Laatste Fluitsignaal: Hamid Assili

Laatste Fluitsignaal: Hamid Assili

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week een assistent scheidsrechter, die voor zijn hobby het gehele land doorreist om te vlaggen: Hamid Assili.

Wedstrijd:  ONS BOSO Sneek – DVS ’33 Ermelo

Klasse: Derde divisie zondag

Plaats:  Sneek

Naam sportaccommodatie: Zuidersportpark

Scheidsrechterstenue: Nike Groen 2016-2017

Voorbeeld(en): Bas Nijhuis

Aantal toeschouwers: 200

Eindstand: 1-3

Kaarten: 5x geel, 1x rood

Algehele indruk: Sportieve, harde wedstrijd

Na enkele landelijk fluitende arbiters, zowel op het veld als in de zaal is het nu weer de beurt aan een assistent scheidsrechter, die begonnen is met fluiten in West 1 en zijn stappen vooruit heeft gezet in West 1 en 2. Hamid Assili is een talentvolle vlaggenist, die al jong begon met het leiden van wedstrijdjes, als scholier. “Ik ben begonnen met fluiten voor de maatschappelijke stage bij VV De Meern. Mijn eerste wedstrijd was een laagdrempelig Champions League – Kabouters duel. Ik startte met assisteren in 2014 en in 2015 (seizoen ’15/’16) heb ik de definitieve keuze gemaakt om door te gaan in het vlaggen.”

Hij is een echte liefhebber. “Het leiden van een voetbalwedstrijd is voor mij een ontspannende bezigheid. Uit een in goede banen geleide wedstrijd haal ik mijn voldoening, dat voelt goed.” Ambities heeft de jongeling ook. “Ik heb zeker de ambitie om het Betaald Voetbal te halen. Wellicht dat de stap naar het internationale voetbal er dan ook wel in zit.” Eén wedstrijd staat tot nu toe met stip op nummer één van de inmiddels als zeer indrukwekkende lijst met door hem gevlagde wedstrijden. “Dat was zeker de Nike cup finale (2015): Jong AZ –  Jong Heerenveen in het AZ stadion. Er waren 14.500 toeschouwers aanwezig, daar kreeg ik echt een kick van!”

In het verre Sneek, waar hij met Marc Nagtegaal (S) en Remco Miedema (AS) als trio op het affiche stond werd Hamid Assili zeer goed ontvangen door de thuisploeg en liep de samenwerking lekker. “Bij ONS BOSO Sneek hangt altijd een gezellig en ontspannen sfeertje. We werden gedurende de wedstrijd goed verzorgd. Tijdens de wedstrijd waren de genomen beslissingen terecht. Door een gezonde spanning was mijn houding soms wat gespannen, echter de beslissingen nam ik zonder twijfel. Er werd één speler met direct rood weggestuurd. Hamid Assili had hierbij goed het oog erop. “Dit is me bijgebleven omdat vrijwel niemand, behalve de scheidsrechter en ik, dit zagen aankomen. De rode kaart situatie ontstond op het moment, toen de rechterverdediger van de thuisploeg op agressieve wijze een slaande beweging maakte naar de middenvelder van de uitploeg. Direct daarop volgend maakte hij ook nog een trappende beweging naar dezelfde speler, waarna de onvermijdelijke rode kaart volgde. Deze speler zocht al vaker contact met de middenvelder, maar dat hij zo over de schreef zou gaan in een relatief sportieve wedstrijd had tot dan toe – buiten ons op dit specifieke moment – niemand aan zien komen. Verder ging alles naar wens.”

Ondanks het aantal vermaningen voor overtredingen verliep de wedstrijd dus goed. “Alle betrokkenen waren zeer sportief. Zelfs de nummer 2 die rood kreeg, kwam na de wedstrijd nog zijn excuses aanbieden. ‘Sorry scheids, u had gelijk, ik had het niet moeten doen’, zei hij. De sfeer was voor, gedurende en na afloop goed. Beiden ploegen waren tevreden en we werden sportief bedankt.” Eén humorvolle reactie staat Hamid Assili nog goed bij. “Er was in de rust zeker tijd voor humor. voor het beginnen van de tweede helft vroeg ik aan de trainer van DVS of er wissels waren, waarop hij antwoordde ‘ja, twee’. Ik keek de eerste assistent Remco aan, waarop de trainer weer zei ‘nee hoor, grapje joh’. Voor dit soort kleine grapjes was wel ruimte en dit benadrukte de prima sfeer tijdens de wedstrijd.”

Volgende keer let hij in elk geval nog wel op een speciaal ding. “Ik stond te wachten op mijn collega’s op een parkeerplaats aan de voorkant van het sportpark, terwijl mijn collega’s aan de andere kant op een andere parkeerplaats op mij stonden te wachten. Dit onthou je dan voor de volgende keer. Verder kan ik me niet bedenken wat ik zaterdag anders gedaan zou hebben.” Aankomend weekend staat Westlandia – JVC Kuijk in het Westland, derde divisie zondag, voor Hamid Assili op het programma.

Lees meer over de spelers: