Laatste Fluitsignaal: Chris Rijswijk

Laatste Fluitsignaal: Chris Rijswijk

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week: Chris Rijswijk (op de foto links).

Wedstrijd:  ARC VR1(2e klasse) – RKDEO VR1(1e klasse)

Klasse:  Kwart finale KNVB beker dames groep 2

Plaats:  Alphen aan de Rijn

Naam sportaccommodatie: Sportpark Zegersloot

Scheidsrechter tenue: gele Nike KNVB scheidsrechtershirt 2016/17, zwarte broek en zwarte kousen.

Fluit: Fox classic

Voorbeeld(en):  Dick Jol had een eigen stijl van fluiten, Bjorn Kuipers vanwege zijn uitstraling op het veld. Maar mijn grootste voorbeeld was toch mijn vader, met een eigen stijl van wedstrijd leiden.

Aantal toeschouwers: Dertig, die op deze koude, maar zonnige middag langs de lijn stonden.

Eindstand: 2-0

Kaarten: Geen

Algehele indruk: je kon merken bij beide teams  dat er  spanning was voor de wedstrijd en dat zag je in de eerste tien minuten terug in het spel. Daarna werd er door beide teams heerlijk gevoetbald .

Chris Rijswijk. Bewonderenswaardig hoe deze ervaren scheidsrechter zich de afgelopen jaren in the picture heeft gelopen. Letterlijk. Werd opgemerkt door ProRun tijdens de City Pier City run en in een prettig interview uitgehoord over zijn beweegredenen aan dit soort lopen mee te doen. Lees maar na via http://www.prorun.nl/borntorun/BornRunners/dikke-mensen-kunnen-ook-hardlopen/. Maar bovenal is zijn hobby voetbalwedstrijden fluiten. Deze week is zijn podium Het Laatste Fluitsignaal op www.regiorijnmondvoetbal.nl.

De arbiter uit Boskoop voelde zich meteen thuis in Alphen aan den Rijn. “Omdat ik al vaker bij ARC had gefloten kennen de vrijwilligers daar mij al bij naam. Het ontvangst is er altijd goed geregeld, het wedstrijdformulier was door beide teams op tijd ingevuld en ik had daarom alle tijd om een goede warming up te doen. De wedstrijd om een plaats bij de laatste vier van de beker was een reclame voor het dames voetbal. In de eerste helft waren ARC en RKDEO aan elkaar gewaagd, alleen ARC benutte wel de kansen die men kreeg. Dat zorgde voor de verdiende 1-0 voor de thuisploeg. Na de rust was het RKDEO dat beter voetbalde, alleen de kansen werden niet benut. Dat lukte ARC wel, wat het tweede doelpunt en de winst voor deze dames opleverde. Door dat er heerlijk werd gevoetbald ging er veel goed wat betreft mijn beslissingen. Ook al waren ze het er niet altijd mee eens,  maar dat blijf je houden. Natuurlijk kan er altijd iets beter. Zoals beter oogcontact met de assistenten. ”

Er werd volgens Chris Rijswijk wel veel gepraat. “Standaard uitspraken werden gedaan zoals ‘zie je dit niet’ of ‘is dit niet een overtreding?’.” Maar hij bleef consequent zijn eigen lijn volgen. Zoals dat ook hoort. Alles ging naar wens. Al was er een spelregelmoment die soms wel eens voor discussie kan zorgen. “ARC wilde in de eerste helft een indirecte vrij trap omdat de keeper de bal oppakte die terug werd gespeeld. Dat gebeurde door een voetballende actie en niet door bewust terug spelen.” Rijswijk gaf aan waarom er doorgespeeld moest worden, maar niet iedereen bleek deze spelregel te begrijpen. Desondanks had de fluitist niets te klagen over de sfeer in en om het veld. “De spelers en begeleiding waren zeer sportief naar elkaar, waardoor het een sportieve wedstrijd was. Mijn beslissingen werden uiteindelijk geaccepteerd: goed of fout. Helaas zijn er altijd toeschouwers, die duidelijk wilden maken dat ze er niet mee eens zijn, maar dat hou je toch in het voetbal.” Hij liet zich er echter niet door leiden, prima.

Ruimte voor humor tijdens de wedstrijd was er niet, omdat er toch spanning aan vast zat. “Het ging immers om een plek bij de laatste vier, maar RKDEO viel in het bijzonder op: al stonden ze met 2-0 achter, er werd sportief gevoetbald en altijd voetballend naar een oplossing gezocht. Na afloop kon RKDEO er mee leven dat men had verloren. Ik werd door het winnende en verliezende  team netjes bedankt. Dat maak ik niet vaak mee. De reis gaat aankomend weekend naar de Gouwestad. “Omdat ik nog geen wedstrijd heb toe gewezen heb gekregen door de KNVB fluit ik een competitie wedstrijd uit de B-categorie. In Gouda fluit ik Gouda 8 – Wilhelmus 8.”

Lees meer over de spelers: