Laatste Fluitsignaal: Stijn Brouwer

Laatste Fluitsignaal: Stijn Brouwer

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er voortaan op maandag bij de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Deze week: Stijn Brouwer.

Wedstrijd: Sportlust’46 C1 – FC Utrecht O14 jaar

Klasse: oefenwedstrijd FC Utrecht Academy

Plaats: Sportpark Cromwijk Woerden

Scheidsrechterstenue: Adidas geel

Fluit: Fox 40 classic

Voorbeeld: Jan Pennewaard

Toeschouwers: 150

Eindstand: 1-5 (1-1)

Kaarten: niet nodig

Algehele indruk: Sportieve wedstrijd met een verrassend sterk Sportlust’46 in de eerste helft.

Stijn Brouwer is een jonge arbiter, die standaardelftallen bij de senioren fluit on de derde en vierde klasse van het zaterdagvoetbal in West II in de omgeving Gouda, maar ook uitvliegt naar Rotterdam en Den Haag. Af en toe maakt hij uitstapjes naar de jeugd, en wordt hij gevraagd voor oefenwedstrijden van selectieteams of bij goede doelenwedstrijden. Zo vlagde hij eerder dit seizoen bij de wedstrijd van de Suriprof Legends tegen de Maluku All Stars in het stadion van Excelsior Woudestein (foto Justin Egberts Fotografie), maar hanteerde hij ook de fluit bij sportevenementen in zijn eigen woonplaats. Nadat hij vorige week VV Kamerik – WVC tot een goed einde bracht stond zaterdag een soort van toetje op het programma.

Bij Sportlust’46 C1 tegen FC Utrecht O14, geleid door oud-prof Van der Tempel, genoot hij van elke minuut. “Er werd goed gevoetbald. In de eerste helft hield Sportlust’46 zelfs prima stand. Dat resulteerde in een ruststand van 1-1. Daarover was men bij de Woerdense ploeg prima te spreken.” Na rust werd er flink gewisseld bij de Domstedelingen. “En daar had de coach van FC Utrecht een prima zet mee gedaan. Want FC Utrecht nam al snel een voorsprong en stond deze niet meer af. De spits was op dreef, maar vooral het inbrengen van een uitstekend voetballende middenvelder versterkte het team van de FC U Academy.” Het werd uiteindelijk 1-5, en dat was volgens Stijn Brouwer niet geflatteerd.

Beide teams speelden heel gedisciplineerd, wat het voor een arbiter gemakkelijker maakt om zijn taken uit te voeren. Er stonden bovendien gemotiveerde en kundige vlaggers langs de lijnen. “Dat was fijn, want dan kun je er ook op vertrouwen dat het goed gaat. Het ging in zijn totaliteit wel lekker. Heb er een prima gevoel aan overgehouden.” Dat had men bij FC Utrecht ook, want na de wedstrijd liet het begeleidingsteam van FC Utrecht Onder 14 jaar weten dat men voor Stijn Brouwer van tijd tot tijd op het eigen sportpark Zoudenbalch wel een klusje had. “Dat is leuk om te horen,” aldus Stijn Brouwer. “Ik fluit het liefst natuurlijk senioren teams, maar als men me nodig heeft, dan kan men mij gewoon bellen.”

Volgende week wacht Brouwer weer een standaardelftal in de derde klasse. “Maar eerst zelf even trainen en mijn wekelijkse keeperstraining verzorgen op de club. Want zelf ook iets met een bal doen, dat kan ik niet laten.”