Laatste fluitsignaal: Dylan ten Bosch

Laatste fluitsignaal: Dylan ten Bosch

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er voortaan op maandag bij de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Deze week: Dylan ten Bosch.

Wedstrijd: Brielle A1- Nieuwenhoorn A1

Klasse: Eerste klasse

Plaats: Brielle

Sportpark: Geuzenpark

Scheidsrechterstenue: Adidas 

Fluit: Fox 40 classic

Voorbeeld: Nicola Rizzoli

Toeschouwers: Een volle tribune.

Eindstand: 0-2

Kaarten: Zeven keer geel

Algehele indruk: Een bikkelharde, maar redelijk sportieve derby

Dylan ten Bosch is een jonge arbiter, die bij de jeugd goed gedijd. Via Scheidsrechters op Maat pakt hij onder meer ook z’n wedstrijdjes mee als assistent scheidsrechter, maar fluiten is toch wel zijn ding. De arbiter uit Rhoon toog afgelopen zaterdag naar de uithoek der uithoeken, waar men voetbalt zoals de stad zich verdedigde tegen de Watergeuzen in het verre verleden: Brielle.

“Ik heb weleens betere wedstrijden gefloten, voor mijn gevoel,” aldus Dylan ten Bosch. “Dit komt ook doordat de wedstrijd erg beladen was. De twee teams stonden op een gedeelte eerste plaats, dus een cruciale wedstrijd in de strijd om de titel. Als scheidsrechter is dit dan het moment om de perfecte prestatie neer te zetten. Helaas voor was iedereen dit niet dé perfecte wedstrijd. Deze zal er wellicht ook nooit komen, toch had ik beter willen fluiten. Ik kon wel wat extra ervaring gebruiken vandaag.”

Het begon in elk geval goed. “Ik had verwacht dat het ontvangst eenvoudig zou zijn, omdat Brielle een enorme vereniging is. Integendeel bleek het geval, het was heel rustig en ik werd zeer hartelijk ontvangen door hardwerkende vrijwilligers.”  Er gebeurde van alles in het duel tussen de hoogste A-jeugd van Brielle en Nieuwenhoorn. Zoals bij het tweede doelpunt van Nieuwenhoorn. “Nieuwenhoorn kwam door aan de kant van mijn assistent. Hij had wat ruimte om een goede voorzet te geven, dat deed hij echter niet. De bal viel op het hoofd van de verdediger van Brielle, dus ik anticipeerde al op een snelle omschakeling. Tot mijn grote verbazing lukte het de verdediger niet om de bal weg te krijgen. Deze kwam terecht bij de spits van Nieuwenhoorn en hij was ‘ijskoud’ voor het doel: 0-2.”

Zeven gele kaarten in een straffe, maar redelijk sportieve wedstrijd. “In een derby zoals deze vind ik het moeilijk om goed kaartenbeleid uit te voeren. Je moet optreden tegen overtredingen, maar je wilt de wedstrijd ook niet doodfluiten. De wedstrijd was bikkelhard, maar alleen in de duels. De wedstrijd werd gespeeld met de voeten en niet met het mondje. Een dik compliment aan de spelers.” Zaterdag was er helaas geen ruimte voor humor, zo laat de jongeling weten. “Ik kan me geen moment herinneren tijdens de wedstrijd waarin dit mogelijk was.. Normaal ben behoorlijk ad rem richting spelers en trainers. Soms wordt het gewaardeerd en soms ook niet. Als je leiding   gewaardeerd wordt, dan heb je eigenlijk al een goede wedstrijd gefloten.”

 

De sfeer bij Brielle was na afloop om te snijden. “De jongens waren heel erg teleurgesteld na het laatste fluitsignaal. Dit meldde de trainer van Brielle. De sfeer bij Nieuwenhoorn was euforisch, een aantal supporters had zelfs fakkels meegenomen. Wat ik de volgende keer ánders zou doen? Wat minder druk op mijzelf leggen, gewoon mijn ding doen en niks anders.”

 

 

De volgende wedstrijd staat al op het programma van Ten Bosch. Aankomende week. In de kwartfinale van de beker neemt Maasstad Tediro D1 het op tegen Rijnsburgse Boys D1. Ook hier staat weer veel op het spel, namelijk een plek in de halve finale.

Lees meer over de spelers: