Klupp-heldin: Gerda van Aken (EXcelsior’20)

Klupp-heldin: Gerda van Aken (EXcelsior’20)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportwear in de schijnwerpers te worden gezet. De Klupp-held van deze Week is deze week een heldin. De laatste persoon met een groot clubhart die door Klupp sportswear in het zonnetje wordt gezet is Gerda van Aken van Excelsior’20.

Pim Blokland vond het als enige jurylid van de Klupp-held van de Week eens tijd voor een dame. “Het wordt tijd dat we ook duidelijk maken wat het aandeel is van dames binnen de amateursport. Bovendien is vrouwen en meisjesvoetbal momenteel de snelst groeiende tak binnen de KNVB. Dus de eerste club die met het voorstel komt om een vrouw te eren, gaan we met www.regiorijnmondvoetbal.nl naar toe.” Net als bakker Dekker wordt er over de keuze van de Taart of de Klupp-held niet met het enige jurylid gediscussieerd. En omdat Excelsior’20 voor het eerst voorstelde om een vrouw in het zonnetje te zetten als onmisbare schakel in de basis van de Schiedamse derdeklasser. Gerda van Aken, vorig seizoen al terug te vinden op www.regiorijnmondvoetbal.nl met de Kantinetest van Le Credit Sportif. Excelsior’20 scoorde goed, maar moest de winst net als alle andere clubs die in de regio Rijnmond werden bezocht, de eer aan het Vlaardingse Victoria’04 laten.

De kantine van Excelsior’20 mag dan niet de mooiste, strakste of meest trendy zijn, het complex is jaarlijks wel goed voor veertig tot vijftig procent van het totale financiële plaatje van de club die onder leider van trainer Gokhan Cayir het in de loop der jaren verloren gegane terrein als ex-hoofdklasser weer goed wil maken. De Schiedammers hebben een achterstand van vijf punten, even veel als Feyenoord moet goedmaken op Ajax. Blokland heeft in de afgelopen dagen genoeg mensen over de 3-1 nederlaag van zijn club bij NEC. “Mijn ene oor is bijna versleten van de mensen die ik er over aan de telefoon heb gehad. Ja, het was niet wenselijk, maar dat was de uitschakeling voor de KNVB beker van NEC door HHC ook niet. Ik vond eerlijk gezegd Dirk Kuijt in zijn frustratie over de nederlaag ook een goed voorbeeld voor de spelersgroep. Iemand die zo veel heeft gewonnen en meegemaakt, die eigenlijk het meest boos was over het verlies. Dat had niet gehoeven en daar was iedereen het over eens. Maar slecht is het wel dat het dan toch gebeurde. Maar dat heb ik geloof ik al een keer of honderd moeten uitleggen,” aldus Blokland.

Gerda van Aken praat keurig met het gesprek mee, maar heeft ondertussen geen flauw idee waarom ze naar sportpark Thurlede  op dit voor haar vreemde tijdstip moest komen. Een bos bloemen doet wel iets vermoeden, maar de vrouw die samen met haar man Teun van onschatbare waarde is voor de zwart-witten. “Tijdens de laatste ledenvergadering hadden we Gerda voor 25 jaar inzet in de kantine van de club graag in het zonnetje willen zetten, maar ze was er die avond niet. Ze is immers ook oppas-oma en moest die avond bij de twee kleinkinderen zijn. De status van Klupp-held met een uitreiking door Pim Blokland geeft nog een stuk extra waardering. Dus een bos bloemen van de club en het zwart-witte tenue van Klupp. Dat is een prachtige combinatie voor een vrouw die altijd voor de club klaar staat. Ook haar man trouwens. Hij behandelt het hoofdveld bijna op dezelfde manier als Feyenoord met de grasmat in de Kuip. Over Gerda zeggen we wel eens met de grootste vorm van waardering: Van Aken zorgt voor de knaken. Ik ken clubs die na hun eigen thuiswedstrijd nog naar Excelsior’20 komen voor de gezelligheid. En inderdaad het geld dat wij als vereniging uit onze kantine halen is vele malen meer dan bij andere verenigingen,” aldus Dave van der Linden.

Pim Blokland en ook de bij Klupp werkzame Alberto Andrade Dias is het er over eens dat Excelsior’20 een echte vereniging is. De cultuur van de Schiedamse club is een groot goed. Trainer Gokhan Cayir is volgend seizoen 25 jaar lid van de club en heeft in de selectie slechts twee spelers die niet op sportpark Thurlede zijn opgeleid. “We zijn in de derde klasse met vijf punten achterstand nog niet kansloos voor de titel. Het is jammer dat we toch zijn gedegradeerd. In het slot van de competitie hebben we goed gepresteerd. We hadden alleen het probleem dat de concurrenten ook bleven winnen. We moeten de weg omhoog weer vinden en met eigen jongens. Ik kan mij nog een krantenkop herinneren. “Van een vriendenteam valt niet te winnen.” Zo is het en met deze selectie proberen we dat weer af te dwingen. Voor elkaar door het vuur gaan. Voor de clubs strijden, zoals Gerda van Aken 25 jaar voor de club achter de bar heeft gestaan. In voor en tegenspoed. Ik ben blij dat gezien wordt dat dit soort mensen wel aan de basis staan van de cultuur van de club. Daarom is het goed dat ze deze bos bloemen heeft gekregen en Klupp-heldin is geworden. En wat betreft kampioen worden. Wij halen geen spelers van buitenaf en in het seizoen is verboden. Maar als ik Feyenoord en Pim Blokland was haalde ik Robin van Persie en werd Kramer pinchhitter en Kazim verkocht. Gratis advies.”

 

 

 

Lees meer over club: Excelsior'20
Lees meer over de spelers: