Laatste Fluitsignaal: Gijs van Someren

Laatste Fluitsignaal: Gijs van Someren

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week: Gijs van Someren.

Wedstrijd:  Sparta Rotterdam O19 – Noordwijk O23

Klasse: Oefenwedstrijd

Plaats:  Rotterdam

Naam sportaccommodatie: Kasteel (Sparta Stadion)

Scheidsrechterstenue: Zwart 2016 – 2018

Fluit: Tornado / Fox

Voorbeeld(en): Danny Makkelie en Sander de Brito Roque (Docent KNVB Cursus)

Aantal toeschouwers: Ongeveer 150 mensen.

Eindstand: 7-1 voor Sparta O19

Kaarten: Nul kaarten

Algehele indruk: Er werd niet altijd even serieus gevoetbald en niet altijd even sportief. Het was soms een hele stevige pot.

Gijs van Someren heeft het in zich om een prima scheidsrechter te worden. De nog pas 17-jarige arbiter uit Rotterdam/Poortugaal vlagde vorige week nog een wedstrijd tussen zondag eersteklasser VOC en zaterdag Hoofdklasser Zwaluwen Vlaardingen voor Scheidsrechters op Maat, maar mocht zaterdag zelf met de fluit in de mond namens de bond aan de bak bij Sparta Rotterdam O19 – Noordwijk O23 op het Kasteel op Spangen. En bij aanvang was hij al een gelukkig jongmens.

“Mijn ontvangst was heel open, prettig en heel goed. Ze bereiden je goed voor op de wedstrijd die eraan komt. Eventuele rondleiding als je daar interesse in hebt en nog meer van dat leuks. Na afloop kregen we wat te eten en gingen we gezellig nog wat drinken met de leiding van beide teams.” De wedstrijd begon gelijk heel stevig. “Voornamelijk door het fysieke spel van Noordwijk. Maar Sparta ging ook erin mee totdat ik beide elftallen gewaarschuwd had dat ze dat niet teveel moesten doen. Ik was vooral duidelijk in het aangeven van grenzen, mijn fluitsignalen en gebaren. Wat misschien anders kon, was dat ik af en toe te veel door liet spelen. Voor mijn gevoel had ik soms iets te veel gegund en had ik directer moeten zijn.”

Heel tevreden over een specifieke beslissing was Gijs van Someren toen een doorgebroken speler van Sparta R. O19 werd getackeld. “Maar ik zag goed dat de tackle op de bal was en dat de speler te makkelijk ging liggen.” In het algemeen was men sportief. “Als er een overtreding was gelijk sportief een handje geven en dergelijke. Soms was er hier en daar wat gezeur, maar dat hoort erbij. Af en toe werd er een grapje gemaakt, wellicht omdat ik dezelfde leeftijd heb als de spelers. Zoals ‘straattaal’. Dat kan ik ook, daar ging ik dus in mee. De sfeer was heel prettig. Als trio (assistenten waren Benjamin Hubers ASR1 & Marck Fieret ASR2) kregen we veel waardering.  Maar wat ik vooral leuk vond was dat na het laatste fluitsignaal de stafleden van beide teams reageerden met ‘Ga zo door jongen, dan komt het goed!’. Dat vond ik heel fijn om te horen.”

Verbeterpunten had de altijd leergierige Gijs van Someren ook voor zichzelf bedacht. “Voor de wedstrijd langer warmlopen, iets meer verbaal handelen tijdens de wedstrijd en na de wedstrijd een nabespreking houden met mijn assistenten.” Drie niet geheel onbelangrijke dingen om nóg beter te worden dan de jongeling al is.  En dat kan hij aanstaande zaterdag al snel gaan bewijzen. De reis gaat namelijk weer naar Rotterdam om een oefenwedstrijd van Sparta Rotterdam O15 tegen SC Cambuur O15 te leiden op Sportpark Nieuw Terbregge. “De week erop begint voor mij de competitie weer. Ik heb er zin in!”

 

Lees meer over de spelers: