Klupp-held van de Week: Wim Vaandrager (Rijsoord)

Klupp-held van de Week: Wim Vaandrager (Rijsoord)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportswear in de schijnwerpers te worden gezet.

Het gezicht van de ene en de naam van de andere kende. Maar wat ze in de bestuurskamer van Rijsoord deden samen met trainer Gijs Zwaan was hem niet helemaal niet duidelijk. Wim Vaandrager was door de jeugdvoorzitter van de Ridderkerkse eersteklasser gevraagd om naar het complex te komen, maar naar de reden voor de afspraak had hij niet gevraagd. Het was een vergadering of bijeenkomst waar hij niet bij hoefde te zijn, maar toch werd hem door de voorzitter Ramon de Borst (foto rechts) gevraagd om plaats te nemen. Toen hij de tas met Klupp erop, werd hem voorzichtig iets duidelijk. “Ik ken Ardie den Hoed van de Regio Rijnmond Cup en de andere toernooi en Pim Blokland van gezicht. Natuurlijk ken ik die, ik ben Feyenoord-fan. Maar het eerste wat ik mij afvroeg was die dan bij Rijsoord moest. Maar door dat tasje met daarop Klupp kreeg ik een voorgevoel. Ik had dat tasje namelijk wel eens op de foto zien staan bij de Klupp-held van de Week.”

De wedstrijdsecretaris van de jeugdafdeling van Rijsoord voelde zich vereerd dat de club hem had voorgedragen voor de titel van Klupp-held van de Week. Toen voorzitter De Borst hem voorstelde als iemand die eigenlijk nooit op de voorgrond staat of wil staan, knikte de Ridderkerker instemmend. “Ik hoef niet in de schijnwerpers. Daar doe ik het niet voor. Ik ben een club-man, zoals als die andere mensen die zich inzetten voor Rijsoord. Dat neemt niet weg dat ik het echt hartstikke leuk vind dat ik ben gekozen tot Klupp-held van de Week, nadat het bestuur en de trainer mij hadden voorgedragen bij www.regiorijnmondvoetbal.nl Ik heb begrepen dat Pim Blokland het enige jurylid is van deze rubriek, dus dat maakt het nog zo’n specialer als zo’n man speciaal naar je vereniging komt om jouw voor je werk te waarderen. Ja, om heel eerlijk te zeggen, was ik er wel even stil van. Dat verwacht je niet op een doordeweekse avond.”

Vaandrager die al zestien jaar bij de club betrokken, waarvan de eerste twee als leider van de E-jeugd waarin zijn zoon speelde, bekent dat hij later nog even naar de verhalen van de andere Klupp-helden heeft gekeken. “Daar staan prachtige verhalen tussen van mensen die veel voor hun vereniging betekenen. Het is mooi dat ik daar tussen sta en dat iemand als Pim Blokland naar Ridderkerk is gekomen om mij de complete set uit te reiken die bij de titel van Klupp-held van de Week hoort.” De wedstrijdsecretaris van de jeugd is een complete zaterdag en twee avonden bezig met de club waar zijn vrouw een belangrijke rol in de kantine vervult. “Wij horen een beetje bij de Rijsoord-familie. Ook omdat twee van onze drie zoon in het tweede en negende spelen en in het verleden jeugdteams hebben getraind. Alleen de oudste van de drie is niet meer bij Rijsoord betrokken, maar verder speelt de club een belangrijke rol in de familie. Ik zal niet zeggen dat ik mij een leven zonder de vereniging niet kan voorstellen, maar Rijsoord speelt wel een aangename belangrijke rol.”

De bij de ABNAMRO in Rotterdam werkzame Vaandrager betitelt Rijsoord als een warme, gezellige vereniging waar tussen de vijftien en twintig mensen het fundament vormen. “Het is fijn om daarvoor gewaardeerd te worden, maar Klupp-held van de Week maakt het wel heel speciaal. Maar ik wil toch graag benadrukken dat we het met z’n allen doen. Er zijn bij Rijsoord veel meer Klupp-helden dan alleen ik. Dat maakt deze club tot wat hij is. En als ik toch iets mag wensen dan is het meer Rijsoorders in het eerste elftal van Gijs Zwaan (foto links). De hoofdklasse is een mooi doel, maar voor mij niet heilig. De laatste keer dat we op dat niveau speelden was het een jaar. De titel is leuk, maar voor mij persoonlijk geen voorwaarde. Als we het in de eerste klasse leuk doen met veel jongens uit de eigen opleiding ben ik ook tevreden. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Verder hebben we hier weinig te klagen. We willen een kunstgrasveld op het hoofdveld, omdat we er in het laatste jaar honderd jeugdleden bij hebben gekregen. Vooral niet over klagen, want dat is weelde.”

 

 

 

Lees meer over club: Rijsoord
Lees meer over de spelers: