen doen. Je bent een scheidsrechter, maar ook mens. Na afloop was er een goede sfeer, er kwamen leuke reacties op en als kers op de cake werd ik bedankt.” Aankomend weekend staat Velo  – Houtwijk  op het programma, een derde klasse competitiewedstrijd. “Het kan een spannende wedstrijd worden, aangezien het feit dat Houtwijk alle punten nodig heeft om niet te degraderen.” Alle hens aan denk dus voor ‘de man in het zwart’.