Laatste Fluitisgnaal: Ricardo Ditz

Laatste Fluitisgnaal: Ricardo Ditz

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week: Ricardo Ditz.

Wedstrijd:  GDA 2 – Concordia 3

Klasse: Reserve Eerste klasse A

Plaats:  Den Haag

Naam sportaccommodatie: Sportpark Madestein

Scheidsrechterstenue: Grijs Nike 2014/2015

Fluit: Fox 40

Voorbeeld(en): Bas Nijhuis

Aantal toeschouwers: 30

Eindstand: 0-1 (0-0)

Kaarten: Zeven. 5x geel en 2x rood

Algehele indruk: Helaas 90 minuten niet vol kunnen maken

Ricardo Ditz komt als Hagenees regelmatig richting het Rijnmond gebied. En dan niet alleen voor de KNVB, maar ook voor de verschillende cups. De regelmatig voor Scheidsrechters op Maat actieve fluitist moest er even tussenuit vanwege een blessure, maar pakte zondag weer de fluit op om niet ver van huis te testen of hij er weer klaar voor was. “Ik dacht dat ik weer volledig hersteld was. Helaas begaf mijn lichaam het weer na 25 minuten, waardoor de tweede helft een collega (Ivar Gieles) de wedstrijd heeft overgenomen.”

Het leiden van voetbalwedstrijden is belangrijk voor de jonge arbiter. “Fluiten is mijn lust en me leven. Toen ik begon met wedstrijden te fluiten wist ik dat ik dit mijn hele leven wilde doen. Voor de rest vind ik belangrijk om een duel goed te laten eindigen, zodat iedereen een goed gevoel overhoudt aan de wedstrijd. Mijn doel is de Topklasse/Hoofdklasse te halen. Wat er verder daarna komt is altijd mooi meegenomen.” Ricardo Ditz heeft een wedstrijd uit zijn jonge carrière nog scherp op het netvlies staan. “Van Nispen tegen Hillegom. Ik had zelf nog nooit van beide clubs gehoord. Toen ik wat feitjes ging opzoeken zag ik dat deze wedstrijd in beide dorpjes heel erg leefde. Dat heb ik ook gemerkt. Een bijzondere dag: alles was tot in de puntjes geregeld. Diverse activiteiten en wedstrijden met oud-spelers voor de wedstrijd. Bij opkomst op het veld met knallend siervuurwerk. Wedstrijd zelf was er één waar alles inzat met ongeveer 1600 toeschouwers langs de lijn en die tot de negentigste minuut spannend bleef.”

Bij GDA aangekomen bleek dat alles keurig netjes geregeld was, aldus Ricardo Ditz. Alle ingrediënten waren aanwezig om er een leuke wedstrijd van te maken, maar hoe anders liep het dus voor voor de Hagenees. Hij had alles vanaf minuut één prima in de hand. Al was er geen ruimte voor humor in de eerste helft. Beide teams gingen voor de winst en niet iedereen was honderd procent scherp. “De assistent van GDA vlagde voor buitenspel bij een inworp. Toen ik naar hem toe wou gaan on hem uit te leggen dat dit bij deze situatie niet kon zei hij zelf al dat ‘e niet wist wat hij deed. Hij was even met z’n gedachten ergens anders, denk ik.” Tot aan het moment dat Ricardo Ditz uit de wedstrijd moest stappen was het volgens hem ‘een respectvolle eerste helft waarbij hier en daar wel wat gezegd werd’. “Maar alles bleef binnen de grenzen.”

De jongeling was enkele weken geleden onwel geworden tijdens een voetbalwedstrijd en kwam ziek op bed te liggen. Dat dit er hard bij hem heeft ingehakt bleek wel toen hij tijdens de wedstrijd GDA 2 – Concordia 3 een terugval kreeg en de fluit moest overdragen aan een invaller. Ivar Gieles kreeg het er nog druk mee. Aan het eind van de rit bleken er maar liefst zeven kaarten te noteren. Met twee uitsluitingen leek het erop dat er van alles aan de hand was, maar dat viel op zich reuze mee. In elk geval was de sfeer na afloop vriendelijk. Zeker in de richting van Ricardo Ditz. “Toen ik het sportpark verliet om naar huis de gaan kreeg ik meerdere beterschap reacties.” Dat deed de talentvolle arbiter uit de Hofstad goed, die hoopt aankomend weekend er beter voor te kunnen staan. De eerstvolgende reis gaat naar Vlaardingen. “Zaterdag staat Victoria’04 – Sparta (AV) op het programma. En zondag komt Westlandia (2) – Nieuwerkerk (2) daar nog achteraan.” Aan de bak dus. Een volle meteen.