Laatste Fluitsignaal: Bart Snelderwaard

Laatste Fluitsignaal: Bart Snelderwaard

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nlnaar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters, van zeer ervaren tot jong getalenteerd. Deze week: Bart Snelderwaard.

Wedstrijd: Smitshoek O15-1- GVVV O15-1

Klasse: Tweede divisie

Plaats:  Barendrecht

Naam sportaccommodatie: Sportpark Smitshoek

Scheidsrechterstenue: Nike 2016- 2017 Zwart

Fluit: Valkeen

Voorbeeld(en): Danny Makkelie.

Aantal toeschouwers: ongeveer 30

Eindstand: 3-3

Kaarten: 2x geel (1-1)

Algehele indruk:

Na twee weken niet aangesteld te zijn hervatte de competitie voor het jonge scheidsrechterstalent Bart Snelderwaard afgelopen zaterdag met een wedstrijd in de tweede divisie. GVVV moest de punten pakken om uitzicht te houden op de middenmoot. Met 9 punten uit 12 wedstrijden deden zij het tot dan niet goed en stonden ze ook op een 10de plaats. Smitshoek daarentegen draaide dit seizoen beter en bezette de 6de plaats. “Smitshoek heeft mij goed ontvangen, persoonlijk vind ik het jammer dat ze daar werken met consumptiebonnen. Iedere scheidsrechter krijgt twee bonnen voor drankjes”, aldus de student aan het Scheepvaart en Transport College Rotterdam, vorige week 17 jaar geworden. De wedstrijd begon rustig met zoals verwacht Smitshoek veel in balbezit en GVVV spelend op de counter. Later na de 1-3 kwam Smitshoek wel door de defensie van GVVV heen en konden de plaatsgenoten van Bart Snelderwaard de 2-3 en de 3-3 maken.

“Ik vond het een hele leuke en stevige wedstrijd. Als ik voor mezelf iets zou kunnen verbeteren dan is het onder controle krijgen van de intonatie met de Valkeen één ding. Dat ging aan het eind van de tweede helft beter. En meer mijn diagonaal aanhouden, zodat ik minder in het midden terecht kom. Een opmerkelijke wedstrijdsituatie vond plaats toen een verdediger van GVVV een sliding maakte op de bal op het middenveld. Ik riep duidelijk ‘ball’ en maakte het gebaar erbij. De speler riep ‘néé, het was vol op de man’, stond op en gaf de speler van GVVV een flinke zet. Kon niets anders doen dan hem de gele kaart tonen.” Verder gebeurde er niet echt iets bijzonders op het gebied van spelregels. “Dus alles ging naar wens.”

Bart Snelderwaard was tevreden over de entourage en de mensen langs de lijn en achter de afrastering. “De begeleiders waren heel sportief door in de wedstrijd niets naar mij of mijn assistenten te roepen. De toeschouwers waren ook heel sportief en uitten zich niet, op één meneer na. Hij vond het nodig om bij een stand van 2-3 – toen de assistent van GVVV vlagde voor buitenspel – te gaan roepen over heel het veld dat het niet waar was. De spelers waren ook heel sportief, tot ik affloot voor het einde van de wedstrijd. Smitshoek had natuurlijk meer verwacht dan een 3-3 eindstand en de voetballers vonden dat de 3 minuten extra tijd te weinig was. Wat best wel aardig wat extra tijd voor een O15 wedstrijd is.”

Opmerkelijke feitjes waren er wel tijdens de match. Een voorbeeld. “In het begin van de tweede helft lag de keeper na een botsing geblesseerd op de grond, ik haalde de verzorging erbij. Toen heb ik met de spelers van GVVV gepraat en bleek de betreffende doelman een geleende keeper te zijn, die normaal uitkomt in de zesde klasse.” Bijzonder! “Na afloop waren zoals ik al aangaf de spelers van Smitshoek niet blij, omdat zij niet geloofden dat ik extra tijd erbij had getrokken. Op mijn horloge kon ik duidelijk laten zien dat ik 3 minuten extra tijd erbij heb geteld. Maar uiteindelijk heeft iedereen mij wel bedankt voor de wedstrijd. Ook in de commissiekamer heb ik geen commentaar van de leiders gehoord en werd ik door iedereen bedankt. Een wedstrijd waar ik als ik ‘m nog een keer zou mogen fluiten niet veel anders in zou doen. Alles ging naar wens.”

Dat Bart Snelderwaard bij de jeugd verschillende niveau’s en leeftijdsklassen aankan vinden wij niet vreemd. Het is een jonge scheidsrechter, die het op basis van wat hij tot nu toe al heeft laten zien heel ver gaat schoppen. De eerstvolgende teams die dat mogen gaan ervaren komen uit Schiedam en Maasland. “Volgende week mag ik naar Excelsior’20 tegen MVV ’27 voor een JO19 wedstrijd in de 1ste klasse.”