Klupp-helden: Robin Kortekaas/Marijn Maagdenburg

Klupp-helden: Robin Kortekaas/Marijn Maagdenburg

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportswear in de schijnwerpers te worden gezet.

In de week van Sint Nicolaas besloot Pim Blokland extra gul te zijn met zijn waardering voor vrijwilligers. Hij koos er in tegenstelling tot andere weken niet een maar twee. En bovendien de jongste helden tot nu toe. Robin Kortekaas en Marijn Maagdenburg zijn met hu zestien met afstand de jongste helden. “Ik weet nodig Nicky de Nooijer vorig seizoen bij HOV/DJSCR. Die was toen de jongste met iets in de twintig. Bij vrouwen moet je oppassen dat je niet de verkeerde leeftijd meldt. Dus ik probeer maar niet te raden. Maar het is goed om te zien dat we bij mannen van bijna tachtig komen en jongens van zestien jaar. Die vinden zichzelf vast ook al mannen, maar even het verschil. Ik ben inmiddels kwieke zeventigers, stramme bijna tachtigers en alles er tussen tegen gekomen. Maar ze hebben stuk voor stuk een groot hart voor de club waar ze zich voor inzetten. Eigenlijk wilde ik Berry de Koning bij Hermes DVS in het zonnetje zetten. Die man doet binnen de club bijna alles wat goed is voor Hermes DVS. Hij had het ook zeker verdiend, maar in de week voor Sint Nicolaas twee jongen helden te verrassen. Berry de Koning komt nog wel een keer aan de beurt. Verenigingen die in Klupp sportswear spelen hebben een klein streepje voor, dus ik kom voor hem nog wel een keer terug op sportpark Harga in Schiedam.”

Daar verraste het enige jurylid van de Klupp-held van de Week twee jonge leden van de Schiedamse club met een bezoek. Robin Kortekaas en Marijn Maagdenburg zijn een nieuwe lichting scheidsrechters binnen Hermes DVS. “En dan zijn we hartstikke trots op,” aldus algemeen voorzitter Marinus Elenbaas. “Deze jongens zijn echte Hermes-mannen en bereid om al op jonge leeftijd iets voor de club te doen. Dat is de manier waarop we ons als Hermes DVS willen onderscheiden. Wij zijn een vereniging waar mensen iets voor elkaar over hebben. Berry de Koning is absoluut een Klupp-held waardig, maar Kortekaas en Maagdenburg zijn een nieuwe lichting Klupp-helden die het ook verdienen. Eigenlijk verdient iedereen het bij deze club om in het zonnetje gezet te worden als ze zich voor Hermes DVS inzetten. Maar als er dan toch moet worden gekozen, dan deze twee mannen die elke zaterdag voor ons klaar staan om wedstrijden van de jeugd te leiden, voordat ze zelf met de B-jeugd van Hermes DVS in actie komen. We vinden het leuk om te laten zien dat de blauw-witten ook op deze manier leven. Nieuw bloed, nieuw elan bij een van de oudste verenigingen van ons land. Als voorzitter ben ik daar echt geweldig trots op. En als iemand als Pim Blokland dat komt onderstrepen, dan geeft dat alles extra glans.”

De twee Klupp-helden van de Week reageren wat beduusd op de eer en lof die ze wordt toegezwaaid. In het bijzijn van hun ouders groeit de trots op sportpark Harga. “We vinden het leuk om te fluiten. Eigenlijk veel leuker dan ik dacht,” aldus Robin Kortemaas. Hij is zestien jaar en wil eigenlijk liever al geen wedstrijden van de jongste jeugd fluiten. “Liever wat meer voetbal,” aldus de Havo-student van het Groen van Prinsteren Lyceum in Vlaardingen. Mede-held Kortekaas studeert eveneens Havo aan de scholengemeenschap Spieringshoek in Schiedam en fluit nog wel de jongste jeugd. Samen hebben ze ambitie als speler en als arbiter. Het grote verschil sinds ze zelf in het zwarte op het veld verschijnen dat ze zich beter in de rol van de scheidsrechter kunnen verplaatsen. “Ik ben rustiger geworden in het veld,” aldus Kortenaas. “Ik heb als scheidsrechter last van spelers en ouders, dus ik weet hoe het voelt als er tegen een scheidsrechter wordt geklaagd en gescholden. Dat doe ik als speler nu zo min mogelijk. Ja, daar hebt ik dus van geleerd om het niet meer te doen.”

Beide Klupp-helden zijn overigens onder de indruk van het bezoek van Pim Blokland. Een titel is een, maar een bezoek van de voorzitter van de Vrienden van Feyenoord is een overwaarde. De Hermes DVS-scheidsrechters voelen zich zichtbaar vereerd. “Deze meneer heeft heel veel voor Feyenoord gedaan en Feyenoord is onze club. Logisch dat het dan bijzonder is als hij tijd vrijmaakt om voor ons naar Schiedam te komen. Natuurlijk is het tenue een prachtig cadeau, maar samen met Pim Blokland op de foto is net zo’n groot cadeau.” Blokland glimlacht bij het zien van zo veel clubliefde en ambitie. “Oud, jong, iedereen met een groot hart verdient de prijs van Klupp-held van de Week.”

Lees meer over club: Hermes DVS