Klupp-held: Wim Monster (Pelikaan)

Klupp-held: Wim Monster (Pelikaan)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportwear in de schijnwerpers te worden gezet. De Klupp-held van deze Week is Wim Monster, met 58 jaar het jongste lid van de oudjes, de werkgroep van Pelikaan.

Wat ZBC’97 kan, kunnen wij als buurman Pelikaan ook en dus pleitte voorzitter Hans Kostense voor een Klupp-held bij zijn eersteklasser. Pim Blokland, het enige jurylid van de Klupp-held moest er even over denken, maar kon de actie van het bestuur van de eersteklasser wel waarderen. “Uiteindelijk worden mensen zich via de vaste rubriek Klupp-held steeds meer bewust dat het waarderen van vrijwilligers niet vaak genoeg kan gebeuren. Douwes van der Linden was een prachtige man. Die behoort tot een uitstervend ras van vrijwilligers die voor dag en douw voor hun club klaar staan. Eerst de vereniging en dan pas vaak hun eigen vrouw of eigen voorkeur. Daar moeten we in dit land heel zuinig op zijn, want amateursport in Nederland alleen mogelijk door vrijwilligers zoals Douwes van der Linden bij ZBC’97 en Wim Monster bij Pelikaan. Ik vind het prachtig om elke week opnieuw tegenover mensen te zitten die een groot hart hebben voor hun club zonder dat er een tegenprestatie wordt verlangd. Ik snap dat Hans Kostense en de rest van het Pelikaan-bestuur hartstikke blij zijn met iemand als Wim Monster en die andere vijf zes mannen van de oudjes. Want zo noemen ze de onderhoudsploeg hier, heb ik mij laten vertellen. Die zullen de vereniging waarschijnlijk vele duizenden euro’s per jaar besparen met hun werkzaamheden.”

Voorzitter Hans Kostense knikt instemmend en legt uit dat hij met Wim Monster feitelijk alle oudjes van Pelikaan even in het zonnetje wil zetten. “Ze staan niet zo graag in de schijnwerpers, maar deze mannen zijn voor een vereniging als de onze bijna onbetaalbaar.” De oudjes, waar Monster met zijn 58 jaar met afstand de jongste van is, komt op maandag en vrijdag op de club. Dan worden standaard de kleedkamers schoon gemaakt. Maandag na intensief gebruik van alle elftallen op zaterdag en vrijdag om te zorgen dat alles op zaterdag weer schoon en fris is als de elftallen en hun tegenstanders op het complex komen voor de wedstrijden. Tussendoor doen we alle voorkomende werkzaamheden, reparaties op en om het complex en in de kantine. En we schilderen. Eigenlijk doen we alles wel, zodat het de club een hoop geld bespaart. Maar we doe het graag, wij zijn echte clubmensen. We zijn bij alle thuiswedstrijden en uit rijd ik altijd met de mannen overal naar toe. Wij zijn een groot deel van de week met de club bezig. Nooit problemen, behalve wanneer we op maandag beginnen met koffie en het bespreken van de wedstrijden in het betaalde voetbal. Van de oudjes zijn er ook een paar voor de club die we hier alleen als 020 uitspreken. Ik ben een echte Feyenoorder, dus ook best wel een beetje trots op dat Pim Blokland helemaal naar Pelikaan is gekomen om mij te huldigen als Klupp-held van de Week. Ja, zo vaak ben je niet in de gelegenheid om met iemand te praten die die veel voor Feyenoord heeft betekend en nog steeds betekent. Dat hij tijd maakt om naar Zwijndrecht komt, zegt veel over de persoon.”

Het tenue dat Monster in blauw en zwart ontving is nog niet gebruikt. Vanaf zijn achtste jaar tot zijn 35-ste speelde hij voor de club. “Ik ben in Dordrecht geboren, maar op mijn vijfde naar Zwijndrecht verhuisd. We speelden toen nog op het oude complex op het Noordpark. Ik ben in de jeugd begonnen en heb onder Jan Advocaat in het eerste elftal gespeeld. Dat was niet de beste periode van de club. Pelikaan streed in die jaren vooral tegen degradatie. Daarna ben ik nog lager gaan spelen en toen ik rond een jaar of 35 was ben ik gaan tennissen. Ik had een eigen bedrijf en werkte zeventig uur, dus er bleef niet veel tijd over. Toen ik met 51 jaar mijn bedrijf in interne transportmiddelen verkocht kreeg ik meer tijd. Dus toen heb ik mij aangesloten bij de oudjes van Pelikaan. Ik werd maar net toegelaten,” zegt de Zwijndrechter met een knipoog. Hij neemt het tenue van Klupp sportswear van Pim Blokland in handen en laat blijken het zeer te waarderen. “Eigenlijk moeten we de andere oudjes niet overslaan, maar ik waardeer het gebaar van het bestuur van www.regiorijnmondvoetbal.nl zeer. Wie kan er nou zeggen dat hij Klupp-held van de Week is. Ja, de buurman van ZBC’97, maar dat zijn er niet veel.”

 

Lees meer over club: Pelikaan
Lees meer over de spelers: